« Back

Svetlo sveta uzrela krížová cesta rúk

Svetlo sveta uzrela krížová cesta rúk

Súčasťou minipôstnej kampane je aj nová krížová cesta rúk. Ide o jedinečné dielo, ktoré vytvoril dominikán Bruno Branislav Donoval OP. Prijal návrh, ktorý mu pred časom dal režisér P15 Pavol Danko.

Jednotlivé zastavenia sú znázornené ľudskými rukami a každé zamyslenie obsahuje aj určitý biblický citát. Autorom týchto jednoduchých piktogramov rúk je výtvarník a grafik Martin Bajaník, ktorého dielo doplnil textami práve Bruno Donoval. Podľa jeho slov, hlavná iniciatíva vzišla z organizátorov Roku zasväteného života. „Denne nám chodia myšlienky od rôznych zasvätených ľudí - mužov i žien, takže tohtoročný pôst je pre mňa výnimočný práve v tomto oslovení," povedal v relácii Doma je doma.

Cez ruženec sa dostal ku krížovej ceste a v tomto prípade aj ku krížovej ceste rúk. „Keď som rozjímal nad jednotlivými zastaveniami krížovej cesty, v podstate, akoby som kontemploval štvrté tajomstvo bolestného ruženca. Krížová cesta je veľkým tajomstvom ľudského utrpenia, ľudskej bolesti, ale zároveň aj veľkej lásky Boha k človeku.

S týmto pozvaním rozjímať nad tajomstvom krížovej cesty, a zvlášť ešte skrze ruky, to bolo pre mňa skutočne oslovujúce," dodal dominikán Bruno Branislav Donoval OP.

Všetci záujemcovia môžu krížovú cestu rúk, ktorej súčasťou sú aj krátke zamyslenia, nájsť v šiestej katechéze ČIstého roka. K dispozícii je na voľné šírenie.


Komunikačný tím P15, Zuzana Budzáková / TV LUX