Blog

« Back

Výhody dojčenia

Som presvedčená, že každá budúca mamička má nejaké svoje obavy, či podvedomé príčiny, pre ktoré sa dojčenia obáva, alebo ho dopredu aj zavrhne. Možno len obyčajný strach, či sa jej bude tvoriť dosť mlieka alebo či to jej mlieko bude dosť dobré. Ak však jej podáme pravdivý obraz o nesporných výhodách dojčenia a povzbudíme ju, obavy prekoná.

 

        Vďaka Ti, Mária K., za iniciovanie doplnenia informácií o nesporných výhodách dojčenia oproti kŕmeniu z fľaše.

  Tak, ako som Ti napísala v odpovedi, cestou je citlivý prístup aj k mamičkám, ktoré majú strach či už dopredu prebraté predsudky proti dojčeniu.  Viem, na takýto prístup je potrebný dostatok času, aby sme mohli mamičku vypočuť a podať jej neskreslené informácie, najlepšie aj vlastné skúsenosti.  A som si vedomá, že častokrát práve zdravotné sestry na novorodeneckom oddelení majú toho času veľmi málo - asi najmenej zo všetkých sestier.  Práve preto som sa rozhodla písať tieto články, aby nastávajúce mamičky povzbudili k dojčeniu už doma - ich mamky, svokry, sestry, či ktokoľvek, komu dôverujú. 

   

       V Ý H O D Y    D O J Č E N I A

 

      Výhody pre mamičku ... a aj pre otecka :-) 

      ------------------------------------------------------------------

      Materstvo je veľkou zmenou v živote každej ženy. Zvlášť ak ide o jej prvé dieťatko. Je prirodzené, ak nastávajúca mamička  má zo zmeny organizácie dní trochu obavy. Zvládnem to? Budem to vedieť, postarať sa o ten malinký zázrak?

      Krehký človiečik, slabulinký, bezmocný život celkom odkázaný na našu starostlivosť. 

      Je naozaj toho dosť, čo sa zmení v živote ženy po pôrode, zvlášť po tom prvom.  A tu práve sú tiež nedoceniteľné výhody dojčenia: 

     1. )  Materské mliečko má práve také zloženie, aké potrebuje dieťatko. A je to najskvelejšia výživa, ktorú sa jednoducho nedá plnohodnotne nahradiť žiadnym iným produktom.  Ak dojčí, odpadáva zháňanie sušených náhrad pre daný vek.

     2. )  Materské mlieko je vždy nachystané, hneď poruke :-) ... stačí dieťatko správne priložiť.  Nie je potrebné žiadne preváranie vody, príprava zo sušeného mlieka.  Zvlášť to ocení mamka v noci, ale aj v začiatkoch, po príchode domov a kým sa sama po pôrode celkom zotaví.

     3. )  Materské mlieko má vždy najideálnejšiu teplotu.  Netreba ho ohrievať ani chladiť, nepotrebujete k tomu žiaden teplomer.  Je tým mamičke ušetrený drahocenný čas a námaha, neistota, stres ...

     4. )  Dojčením každej mamičke celkom odpadne vyváranie fliaš, cumlíčkov a zároveň aj strach z toho, či mlieko podáva dieťatku v sterilných nádobe, sterilným cumlíkom. 

     5. )  Po pôrode prikladaním k prsníku a dojčením sa maternica správne a dostatočne zvinie, až sa dostane do takmer pôvodnej polohy ako pred deviatimi mesiacmi.

     6. ) Zároveň sa tiež upravuje postava mamičky, tukové zásoby, nabraté počas tehotenstva, postupne zmiznú, bez jojo efektu.

 

      Výhody dojčenia pre samotné dieťatko

      ------------------------------------------------------------

     1. )  Dostáva dojčením najideálnejšiu potravu. Presne takú, na akú je priravené jeho bruško a ktorú vie stráviť bez problémov.  Dostáva jedlo presne v dávke, ktorú práve potrebuje - ani menej, ani viac a  naozaj v ideálnom zložení, ideálnym spôsobom a v tej najsprávnejšej teplote.

     2. )  Tým, že dieťatko sa pravidelne prisaje k prsníku a ťahá mliečko, má pozitívne stimulované vlastné trávenie, rozbieha sa jeho metabolizmus. Zároveň sa tou nádhernou námahou aj unaví a potom, nasýtené, môže sladúčko zaspinkať.

     3. )  V materskom mlieku dostáva od mamky aj látky, ktoré mu na začiatku zabezpečia imunitu a zároveň naštartujú postupne jeho vlastný imunitný systém.

     4. )  Dojčené dieťatko je pokojnejšie a emocionálne viac nasýtené. Je to najlepšia výbava, akú mu môžu rodičia odovzdať, s týmto pokladom - zážitkami a skúsenosťou so sýtením tela i duše - je pripravené do života.