Vitajte

Milí návšteníci webových stránok rímskokatolíckej farnosti Stará

Ľubovňa. Na týchto stránkach vám prinášame informácie o dianí vo farnosti.

 

Farské oznamy na KVETNÚ nedeľu B

Farské oznamy na 5. pôstnu nedeľu B

 

 

 

Liturgia domácej cirkvi na Advent a vianoce 2023

 

Pán biskup František pozýva diecézu k rastu vo viere aj cez pastoračnú aktivitu 

JEŽIŠOVA CESTA DO EMAUZ

 

 

Úradné hodiny v dôležitých záležitostiach

PONDELOK - PIATOK: 9.00 - 11.30, 13.30 - 15.00

SOBOTA: nestránkový deň (krstné a sobášne náuky)

NEDEĽA, PRIKÁZANÉ SVIATKY a PRVÉ PIATKY: nestránkový deň

 

Ostatné záležitosti prosíme kontaktovať telefonicky: 052/432 25 00 alebo emailom: stara_lubovna@kapitula.sk  Ďakujeme za pochopenie.

 

 

Všetky farské oznamy sa zobrazia TU.

 

Správa o priebehu reštaurátorskej realizácie, použitý postup, technológia a
materiál.

 

OTÁZKY PRE BIRMOVANCOV

sv. prijímanie v nemocnici SLUZBY

Nové termíny manželských stretnutí

domanželstva.sk

 

Vzájomnú komunikáciu môžu podporiť KONTAKTY na kňazov farnosti.

Na stránke sú informácie pre snúbencov, ktorí chcú vstúpiť do kresťanského manželstva, pre rodičov, ktorí sa tešia z maličkého človiečika a chcú ho pokrstiť a tiež pomoc pre tých, ktorým zomrel niekto blízky a potrebujú vybaviť pohreb.

 

Môžete sa na tejto stránke zaregistrovať, podľa pravidiel systému "mojakomunita.sk". Získate tým prístup do diskusie pri článkoch a k veciam, ktoré nevidia neregistrovaní užívatelia.

 

Blogs

« Back

Stretnutie goralov

V sobotu 14 septembra 2019 sa stretnú v Starom Smokovci Gorali zo 4 krajín, aby si symbolickým výstupom na Hrebienok pripomenuli historické kolonizovanie Goralov počas valašskej kolonizácie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celodenné medzinárodné stretnutie Goralov už štvrtý rok spája nielen Goralov zo všetkých goralských regiónov Slovenska, Českej republiky, Poľska a Ukrajiny, ale aj priaznivcov goralskej kultúry, tradícií, návštevníkov Tatier a milovníkov turistiky. Hlavným bodom programu je už tradičný symbolický výstup Goralov zo Starého Smokovca na Hrebienok.
Podujatie organizuje nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií z obce Hniezdne. „Našou snahou je prostredníctvom tohto podujatia jedenkrát v roku spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska i zahraničia, ako aj milovníkov goralského folklóru a tradičnej kultúry na jednom podmanivom mieste,“ informuje riaditeľ organizácie Marcel Kandrik.
Program začne o 9:00 v areáli Hrebienok Resort slávnostným otvorením. Podobne ako počas minulých ročníkov bude cieľom výstupu vyhliadkový Szilágyiho pavilón – prvý turistický objekt na Hrebienku postavený v roku 1904.


Ďalším bodom programu, prebiehajúcim pri Szilágyiho pavilóne, bude pasovanie negoralskej osobnosti za „Priateľa Goralov“. Je známe, že Goralom sa človek rodí a Gorala robí jeho rodina, no ak niekto pre Goralov spraví niečo mimoriadne, môže byť za Gorala pasovaný. Nechajte sa prekvapiť, kto tým pasovaným Goralom bude tento rok. V minulých rokoch sa nimi stali herec Ján Slezák a folklorista Michal Smetanka.
Po návrate Goralov z výstupu späť do centra diania sa o 13.00 hod. začne na hlavnom pódiu bohatý kultúrny program. Pre tých, ktorí sa turistického pochodu nezúčastnia, sú v Starom Smokovci pripravené ukážky zvykov a obyčajov Goralov z Kysúc, Oravy, Spiša, Liptova, Českej republiky, Poľska a Ukrajiny, na svoje si prídu aj tí najmenší.


Záujemcovia o tradičné remeslá môžu ponoriť do tajov rezbárstva, včelárstva, garbiarstva, kováčstva a šitia krojov. Nahliadnite do výroby keramiky, tradičnej výroby fujár, či ručnej výroby ozdobných
palíc a goralského sústružníctva. Už od samého rána budú pred očami návštevníkov pripravované tradičné goralské jedlá a pre najmenších bude pripravená detská zóna.


Príďte si vychutnať čaro Tatier s príchuťou goralskej kultúry. Príjemný tatranský vzduch a čistá príroda ozvláštni goralské nárečie a z každej strany bude znieť hlas Goralov volajúcich ,,Goralu, wracaj do hal!“