« Back

Ako sa mi stal môj zázrak v nemocnici

Ako sa mi stal môj zázrak v nemocnici

Keď sa spojí Božia starostlivosť s ľudskou, človek môže aj v nemocnici prežívať svoj kus neba na zemi.

 

Už to, že som sa z nedele na pondelok vybúvala akoby nič, vstala som s totálnym pokojom a do nemocnice som prišla akoby na návštevu je super. Čas mi tam bežal asi aj rýchlejšie, než doma. Vôbec som sa nestihla nudiť. Sestričky max. milé a ochotné, rozdávajúce pokoj, pocit bezpečia, radosť a povzbudenie každým gestom, slovom, záujmom. Udeľujem ilavskému personálu na jednodňovej zdr. starostlivosti vyznamenie za úžasný prístup.
 
Predo mnou operovali dvoch ľudí, išla som tretia, bolo asi 10:30, keď ma začali rezať. Ráno, tesne po príchode nás navštívil lekár, ktorý robil kontrolné sono :) - ešte stále som dúfala, že uvidí prázdny žlčník :D. Ale nestalo sa... čo však veľmi potešilo, že pri pohľade naň zhodnotil: "Á, toto vyzerá veľmi dobre! To pôjde pekne." Tak super, dobrá správa pred zákrokom.
 
Anesteziologičku si pamätám, ale viac už nič. Ani či mi pichla injekciu alebo dala plyn, nič vôbec :). A ja ešte, že stihnem chirurgovi povedať, nech mi pomedzi voľný čas odsaje aj dáky tuk :D.
 
Po narkóze ma určite prebrali, ale z toho mám spomienky akoby zo sna. Pamätám si len otázku: "Pani Guričanová, bolí vás to? Cítite bolesť?" Vtedy som cítila, silnejšiu, než na pohotovosti naposledy, tak som aj odpovedala. Ešte viem, že som sa jej opýtala, či môžem ležať aj inak, než na chrbte :D (to bola dobrá blbosť :)). Povedala, že môžem, ale asi by ma to bolelo :D.
 
Spala som do druhej poobede. A potom kuriatko otvorilo oči, sestričky ma privítali späť do života a bolo to :). Hneď sa mi chcelo čúrať, lebo mi dali o jednu dávku tekutín naviac (sa im zdalo, že som v nedeľu málo pila, ale ja som pritom dala viac než 3,5 l tekutín). A tak ma hneď o druhej posadili na posteli (to samozrejme dosť bolelo). Sestrička sa hneď pýtala, či sa mi točí hlava. A ja že "Mala by sa mi?"... tak mi vysvetlila, že po narkóze mi môže byť všelijako, točiť hlava, dvojité videnie, žalúdočná nevoľnosť, vracanie. Ale ja som ani náznakom tieto ťažkosti nepocítila.
 
A tak som sa mohla hneď postaviť, vyčúrať a nechali ma pochodiť si trošku pár krokov na izbe. Už som ostala hore (všetky moje kolegyne prespali takmer v kuse do druhého rána a ja som tam ako také ranné vtáče bdela, ako keby nič). Sestričky nado mnou neveriaco krútili hlavou, že nespím, hneď chatujem, komunikujem a čítam si :D. No, čakali dvojité videnie, ale okolo mňa to ani len neprešlo... Absolútne nič ma nebolelo, okrem vstávania a líhania. Pred šiestou som už bola na wc normálne až na chodbe (asi 10-15m bolo treba prejsť). Prvýkrát s doprovodom, potom už som chodila sama, kedy som potrebovala, to bolo super :).
 
O šiestej večer nám dali 0,5l čajíku, troška cukru v ňom, to vlievalo život. Super. Mali sme na izbe telku, tak som si pozrela večerné seriály a po desiatej sme búvali až do rána do 5:00. Ráno už normálne umyť zuby, cikať, papať som mohla piškótky, presnidávku, tak to už bolo super. Snažila som sa veľa piť (mohli sme až 2,5l za ten deň), často vstávať, chodiť na to wc, popozerať z okna, prechádzať sa.
 
