« Back

Kríž Svetových dní mládeže odovzdali z Krakova do Panamy

Kríž Svetových dní mládeže odovzdali z Krakova do Panamy

Vatikán 9. apríla – Dnešné slávenie Kvetnej nedele, ktorému na vatikánskom námestí predsedal Svätý Otec František, bolo spojené s 32. svetovým dňom mládeže, ktorého motto znie „Veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný“ (Lk 1,49). Okrem 50-tisíc prítomných pápež František pozdravil aj všetkých mladých, ktorí na celom svete slávia dnešný diecézny Deň mladých so svojimi biskupmi.
Mladí z Krakova na záver slávnosti odovzdali putovný kríž Jána Pavla II. zástupcom mládeže z Panamy, ktorí prišli do Ríma spolu so svojím arcibiskupom Ulloa Mendietom. Spolu s krížom putuje do Panamy aj ikona Panny Márie z Baziliky Santa Maria Maggiore, kde sa včera večer mladí modlili spolu so Svätým Otcom na vigílii.
Odovzdaním symbolov SDM vyvrcholilo v Ríme aj medzinárodné podujatie organizované Dikastériom pre laikov, rodinu a život spolu s Generálnym sekretariátom Biskupskej synody, na ktorom sa od 5. apríla zúčastňovali zástupcovia 104 krajín vrátane Slovenska. Konferencia s názvom „Z Krakova do Panamy – Synoda na ceste s mladými“ slúžila na zhodnotenie skúsenosti z predchádzajúcich Svetových dní v Krakove a prípravu 34. SDM v Paname v januári 2019.
Zástupcovia sekcií biskupských konferencií pre pastoráciu mládeže sa venovali aj téme budúcej synody o mladých, konkrétne zapojeniu samotných mladých do prípravného procesu. Biskupská synoda s témou „Mladí, viera a rozlišovanie povolania“ bude zasadať v Ríme v októbri 2018.
Pri vigílii v hlavnej mariánskej bazilike v predvečer Kvetnej nedele Svätý Otec vyhlásil dvojitý začiatok cesty: cesty k budúcej „Synode mladých“ a zároveň aj cesty do Panamy. Okrem iného povedal:
„Z Krakova do Panamy, a medzi tým synoda. Synoda, z ktorej sa žiaden mladý nesmie cítiť vylúčený! – ‚Nuž... spravme tú synodu pre mladých katolíkov... pre mladých, čo sú zapojení do katolíckych združení, tak je to silnejšie...‘ – Nie! Synoda je synodou pre všetkých mladých a o všetkých mladých! Mladí sú protagonistami. – ‚Ale aj mladí, ktorí sa cítia byť agnostikmi?‘ – Áno! – ‚Aj mladí, ktorí – neviem či je niekto takým... azda sa niekto taký nájde –, mladí, čo sa cítia byť ateistami?‘ – Áno! Toto je synoda mladých, a my všetci si chceme načúvať. Každý mladý má čo povedať druhým, má čo povedať dospelým, má čo povedať kňazom, rehoľným sestrám, biskupom a pápežovi. Všetci vám potrebujeme načúvať!“ -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar

 

 

ň