Metodické materiály

« Back

2. Pôstna katechéza - Svätosť je výzva

2. Pôstna katechéza - Svätosť je výzva

Diecézny katechetický úrad Spišskej diecézy pripravil pre vás mladých a birmovancov deväť katechéz s témami inšpirovanými liturgickými čítaniami počas pôstneho obdobia - jedna katechéza na jeden týždeň (+ katechézy na Veľkú noc). Cieľovou skupinou katechéz sú birmovanci a stredoškoláci. Každá téma pozostáva z krátkeho videa a samotnej katechézy vo forme prezentácie. Taktiež k nej nájdete textový súbor (tento text je tiež v poznámkach prezentácie), ktorý môžete použiť ako text k prezentácii. Na konci každej katechézy je niekoľko otázok pre mladých na diskusiu v malých skupinkách. Trvanie jednotlivých katechéz je cca 30 – 45 min, takže sú vhodné najmä pre farskú ale aj školskú katechézu. Veríme, že sa vám budú páčiť a že budú nápomocné v pastoračnej práci s mladými. Budeme veľmi radi, ak nám napíšete svoje skúsenosti na lysy@dkuspis.sk.

Druhú pôstnu katechézu s názvom Svätosť je výzva si môžete stiahnuť na http://bit.ly/svatostjevyzva

 

(Mt 5, 43 – 48)

„Počuli ste, že bolo povedané: »Milovať budeš svojho blížneho a nenávidieť svojho nepriateľa.«Ale ja vám hovorím: Milujte svojich nepriateľov a modlite sa za tých, čo vás prenasledujú, aby ste boli synmi svojho Otca, ktorý je na nebesiach.
Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých. Lebo ak milujete tých, ktorí vás milujú, akú odmenu môžete čakať? Vari to nerobia aj mýtnici? A ak pozdravujete iba svojich bratov, čo zvláštne robíte? Nerobia to aj pohania? Vy teda buďte dokonalí, ako je dokonalý váš nebeský Otec.“

Katechéza (prezentácia):

2. slajd - Ak sa dnes opýtate ľudí, či chcú byť svätí, väčšina z nich sa na vás nechápavo pozrie so zvrašteným čelom a výrazom tváre, ktorý by si zasluhoval nomináciu na Oscara. Svätosť človeka je dnes témou, o ktorej sa radšej nehovorí z obavy pred tým, že vyzniete staromódne alebo trápne. Byť svätým jednoducho vyšlo z módy. Alebo nie???
Vieme však, čo vôbec znamená byť svätý? Čo si myslíte vy? – priestor na odpovede mladých...

3. slajd - Poďme sa pozrieť, čo znamenalo byť svätým pre Ježiša...

Asi ste už počuli príbeh o tom, ako vyhnal kupcov z chrámu. Predstavte si tú situáciu: Davy pútnikov, jednoduchí i vznešení obyvatelia Jeruzalema, kňazi a sluhovia chrámu vážnymi tvárami vyjadrujúcimi posvätnosť miesta. Trochu ďalej niekoľko zmenárnikov, ktorí robili službu pútnikom tým, že im zmenili peňažnú menu. Nezabudnime ani na predajcov zvierat, ktorí pútnikom predávali zvieratá, aby mohli priniesť krvavú obetu, ktorú vyžadoval zákon.  V tomto „pokojnom“ až „idylickom“ prostredí sa zrazu vynorí postava muža, ktorý začne nahlas vrieskať na všetkých okolo s bičom v ruke. Čo by v takej chvíli napadlo vám...?  Stoly padajúce na bok, peniaze cvendžiace vo vzduchu, zvieratá splašene s mučaním pobehujú všade okolo, vo vzduchu poletujú pierka holubov, ľudia s hrôzou v očiach utekajú kade ľahšie a v prostriedku nádvoria pobehuje stále ten istý muž s bičom svištiacim vo vzduchu a agresívne pokrikuje na všetkých, ktorí odtiaľ bežia o život. Čo poviete na takúto ukážku svätosti? To by vám asi ani vo sne nenapadlo...
Na tento príbeh si spomeniem vždy vtedy, keď počujem rozpálený škvariaci olej, do ktorého kvapne voda. Je to niečo podobné, keď sa stretne hriech človeka s Božou svätosťou.
V tomto príbehu je nádherne vykreslený postoj Boha k hriechu, ľahostajnosti, vlažnosti a pokrytectvu človeka. Dom modlitby, z ktorého človek urobil miesto márnivého zisku a akcií na tovar vo výpredaji.
Nepodobá sa tomu občas aj naše srdce? Koľko je v ňom miesta pre Ježiša? A koľko miesta je v ňom pre všetko ostatné?