Ešte večer som si obzerala "hadičku", dren, ktorý nechali v rane, aby odtekalo, čo tam nemá byť. To sa na druhý deň hodnotí, podľa množstva, či sa už môže odstrániť. Pozerala som susede, tá tam mala tak 2 cm vo fľaške nakvápané, ja totálne nič. Tak som sa sestričky pýtala, či je to dobre alebo zle, že tam nič nemám. Keď ma uistila, že je to veľmi dobré, tak som bola rada :). Ráno na vizite doktor tak podozrievavo na tú nádobku pozrel, som pochopila z očnej komunikácie, že bol presvedčený, že mi museli dať druhú :D. A sestrička že "Nie, pán doktor, toto, čo vidíte, to je všetko." A doktor že: "Tak jej to už vyberte, nech ju to tam netlačí." A veru vtedy už som to tam aj riadne cítila. Takže aj v tomto som dala rekord. Najmenej tekutiny, najrýchlejšie vybratie. Samotný akt bol veľmi nepríjemný, ale priniesol okamžitú úľavu a ja už som sa cítila len a len lepšie.
 
Poobede som zvládla hodinovú maminu návštevu, prešli sme sa, sedeli sme v spoločenskej miestnosti. Môžem povedať, že ja som sa o 14tej v pondelok cítila a hýbala tak, ako moje spoločníčky na druhý deň ráno alebo neskôr. Absolútne ničím som netrpela. Nič nebolelo (samozrejme dávali mi lieky). Mojim parťáčkom bolo o dosť horšie, než mne. Jedna celé popoludnie vracala a mala nevoľnosti, nevládala vstať, druhej sa skoro celý deň tak točila hlava a bolelo rameno, že ju nemohli postaviť na nohy. No a ja tam medzi nimi, taký vyrušovač, ako rybička, samostatná, v pohode, s úsmevom a plná energie.
 
Na tretí deň ráno už som raňajkovala na stoličke po sediačky, mala som pobalené všetko skôr, než prišiel doktor. Neverili by ste, aký úžasný pocit je znovu sa cítiť ako človek len vďaka tomu, že si oblečiete spodné prádlo :D a najete sa po sediaťky. A keď sa ma na vizite doktor spýtal, ako sa mám, len som mu povedala, že som pripravená k odchodu :D. Sa smial na mne a povedal: Tak teda choďte :)".
 
Včera ma navštívili obe babky a krsniačik Vilko s Dominikou a Ľubkou, tí ma aj vzali na prechádzku, postupne papám stále pestrejšie, už som vyskúšala vianočku s maslom, bábovku od starej mamy, zemiakovú kašu, mliečko. Nič mi nerobí ťažkosti :). 
 
Baby okolo mňa nemocnicu prespali, ja som si ju užila :). Ak by mi zajtra povedali, že mi treba urobiť ešte nejaký ďalší zákrok, ani by ma nechytal strach. Ja som proste nič zlé nepocítila, neprežila. Možno trošku nepríjemné pocity, ale rozhodne nie bolesti, zlé stavy, nevoľnosti, strach. Všetko toto bolo úplne mimo mňa. Boh sa o to neskutočne postaral a ja som s užívala ovocie modlitieb všetkých. Fantastické.
 
Spoznala som sa a som na seba hrdá. Vždy som si myslela, že som precitlivelý slaboch, háklivá na seba, a trochu bojko, čo sa týka lekárov. A žila som inú realitu. Bola som v milosti pokoja, tichosti vnútra, radostného očakávania dobrých vecí, dôvery. Ani na sekundu mi neprišlo na um, že mi nemá byť dobre, že sa niečo môže skomplikovať, že budem hladná, smädná, bude mi zle. Páčilo sa mi to. Páčila som sa sama sebe :). Som rada, že som to mohla prežiť práve takto. Veľmi si tuto skúsenosť vážim :). Boh mi dokázal, že som sa mu ani na sekundu nestratila z očí. Že nikdy nezabudol, neprestal bdieť. Nie, stále si nemyslím, že on mi "dal" žlčové kamene. Nie, nemyslím si, že vytvoril túto situáciu, aby ma niečo naučil. Nie, nemyslím si, že to takto chcel. Viem, že sa oslávil, držal ma, strážil ma, uzdravil ma a ja vydávam svedectvo o Jeho nekončiacej sa dobrote voči mne. Žila som ju a žijem ju z minúty na minútu.
 
Vaša Janka s tromi dierami na 3x zašitými :)
Comments
sign-in-to-add-comment
"Veľmi si tuto skúsenosť vážim emoticon."
vs
"Nie, nemyslím si, že vytvoril túto situáciu, aby ma niečo naučil. Nie, nemyslím si, že to takto chcel."

