« Back

Slovenskí cyklisti z Don Bosco Tour sú v Ríme, zachránili tri životy!

Slovenskí cyklisti z Don Bosco Tour sú v Ríme, zachránili tri životy!

Vatikán/Slovensko 18. augusta – Po dvetisíckilometrovom šliapaní do pedálov dorazili do Ríma mladí cyklisti z 20. ročníka Don Bosco Tour. Miništranti z Ludrovej a okolia pod vedením svojho farára o. Jána Garaja úspešne zvládli trasu vedúcu cez Graz, Udine, Benátky, Ravennu, Anconu, L´Aquilu až do Vatikánu. Za všetko hovorí fotografia na facebooku, ktorá v nedeľu 16. augusta zvečnila ich príchod pred Baziliku sv. Petra. V protisvetle večerného slnka zachytila všetkých 26 účastníkov putovania unavených, ale šťastných, v modrých cyklistických úboroch na svojich bicykloch aj so sprievodným vozidlom Don Bosco Tour s emblémom patróna mládeže sv. dona Bosca, a to symbolicky presne v deň 200. výročia jeho narodenia.
Duchovný otec Ján Garaj, saleziánsky spolupracovník, ktorý tradíciu miništrantských cyklopútí pred 23 rokmi založil, už putoval so svojimi miništrantmi na stretnutia mládeže so Svätým Otcom v roku 1997 do Paríža,  v jubilejnom roku 2000 do Ríma, po iné roky zas do Mariazellu, Turína, Medžugoria, Lúrd, Madridu, Lyonu... Ako vysvetľuje, motto tohto 20. ročníka, ktoré znie „Dokončiť nedokončené“ odkazuje na ich pokus spred piatich rokov prísť do Ríma na Európske stretnutie miništrantov. Žiaľ, tento pokus sa skončil v polovici cesty, keď miništrant Kamil tragicky zahynul pri kúpaní sa v mori.
Tohtoročnou púťou do Ríma, medzi účastníkmi ktorej je aj Kamilov mladší brat Marek, sa rozhodli „dokončiť nedokončené.“ Otec Garaj v tejto súvislosti pripomína nasledovnú cyklistickú zásadu: „Cyklista  má mať dve duše nafúkané, jednu náhradnú a tú vlastnú v milosti posväcujúcej.“ Dodáva, že Kamil, ktorý sa touto zásadou riadil, chlapcov na ich ceste k cieľu už predbehol.
V rozhovore pre Vatikánsky rozhlas sa chlapci podelili so zážitkami z putovania, ktoré dobre zvládli aj napriek extrémne horúcemu počasiu. Pozoruhodné je ich svedectvo o tom, ako sa v severnom Taliansku pri brehu rieky Piave stali záchrancami ľudských životov, keď z vody vytiahli troch topiacich sa ľudí: dve menšie deti a ich otca, ktorý sa pri pokuse zachrániť deti sám ocitol v ohrození. Ludrovskí miništranti o tom hovoria bez veľkej slávy, čím je ich svedectvo ešte mocnejšie.
Technické zabezpečenie pre 20 chlapcov tvoril tím s dvoma sprievodnými vozidlami, zložený z ďalšieho kňaza, dvoch bohoslovcov a dvoch vysokoškolákov. Samotný o. Ján Garaj celú cestu absolvoval spolu s chlapcami na tandemovom bicykli.
V Ríme sa ku chlapcom pripojili ich rodičia a súrodenci, ktorí v pondelok nad ránom pricestovali autobusom. Počas štyroch dní až do štvrtka 20. augusta všetci spoločne navštevujú baziliky a pamiatky Večného mesta a v stredu sa stretnú na generálnej audiencii so Svätým Otcom Františkom. -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/news/2015/08/18/slovensk%C3%AD_cyklisti_z_don_bosco_tour_s%C3%BA_v_r%C3%ADme_-_z%C3%A1chrancovia/1165799

Pre MK Rastislav Mečiar