Vitajte

Milí návšteníci webových stránok rímskokatolíckej farnosti Stará

Ľubovňa. Na týchto stránkach vám prinášame informácie o dianí vo farnosti.

 

Ak by ešte niekto chcel prijať sviatosť zmierenia, pretože iba teraz prišiel domov z cudziny a podobne, tak bude ešte možnosť na Veľký piatok a na Bielu sobotu vo Farskom kostole o 8:30.  

 

Farské oznamy na KVETNÚ nedeľu B

Farské oznamy na 5. pôstnu nedeľu B

 

 

 

Liturgia domácej cirkvi na Advent a vianoce 2023

 

Pán biskup František pozýva diecézu k rastu vo viere aj cez pastoračnú aktivitu 

JEŽIŠOVA CESTA DO EMAUZ

 

 

Úradné hodiny v dôležitých záležitostiach

PONDELOK - PIATOK: 9.00 - 11.30, 13.30 - 15.00

SOBOTA: nestránkový deň (krstné a sobášne náuky)

NEDEĽA, PRIKÁZANÉ SVIATKY a PRVÉ PIATKY: nestránkový deň

 

Ostatné záležitosti prosíme kontaktovať telefonicky: 052/432 25 00 alebo emailom: stara_lubovna@kapitula.sk  Ďakujeme za pochopenie.

 

 

Všetky farské oznamy sa zobrazia TU.

 

Správa o priebehu reštaurátorskej realizácie, použitý postup, technológia a
materiál.

 

OTÁZKY PRE BIRMOVANCOV

sv. prijímanie v nemocnici SLUZBY

Nové termíny manželských stretnutí

domanželstva.sk

 

Vzájomnú komunikáciu môžu podporiť KONTAKTY na kňazov farnosti.

Na stránke sú informácie pre snúbencov, ktorí chcú vstúpiť do kresťanského manželstva, pre rodičov, ktorí sa tešia z maličkého človiečika a chcú ho pokrstiť a tiež pomoc pre tých, ktorým zomrel niekto blízky a potrebujú vybaviť pohreb.

 

Môžete sa na tejto stránke zaregistrovať, podľa pravidiel systému "mojakomunita.sk". Získate tým prístup do diskusie pri článkoch a k veciam, ktoré nevidia neregistrovaní užívatelia.

 

Blogs

« Back

“RELIKVIE POCHÁDZAJÚ Z ČIAS POVIER A MALI BY SME SA ICH ZBAVIŤ…”

 

“RELIKVIE POCHÁDZAJÚ Z ČIAS POVIER A MALI BY SME SA ICH ZBAVIŤ…”

Tento článok patrí do skupiny článkov "Čomu veríme", ktorý vysvetľuje odpovede na bežné mylné predstavy niektorých katolíkov od najznámejšieho súčasného apologéta Karla Keatinga.

Ani jeden katolík nikdy netvrdil, že relikvie majú “magickú silu”. Podstata svätenín je opakom mágie.V mágii sa nejaký materiál pokladá za príčinu niečoho duchovného.Nižšia príčina by mala vyvolať vyšší efekt. Sviatosti ani sväteniny nenútia Boha, aby konal istým spôsobom. Ich použitie závisí od Boha, ktorý spôsobil ich účinnosť. Ich efekt je pôvodom božský, nie prirodzený. To Boh nariaďuje použitie relikvií, nie je to teda úloha kňazov, ktorí vlastnou mocou prekonávali moc Boha, ako to robí mágia.
Klasický argumnet proti relikviám je založený na relikviách Svätého kríža. hovorí sa, že keby sa všetky údajné kúsky Svätého kríža dali na jedno miesto, získali by sme dosť dreva na postavenie menšej lode. Čo teda s tým? Francúz Rohault de Fleury roku 1870 katalogizoval všetky relikvie Svätého kríža, vrátane tých, o ktorých sa hovorilo, že existovali, ale medzitým sa stratili. Zmeral všetky kúsky a odhadoval objem tých, ktoré chýbali. Potom to všetko spočítal a zistil, že keby sa všetky kúsky zlepili dokopy, nevytvorili by viac ako 1/3 kríža. Škandál teda nebol v tom, že by sme mali príliš veľa dreva, škandál bol, že sme väčšinu Svätého kríža po jeho nájdení opäť stratili.
Sú niektoré relikvie falošné? Existujú napodobeniny? Áno. Ale vo väčšine prípadov sa o relikviách buď vie, že sú pravé, alebo existujú nejaké dôvody, pre ktoré to predpokladáme, aj keď nie je možný úplný dôkaz.
Zapamätajme si, čo hovorí o relikviách Cirkev. Netvrdí, že majú nejakú magickú silu. Nič v samotnej relikvii ani vo svätenine, či už to je Petrova kosť, alebo voda z Lúrd, nemá liečivú moc. Cirkev iba hovorí, že relikvie sú prejavom Božích zázrakov a v tomto učení sa pridŕža Písma. Kritici však povedia, že nie, lebo Písmo o relikviách nehovorí nič. Je to však tak? Pozrime si teda, čo hovorí Písmo: Elizeove kosti oživili mŕtveho muža (2 Kr 13,20-21), žena, ktorá sa dotkla obruby Kristovho plášťa, bola uzdravená z krvotoku (Mt 9, 20-22), chorí sa uzdravili, keď na nich padol Petrov tieň (Sk 19, 11-12). Ak toto nie sú príklady použitia relikvií, čo to teda je?
Každý, kto dnes zavrhuje všetky katolícke relikvie ako podvrhy, mal by odmietnuť aj tieto biblické opisy ako podvrhnuté.

 

Prevzate z farnosti PRIEVALY so súhlasom miestneho farára farnosti Prievaly na ďalšie zverejňovanie

http://www.farnostprievaly.sk/w/comu-skutocne-verime/katolicke-zvyky/relikvie-pochadzaju-z-cias-povier-a-mali-by-sme-sa-ich-zbavit

Previous