Tak ako to je? Môžeme sa dohadovať o významoch slov "vytvoril" a "chcel" (dopustil? alebo priamo tak určil?), ale faktom je, že keby naozaj nechcel (teda predísť tomu by bolo absolútnou prioritou), tak by taká situácia nenastala a ty by si túto skúsenosť nemala. Takže, stálo to za to, či nie?
Posted on 5/17/13 12:09 PM.
Nebolo dobré, že som mala kamene a museli mi rezať do tela, ktoré sa teraz musí hojiť. Bolo dobré, že Boh bol so mnou a staral sa o mňa a ja som sa mohla učiť vnímať jeho prítomnosť v takej zvláštnej situácii. A bolo dobré, že som stretla skvelú starostlivosť, lásku ľudí.

Trochu nasilu hľadáš v texte rozpor, aby si ma mohol teologicky "nakopnúť" emoticon. Žijem vo svete, v ktorom existujú choroby, katastrofy a nehody a nešťastia, ale nikdy za nimi nebudem vidieť Jeho želanie a prianie, aby sa stali. Tieto veci nikdy neboli jeho prianím. V záhrade, do ktorej postavil človeka neexistovali a o takom stvorení Boh povedal, že je veľmi dobré.

To, že dokáže ťažké veci premeniť a vyťažiť z nich pre nás dobré, je nádherná vec, ale neznamená, že ich chcel alebo musel spôsobiť. Choroby sú jednou z vecí, ktoré Ježiš niesol namiesto nás, podobne ako smrť (Iz 53,4). To je dostatočné vyjadrenie toho, aký má k nim Boh vzťah.

Každý rodič, ktorého dieťa sa zraní pri niečom, v prvom rade chce, aby bolo čím skôr v poriadku. Spolu s tým sa deje, že to dieťa objíma a utešuje, utrie mu slzy, prípadne mu vysvetlí, na čo si má v budúcnosti dať pozor. Aj rodič-človek cíti túžbu, aby to rozbité kolienko viac nebolelo, nie aby poriadne bolelo a dostatočne dlho, nech sa decko niečo naučí. Nikdy by svoje dieťa nesotil, aby si ho rozbilo, aby mu potom vysvetlil, na čo si má dávať pozor a mohol mu ukázať, ako ho vie utešiť. To by bolo dobre zvrátené.
Posted on 5/17/13 12:25 PM in reply to Peter Rusyniak.
Rodičia netúžia po tom, aby niekto do ich detí vrážal ihly, a predsa ich prinesú na očkovanie... pretože touto malou boliestkou deti ochránia pred chorobami a možno aj pred predčasnou smrťou. Sú zvrátení? Takýchto príkladov sa dá nájsť veľa.

Myslím si, že takto koná aj Boh. Nech si predstavíš akékoľvek utrpenie a akúkoľvek chorobu, čo je to z pohľadu večnosti?
Posted on 5/17/13 1:53 PM in reply to Janka Guričanová.
Z pohľadu večnosti je to niečo, čo na svojich pleciach Ježiš vyniesol na kríž.

Tak sa na to pozrime z evanjeliovej reality. Ježiš uzdravil každého chorého, ktorého k nemu priniesli alebo ktorý sám prišiel. Viackrát je tam spojenie ako "uzdravil všetkých". Zároveň Ježiš povedal: "Každé kráľovstvo vnútorne rozdelené spustne a dom na dom sa zrúti." (Lk 11, 17). To si naozaj budeme myslieť, že "prísny Otec" nám rozdáva choroby a vychováva nás nimi a zároveň ten istý Boh Ježiš nás z nich uzdravuje? Nebolo by to tak trochu (úplne) rozdelené kráľovstvo?

Choroba, rovnako ako smrť je dôsledok hriechu. Hriech nikdy nebol Božou vôľou. A preto ani choroba nemôže byť. Nepochádza z neba. Naopak. Je pár vecí, ktorými Ježiš poveril učeníkov: aby uzdravovali chorých, oslobodzovali posadnutých, krstili atď. Uzdravenie chorých bolo dosť dominantnou témou v Ježišovom živote. Príliš dominantnou na to, aby som si dnes myslela, že stojí za chorobami rovnako, ako stojí za uzdraveniami.

