« Back

Ak je Boh dobrotivý, prečo dopúšťa utrpenie?

Ak je Boh dobrotivý, prečo dopúšťa utrpenie?

krátke úryvky z knihy: LEE STROBEL: Kauza viera

Boh nám veľmi konkrétne a jasne ukázal, ako to môže fungovať. Demonštroval, ako tá najhoršia vec, aká sa kedy v histórii sveta stala, vyústila do úplne najlepšej veci za celú existenciu sveta. Hovorím o bohovražde. O smrti Boha samého na kríži. Vtedy nikto nevidel, ako by z tej tragédie mohlo povstať čokoľvek dobré. Ale Boh predvídal, že výsledkom bude otvorenie nebies pre ľudí. A ak sa to stalo tam - ak sa najväčšie zlo mohlo skončiť v najväčšom dobre - , môže sa to stať kdekoľvek, dokonca aj v našich vlastných individuálnych životoch.

Sme zlomení? Aj on bol, lámal sa pre nás ako chlieb. Sme opustení? Jeho ľudia takisto opustili a zavrhli. Zúfame si, že už viac nevládzeme zniesť? On bol mužom utrpenia a hlbokého zármutku. Sme zradení ľuďmi? On sám bol predaný. Stroskotávajú nám najdrahšie vzťahy? Aj on miloval a bol opovrhnutý. Odvracajú sa od nás ľudia? Pred ním si zakrývali tvár ako pred malomocným. Zostupuje do všetkých našich pekiel. Bez ohľadu na to, aká hlboká je naša temnota, on je ešte hlbšie.

Ako by ste mohli nemilovať túto bytosť, toho kto šiel míľu navyše, kto prísnejšie žil, než kázal, ktorý vstúpil do nášho sveta, kto vytrpel naše vlastné bolesti, ba ktorý sa nám dáva uprostred nášho zármutku? Čo viac mohol urobiť? Božia odpoveď na problém utrpenia je taká, že ho niesol, že zostúpil priamo do neho. Mnoho kresťanov sa snaží zavesiť Boha na klinec kvôli utrpeniu; ale keď to parafrázujeme - Boh sa naň zavesil sám - priamo na kríž.

(Peter Kreeft v knihe: LEE STROBEL: Kauza viera)

foto:google

Comments
sign-in-to-add-comment
Vdaka za zaujimavy clanok, a zaroven tip na knihu :-). Toto ma uprmne zasiahlo.
Posted on 11/22/12 1:59 PM.
Na tému utrpenia a smrti som toho čítala viac, nájdeš úryvky aj v iných mojich blogoch. Peter Kreeft je na tieto témy odborník v katolíckom prostredí. Čoskoro by mi mala prísť z UK jedna jeho kniha, ktorú zatiaľ na Slovensku preloženú nemáme: Making sense out of suffering. Jeho Tri filozofie života už mám preštudované. Nájsť Boha v utrpení-alebo dovoliť Mu nájsť nás-je skutočne možnosť ako do hĺbky bytosti pocítiť realitu Boha. Odovzdať sa Mu úprimne ako Jób.
Posted on 11/22/12 8:23 PM in reply to Vincent Urban.
Prečo utrpenie? To sa pýtajú aj mladí, ktorí ešte nezažili to svoje, ale vidia ho všade okolo. Toto si vytlačím pre mojich birmovancov.ˇĎakujem.
Posted on 11/23/12 9:47 AM.
Toho autora nepoznam ale budem sa musiet po nom poobhliadnut :-)
Posted on 12/3/12 10:41 AM in reply to Daniela Cerovská.