« Back

Sme pápežskejší ako pápež?

Sme pápežskejší ako pápež?

     Cirkev nikdy neučila, že veriaci majú mať detí ako smetí. Len ich pozýva k veľkorysosti, aby neboli pri rozhodovaní o počte detí sebeckí. Samozrejme, ak ide o prípad ohrozenia života následným pôrodom, znamená to toľko, že takíto manželia sú v situácii, keď oprávnene majú vážny dôvod, aby už ďalšie deti nepozývali do svojho života.

     Pápež v zdrojovom článku povedal tiež to, že existujú aj legálne - teda mravne dobré prostriedky, ako túto zodpovednosť zrealizovať. Antiprokreatívna sterilizácia patrí medzi antikoncepčné spôsoby - a pápež aj v tom zdrojovom článku antikoncepčné spôsoby regulácie počatia odmietol. „Niektorí ľudia si myslia, že – odpusťte výraz – ak chcete byť dobrí katolíci, musíte sa množiť ako králiky. Nie. Rodičovstvo je o zodpovednosti,” povedal podľa britskej BBC novinárom počas hodinovej tlačovej konferencie na palube lietadla. Dodal, že je mnoho metód, ako „legálne” regulovať počatie. Podľa Guardianu cirkev povoľuje napríklad vyhýbanie sa sexuálnemu styku v čase ovulácie manželky.
     Takže aj naša odpoveď pisateľke, ktorá sa pýtala, či má právo na sterilizáciu po pôrodoch sekciou, keď jej už lekári ďalšie tehotenstvo neodporúčajú, spočívala v odporúčaní PPR s použitím konzervatívnejších – prísnejších pravidiel. Teda manželia  majú právo „už si deti neplánovať“, nerobia to zo sebectva, ale zo zodpovednosti.
Ale nemajú „právo“ na použitie antikoncepčných prostriedkov (medzi ktoré patrí aj sterilizácia vykonaná s úmyslom urobiť ženu neplodnou) - toto právo jej nik nemôže „udeliť“, lebo na to ani Cirkev nemá kompetenciu.

                                                                                                                                                      napísala Mária Schindlerová.
(prevzaté z LPP)