Ale jasné, ak sa kresťania budú tváriť, že aj choroby sú Božou vôľou (a všetko, čo Boh nezastaví je Božou vôľou), potom sa nemusia modliť za uzdravenie, nemusia pracovať s Kristovým dedičstvom, nemusia byť Božími spolupracovníkmi, pretože sú bez šance a totálne bezmocní. A môžu si založiť ruky a vyložiť nohy. Ale to nie je Božie kráľovstvo. Dostali sme autoritu premáhať zlého v Jeho mene, pretože Ježiš prišiel zmariť jeho skutky a vyniesť ich na svetlo. Práve preto je kľúčové nepripisovať Bohu to, čo robí diabol. Bez tohto rozlíšenia nikdy nevstúpime do povolania, ktoré nám zveril. Ja sa radšej budem modliť za chorých a v mene Ježiš ich uzdravovať, až kým sa to nezačne diať, než by som prijala, že to možno Boh tú chorobu chce a nemám sa mu do toho starať emoticon. Ježiš mi dal iné poverenie a jeho dom nie je rozdelený. Na tom sa azda zhodneme.
Posted on 5/17/13 2:06 PM in reply to Peter Rusyniak.
Čo si mám teda myslieť o tomto:

KKC 1505 Kristus dojatý toľkými utrpeniami nielen dovoľuje, aby sa ho chorí dotýkali, ale si osvojuje ich biedy: „On vzal na seba naše slabosti a niesol naše choroby“ (Mt 8,17). Neuzdravil všetkých chorých. Jeho uzdravenia boli znameniami príchodu Božieho kráľovstva. Zvestovali hlbšie uzdravenie: víťazstvo nad hriechom a nad smrťou(440) prostredníctvom jeho Veľkej noci. Na kríži vzal Kristus na seba celú ťarchu zla a sňal „hriech sveta“ (Jn 1,29), ktorého je choroba iba následkom. Svojím utrpením a smrťou na kríži dal Kristus utrpeniu nový zmyselemoticon307) utrpenie nás už môže urobiť podobnými jemu a spojiť nás s jeho vykupiteľským utrpením.

KKC 1508 Duch Svätý dáva niektorým ľuďom(798) mimoriadnu charizmu uzdravovania, aby ukázal silu milosti Zmŕtvychvstalého. Ale ani najintenzívnejšie modlitby nedosiahnu uzdravenie všetkých chorôb. Tak sa aj svätý Pavol musí od Pána naučiť: „Stačí ti moja milosť, lebo sila sa dokonale prejavuje v slabosti“ (2Kor 12,9) a že utrpenia, ktoré treba znášať, môžu mať tento zmysel: „Na vlastnom tele dopĺňam to, čo chýba Kristovmu utrpeniu(618) pre jeho telo, ktorým je Cirkev“ (Kol 1,24).

?

Ja tam žiaden fatalizmus nevidím. Máme sa modliť za uzdravenie (a chodiť k lekárom), ale výsledok už nechať na Bohu, ktorý najlepšie vie, čo nám osoží a kde nás chce priviesť.

Napokon, hoci po utrpení nijako zvlášť netúžim, predsa sa mi páči toto:
(citácia z http://www.postoy.sk/mucenictvo_sa_malokedy_deje_rychlo)
Sv. Faustína nám priblížila na prvý pohľad nepochopiteľnú správu od Ježiša: „Ak by anjeli boli schopní závisti, závideli by nám dve veci: sväté prijímanie a utrpenie.“ Blahoslavená Dina Belanger takisto hovorí o anjeloch, že ak by po niečom túžili, bola by to túžba trpieť.
Posted on 5/17/13 2:29 PM in reply to Janka Guričanová.
Niekedy si neuvedomujeme ... ale v takýchto situáciach... sme učení k malým gestám, ale často pre nás významným ...
Posted on 5/18/13 1:06 PM.
Janka, situácia takmer identická s mojou. Divím sa síce, že Ťa rezali, lebo teraz všetko robia laparoskopicky, asi bol piesok alebo veľké kamene.
Ale veľmi krásna skúsenosť pre Teba i pre mňa: "Boh mi dokázal, že som sa mu ani na sekundu nestratila z očí!" Len....mne to po toľkých rokoch ušlo a krásne je, že cez Tvoj "blogík" som si to mohla pripomenúť! Uzdrav a posilni sa nám skoro!
Posted on 5/18/13 5:00 PM.
Laparoskopicky ma robili, ale tak aj to sú tri rezy emoticon emoticon emoticon. Lieky liečia, Boh uzdravuje emoticon. Vďaka ;).
Posted on 5/18/13 5:05 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.