Blogs

« Back

Ukončenie roka

Ukončenie roka

Zakrátko tu máme znovu Silvester, koniec ďalšieho roka. Je mnoho spôsobov ako možno rok ukončiť. Väčšina ľudí na Slovensku sa lúči s rokom pri televízore, pri víne, či na nejakej zábave. Nemyslím si, že je to vždy šťastný a hodnotne prežitý čas. Aspoň my kresťania máme aj iné spôsoby, ako možno zavŕšiť ďalší prežitý rok.

Myslím si, že po každej práci je vhodná rekapitulácia ako sa nám darilo, ako je dielo dokončené. Aj prežitý rok je naše určité dielo, dni boli naplnené nielen zábavou, či leňošením, ale aj námahou. Ja pokladám tento deň vhodný na rozpitvanie si celého roka tak, aby som videl ako som pokročil, či upadol. Ako rodina by sme si mohli napr. zhromaždiť videá a fotky z celého obdobia a porozprávať sa o nich. Každý z nás, malý i veľký, má čo k tomu dodať. To vytvára bohatstvo myšlienok, pestrosť vzťahov, rozvíja našu komunikáciu. O tom majú byť naše dni v rodine. Ak k tomu ešte zavoláme starších rodičov, bude to pre nich taký malý darček, keď sa viac dozvedia niečo „z domácej kuchyne“.

Nakoniec sa patrí poďakovať Pánovi za všetko prežité napríklad v polnočnej adorácii alebo spoločnej večernej modlitbe.

Ako to vidíte vy?

 

Foto: Ivan Vašíček

Previous
Comments
sign-in-to-add-comment
Myslím, že ako hovorí kniha Kazateľ (parafrázujem) - Všetko má svoj čas. Je čas zabávať sa a je čas pracovať. Je čas vytvárať spomienky a je čas spomínať. Je čas plánovať budúcnosť a je čas vyhodnocovať minulosť. Je čas dávať dary a je čas prijímať dary...

Záver občianskeho roka považujem, podobne ako vy, za čas vhodný pre bilancovanie, spomínanie si na mnohé dary, ktoré sme od Boha dostali a na prejavy vďaky za ne. (Čím ale nechcem odsudzovať tých, ktorí venujú "silvestrovský" čas aj zábave v spoločnosti rodiny a/alebo priateľov. Možno sa to dá spojiť jedno s druhým. emoticon )

Chcela by som všetkých čitateľov pozvať k tomu, aby sa o svoju vďačnosť za dary, ktoré po celý rok dostali podelili aj s nami - na stránke: http://www.mojakomunita.sk/web/radost-a-vdacnost/blogy

Kto stihne svoj príspevok vložiť do 6. 1. bude tiež zaradený do žrebovania o hodnotné ceny z vydavateľstva Kumrán. emoticon
Posted on 12/29/14 12:03 PM.
„Myslím si, že po každej práci je vhodná rekapitulácia ako sa nám darilo, ako je dielo dokončené.“
Keď sa už nachádzame v tomto internetovom spoločenstve, snažme sa, aby si každý z nás mohol napísať, ako by bolo treba túto stránku zlepšiť, pretože skoro vždy je čo naprávať. Myslím si, že treba povedať svoj názor, dávať tu svoje myšlienky, poučenie, skúsenosti, nestačí dávať len fotky. Treba dať kus seba, určite sa nám treba viacej venovať písanému slovu. Kde máme učiteľov náboženstva, keď nič nepíšu, nepoučujú?
Ja by som sa chcela ospravedlniť, že nemôžem prispievať fotkami, ale miesto toho ponúkam niečo iné, aby sme sa „mohli spojiť medzi sebou, lebo sa zvykneme odpájať,“ tak, ako hovorí moderátorka v relácii Spojky, ktorú Vám odporúčam na počúvanie. Je o pokoji duchovnom, ale aj svetskom. Každý ho potrebujeme. Čo je to pokoj? Je to dlhá relácia, ale veľmi poučná!

Vypočuť si ju môžete na tejto internetovej adrese: http://www.rtvs.sk/radio/archiv/11418/124035
Posted on 12/30/14 2:58 PM.