4. slajd - Prvou chybou teda je, že ak sme zo svojho srdca vyhodili Boha, nečudujme sa, že sme stratili túžbu byť svätí.Poďme sa teraz pozrieť na opačný extrém:
Táto fotografia pochádza z cintorína istej farnosti. Je na nej socha zmŕtvychvstalého Ježiša a okolo nej sa počas sviatku Všetkých svätých zhromažďujú ľudia, aby sa tu modlili za duše v očistci. Keď sa na ňu dobre zahľadíte, pri Ježišových nohách zbadáte postavičky drobných „anjelikov“, ktoré tu každý rok prinesú nejakí „nadšenci“. Vyzerá to tak, akoby chcel niekto pridať Ježišovi pomocníkov, lebo sám to možno nezvládne...Akoby mu ľudia prinesením týchto anjelikov chceli pomôcť vyslobodiť z očistca čo najviac duší, lebo pre Ježiša samého by to bolo naozaj veľa práce...Pripomína to detskú hru, v ktorej víťazí ten, kto má pri sebe najviac spojencov.
Možno si aj my niekedy myslíme, že byť svätým znamená presne to – hrať s Ježišom nejakú hru, v ktorej mu dodávame spojencov cez náš „výkon“, cez našu askézu, naše sebazaprenia,  naše siahodlhé modlitby plné slov bez načúvania alebo modlitby, ktoré nie sú autentické, pretože v nich chýba naše srdce...
Ale svätosť predsa o tomto nie je. Byť svätým je záležitosťou nášho srdca, našich postojov a najmä toho, ako veľmi milujeme Ježiša, ako mu dôverujeme a nechávame sa ním viesť.

5. slajd -V evanjeliu, ktoré sa číta v sobotu tohto týždňa, čítame, aký je recept na svätosť: „Počuli ste, že... ale ja vám hovorím, milujte!“
Milovať však neznamená niečo abstraktné alebo všeobecné (napr. milovať parmezán, milovať zvieratá,...). Láska musí byť vyjadrená v konkrétnych skutkoch svojim blížnym (pozor, nie len blízkym). Jednoduchý príklad. Službu, ktorú urobil počas krížovej cesty Šimon Cyrénsky z donútenia, by bola tým najkrajším a najvznešenejším činom v dejinách, ak by to bola služba z lásky (a nie z donútenia). Dnes by sme ho iste oslavovali ako svätého muža.
Čo to znamená konať skutky z lásky a nie z donútenia alebo za odmenu???
Pozrieme si teraz krátku ukážku z filmu Takmer bez šance (Brokedownpalace). Je to príbeh o tom, ako sa dve maturantky rozhodli osláviť maturitu v thajskom Bangkoku. Netušia však, že niekto im do batožiny ukryl drogy a po príchode na letisko ich ihneď zatkla polícia. Odsúdili ich na 33 rokov väzenia a zvyšok sa dozvieme z nasledujúcej ukážky: Video Brokendownpalace – (odporúčame prehrávať cez VLC prehrávač kvôli titulkom)

6. slajd - Svätý Otec František napísal v roku 2018 exhortáciu, teda dokument pre celú Cirkev, s názvom Radujte sa a jasajte, v ktorom každého z nás povzbudzuje k svätosti. Svätosť podľa neho v žiadnom prípade nie je víťaznou trofejou pre majstrov kresťanskej morálky, či askézy,...Svätosť má byť naším životným štýlom: „Nie je to nič iné, ako naplno žitá láska.“
Byť svätým v dnešnej dobe znamená žiť naplno, vidieť ďalej ako len po špičku svojho nosa a viac než na svoj zovňajšok pozerať sa na svoje srdce. Byť svätým znamená vášnivo milovať Ježiša a vidieť ho v každom bratovi, sestre i v tom poslednom chudákovi či bezdomovcovi. Byť svätým znamená priložiť ruku k dielu, nebáť sa výziev konať dobro a najmä nikdy sa nebáť odhaľovať pravdu. Byť svätým znamená konať skutky lásky, konať dobro pre druhých až po hranicu obetovania svojho života, ako sme to videli vo videoukážke. Nie moje právo, nie môj názor, nie moja požiadavka, ale moja láska má byť na prvom mieste.
Ak je môj život o láske, vtedy som svätý. A ak som svätý, som zapálenou – „živou“ lampou, ktorá môže zapáliť pre Krista aj ostatných okolo mňa.

8. slajd – Otázky do skupiniek:
1. Čo ťa najviac oslovilo z dnešnej katechézy? Čo si si dodnes myslel o svätosti?
2. Čo vravíš na ukážku z filmu? Videl si v nej nejaký príklad svätosti?
3. Poznáš nejakého svätého človeka? Prečo je podľa teba svätý?
4. Čo je podľa teba na svätosti najťažšie? A čo je na nej naopak najkrajšie?
5. Predstav si na chvíľu svoj život doteraz. A skús si teraz predstaviť, že od tejto chvíle budeš svätý. Vedel by si povedať, čo sa na tvojom živote zmení?