Blog

« Back

Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov

Začína nám týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Pripravujete nejakú zvláštnu tradíciu vo vašich rodinách? Alebo v spoločenstvách? Podeľte sa prosím v komentároch o vaše prežívanie týchto dní - vonkajšie, ale aj vnútorné. Teším sa na všetky vaše písmenká. :)

Už som urobila výzdobu na tento týždeň. Rybičkovú, aby nám pripomínala, že všetci sme božími rybkami, tak ako aj Ježiša prví kresťania znázorňovali znakom ryby - Ichthys. A hoci máme rôznu farbu a rôzny vzor, spája nás túžba byť jedno s Kristom. Každý z nás má svojho anjela, ktorý nás vedie domov - k Otcovi.

Článoček o tejto našej (novej) tradícii som písala už vlani na svojom blogu. Ale chcem sa o jeho myšlienky podeliť aj s vami, tak vám ho ponúkam aj tu:

 

V poslednom čase tak trochu ulietavam na snahe prežívať s rodinou jednotlivé sviatky a obdobia roka. Myslím, že to korení v jednej knihe, ktorú som čítala už dávno-dávno, keď som sa stala matkou. Bola to knižka Hany Doležalovej Nápady pro maminky na mateřské dovolené. Hneď v úvode autorka píše o potrebe rituálov a rodinných tradícií. Akosi som si to vzala k srdcu a hoci časom toto rozhodutie "hrdzavelo" a zapadalo pod mnohými (nielen) rodičovskými starosťami, v poslednom čase sa znovu vynorilo na svetlo a núti ma často hľadieť do kalendára a premýšľať, ako by sa dalo lepšie a názornejšie prežívať náš rok.
 


Zajtra sa napr. začína oktáva pred sviatkom obrátenia sv. apoštola Pavla. Tieto dni boli vyhlásené za týždeň modlitieb za zjednotenie kresťanov.
A tak, aby sme nezabúdali tiež prispieť k úmyslu jednoty, pripravila som aspoň jednoduchý lístok s modlitbou. Rôznofarebné rybky okolo modlitby (okrem toho, že sa naozaj ľahko kreslia ;) ) symbolizujú kresťanov - podľa slov, ktorými Ježiš povolal apoštola Petra: "Odteraz budeš rybárom ľudí." Všetky rybky plávajú spoločne okolo Pána, a vôbec im nevadí, že každá má inú farbu. :)
 


Aby všetci boli jedno, ako si Ty, Otče, vo mne a ja v Tebe, aby aj oni v nás boli jedno, aby svet uveril, že si ma Ty poslal (Jn 17,21).
 
Modlime sa: Pane Ježišu Kriste, Ty si povedal svojim apoštolom: „Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam“. Nehľaď na naše hriechy, ale na vieru svojej Cirkvi a podľa svojej vôle jej milostivo daruj pokoj a jednotu, lebo Ty žiješ a kraľuješ na veky vekov. Amen.
 

******************
Môžete sa aj vy podeliť v komentároch o vaše vlastné tradície a zvyky. Či už k tomuto sviatku alebo k nejakým iným príležitostiam. Napríklad čoskoro sa nám blížia Hromnice, ale možno si nejakým zvláštnym spôsobom pripomínate príležitosti, ktoré nám azda unikajú... Budem sa tešiť na všetky komentáre (prípadne maily).

PS: Kardinál J. Tomko hovorí vo svojom príhovore: Zjednotenie kresťanov a ekumenizmus o histórii (od samého počiatku Cirkvi za čias apoštola Pavla) i o súčastnosti ekumenických snáh. Článok naozaj stojí za prečítanie.
Comments
sign-in-to-add-comment
Peknéemoticon Vďaka za blogemoticon
Posted on 1/27/13 8:43 PM.
Jej, to je krásne! A prečo sa mi to nezobrazilo 18.1. ? Iba dnes, po komentári M.Kunzl?
Posted on 1/28/13 8:19 AM.
Neviem, Irmuš. Možno si len prehliadla? Alebo nejaký technický problém... A ja som sa čudovala, že nikto nekomentuje emoticon
Posted on 1/28/13 9:03 AM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Aktuálny blog sa zobrazí asi 1 deň, potom komentáre, ak je komentárov viac, už to potom nevidno. Asi preto si to nenašla, Mária Irmuškaemoticon
Posted on 1/28/13 1:32 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Aktuálnosť sa po pár dňoch založí, prídu nové blogy a kto potom nehľadá u priateľov, nenájdeemoticon
Posted on 1/28/13 1:33 PM in reply to Eva Baranovičová.
T.j. možno pozerať blogy priateľov, alebo blogy na listine 3 dni, týždeň, alebo potom vľavo - nové blogy - a tam len prejsť podľa záujmu, priateľa, alebo názvuemoticon
Posted on 1/28/13 1:35 PM in reply to Eva Baranovičová.
Áno. A notifikácia na mail príde len pri komentároch v komunite, nie pri novom blogu. Aspoň mám takú skúsenosť.
(verím, že to v novej verzii nastavia lepšie ;) )
Posted on 1/28/13 1:36 PM in reply to Mária Künzl.