Blog

« Back

O dobrom ovocí - chutia vám ríbezle?

O dobrom ovocí - chutia vám ríbezle?

Nedávno som si niekde prečítala, že sa nemáme priveľmi sústrediť na ovocie, ktoré prinášame. Vlastne tam bolo napísané, že si ho vôbec nemáme všímať. Zamyslela som sa. Veru, niečo na tom bude!

Niekedy sa mi stávalo, že som hľadala na svojom strome "jonatánky" a bola som frustrovaná, že žiadne nevidím. A vtedy mi niekto, na kom mi záleží povedal o mojom ovocí. Bolo dosť iné, než som hľadala ale rovnako dôležité. Na ríbezľovom kríku predsa nerastú jablká! A nikto neviní ríbezľu z toho, že jej plody sú drobné a kyslé, veď presne tak je stvorená. Tak prečo by som mala byť sklamaná zo seba ja? Nemôžem rodiť jonatánky, ak som stvorená ako ríbezľa. On vie, aké ovocie chce mať vo svojej záhrade.

Spomínam si na jednu záhradu s pieskovou pôdou v suchom podnebí. Boli tam vysadené kríky ríbezlí (preto som si spomenula práve na ne). Nerodili veľa. Vždy sa na nich dalo nájsť zopár bobuliek, zvlášť kyslých a zvlášť drobných. Aj z toho polovicu zjedli vtáky, mravce, alebo odpadli na zem skôr ako dozreli. Ale zopár ríbezlí som tam našla vždy. A naozaj príjemne osviežili. Tieto ríbezle boli presne to, čo som v tej záhrade hľadala a čo som v tej chvíli potrebovala.
Preto - nebuďme frustrovaní z toho, keď nevidíme svoje "dobré ovocie". Nie je našou úlohou skúmať ovocie ale ostať napojení. To ostatné už potom príde samo.

Nechcem tým naznačiť, aby sme boli spokojní s málom, ak môžme dať viac. Ak by halúzka na dobrom strome odmietala prijímať živiny, prinášala by len malé a nekvalitné plody. A mohla by sa hocijako snažiť, posielať do jabĺk všetko čo má a každý deň merať ich obvod či už podrástli...  ak nebude prijímať dostatok živín z materského stromu, nič jej to nebude platné. Ale ako sa písalo v článku, ktorý spomínam na začiatku, úlohou halúzky nie je myslieť na plody. Jej úlohou je ostať napojená.

 

Na záver ešte jedno podobné prirovnanie z ríše zvierat.

Rada sa prirovnávam k Ježišovej ovečke. Ale ovečka predsa nevie, ako má "narásť vlnu"! Ona sa len "poslušne" pasie tam, kde ju zavedie jej pastier. A ako sa tá tráva v jej tele premení na vlnu a mlieko a mäso... to ona nevie, ona na tom nemá žiadnu zásluhu. Jej povinnosť je jediná - dobre sa napásť. :)

Comments
sign-in-to-add-comment
Páčia sa mi ovečky - cítim sa byť ovečkou Pána Ježiša a chcela by som byť tou poslušnou ovečkou.
Posted on 6/29/12 6:02 AM.
Ďakujem za komentár. Už som sa začínala cítiť frustrovaná, keď nikto nereagoval na moje blogy. Skoro akoby boli neviditeľné . ;)
Posted on 6/29/12 6:20 AM in reply to Anna Václavová.
Evka, pre tých ktorých si to písala, si to aj prečítajú, ver tomu.
Posted on 6/29/12 9:57 AM.
Pridávam sa k ovečkám. emoticon
Posted on 6/29/12 10:03 AM in reply to Eva Baranovičová.
Evička, veľmi dobre napísané, premyslené, hej aj ja som sa divila prečo nerodím na každom konári iné ovocie ako štepené stromčeky... a potom som mala zrazu pocit, že na mne sú len samé listy, kým mi Niekto nezačal ukazovať to " moje ovocie" síce často červivé , maličké, občas aj nechutné ba až nejedlé, ale nájdu sa kúsky aj vraj na jedenie... tak neviem,... nechcem mať záhradku ako z kalatógu na nákup záhradníckych skvostov, stačí mi taká obyčajná oku a duši lahodiaca normálna záhradka do ktorej by okoloidúci rád a bez obáv nakukol i vošiel si sadnúť na lavičku a pokochať sa obyčajnou krásou.
Posted on 6/29/12 11:04 AM.
Ďakujem, povzbudilo. emoticon
Posted on 6/29/12 12:01 PM in reply to Oľga Cárachová.
Veru, ani ja nechcem rodiť ovocie ako z Tesca. Nafúknuté umelými hnojivami a GMO, na pohľad veľké, pravidelné, skoro ako namaľované... ale chuť a vitamíny nikde. ;-)
Ďakujem, neprosím. Radšej budem prirodzená plánka podľa plánu môjho milovaného záhradníka. emoticon
Posted on 6/29/12 12:05 PM in reply to Otília Ferenčíková.
Ďakujem za tento článok! Presne takýto som práve teraz potrebovala...
Duch Svätý si "plní svoje povinnosti" :o)
Posted on 6/29/12 12:32 PM.