« Back

Čo mi na Slovensku chýba?

Čo mi na Slovensku chýba?

Prečo ak sa povie slovko "ruženec", ako prvé nás napadne staršia žena, ktorá ho má v ruke alebo ruženec, visiaci v aute ?

Keď som po zbúraní berlínskeho múru sadla vo Frankfurte do lietadla a o pár hodín som sa našla vo Vancouvri na druhom konci sveta, kde som za mesiac zažila desiatky prekvapení plus aj mínus, prvé miesto, ktoré som po ubytovaní sa a oddychu navštívila, bol kostol. Náš, katolícky. Ľudí bolo málo, nebola ani vystavená Sviatosť, najbližšia svätá omša až o štyri hodiny...z druhej strany lavice sa usadil chlapec, pohrabal rukami vo vrecku a začal sa modliť.......ruženec. Myslím, že sa ho pomodlil celý, päťdesiatkový. Žeby klerik? Mal džínsy a pekný pulóver. O niekoľko dní nás obsluhoval v blízkej kaviarničke.

No a nebol jediný. Samozrejme, ostatní návštevníci kostola - dievčatá, ľudia v zrelšom veku, babky, mamičky s deťmi- to bolo bežné a to je aj u nás.....ale muži?....

Neskôr som zistila, že na to netreba Kanadu. Ani Poľsko.

Mladého muža modliť sa ruženec som videla aj v liberálnom Francúzsku a dnes už  veľmi poeurópštenom Rakúsku, kde sa na rozdiel od Nemecka a Švajčiarska ľudové zvyky a tradície udržali relatívne dlho.....

Nevravím, že na Slovensku niet chlapcov alebo chlapov , ktorí by sa modlili ruženec. Len to asi robia diskrétnejšie- modlia sa prstienkových, desiatkových  alebo hoci na prstoch....Prirodzene na tom  nezáleží a najdôležitejšie je to, na čo pri modlitbe myslíme a s kým rozprávame. Nekritizujem, nenarážam, neposudzujem....len som aj pri televíznej účasti na modlitbách pred Bazilikou sv. Petra videla zábery na mužov, mladých, starších, študentov, dedkov, oteckov s dieťatkom v náručí, že sa modlili a mali v rukách aj tradičné ružence.....a iba sa chcem priznať, že sa mi to páčilo.

Comments
sign-in-to-add-comment
No Slovensko aj viera a vnímanie tu bolo ťažko poznačené komunizmom. Ľudí vychovával štát, ktorý mal svoje učenie a viera bolo to posledné, o čo by už mal vtedy človek záujem. Staré časy, plus nový životný štýl, a všetky tie ideológie a myšlienky s tým spojené, nuž nečudujem sa. A päť desiatkový ruženec Mária, to nie je celý ruženec. Čudujem sa, že ti tu musím niečo také napísať. Celý ruženec má 15 desiatkov ak chcem byť tradičný. Ak nechcem, tak 20, potom čo ho doplnil bl. Ján Pavol II. o ruženec svetla, podľa mňa ho doplnil oprávnene, pretože by to malo patriť k ružencu. Samozrejme, v posledných rokoch sa aj samotná modlitba ruženca značne pozmenila, máme aj biblický, podrobne rozobrané časti tajomstva, ale v podstate si už môžeš vybrať aj ty sama, o čom chceš meditovať a rozjímať, o ktorých pravdách v evanjeliu pri ňom. Ruženec má byť silno prepojený s evanjeliom a životom Ježiša a Márie. A dnes sa už viera nenosí predsa, ako chceš, aby bol ruženec v móde u mužov? Ale stále je. Aj u mladých mužov, ale ako si napísala, tí sa ho modlia väčšinou doma, buď s rodinou, alebo sami. Muž tak to spoločenstvo až nepotrebuje ako žena.
Posted on 9/8/13 12:25 PM.
Áno, jeden z názorov, beriem a ďakujhem za reakciu. O to mi išlo-názory.
Posted on 9/8/13 1:14 PM in reply to Miroslav Čonka.
Aj ja som ho takmer stratila...ustupoval do pozadia, až sa mi "vytratil". V´daka mojim mníchom Cisterciánom a rádiu Horeb, kde je modlitba ruženca samozrejmosťou, som ho vrátila na jeho dôležité miesto - kdekoľvek a kedykoľvek, ak práve nemám Písmo, alebo nečítam, modlím sa ruženec opäť rada, ako pred rokmiemoticon Som vďačná za tie nádherné tajomstvá, ktoré ma spájajú s Pánom a jeho Matkou kdekoľvek som. Pápeži sa ho modlievali s ľudom... veľké znamenie v mojom pohľade. načo by to robili, ak by to nebolo veľmi dôležité? nuž nebudem odkladať modlitby, ktoré majú od nepamäti veľké "výsledky"... spájajú nebo so zemou a atmosféra Boha, ktorá tam je mi pomáha vnímať Ducha a jeho reč...je to ako na hore premenenia...Ďakujem za modlitbu ruženca:o)
Posted on 9/8/13 2:16 PM.
Skúsenosť z mojej farnosti...októbrové pobožnosti. V nedeľu pred 1.októbrom sa vyhlásia. Ak sa predmodlievajú ľudia z lavíc alebo sa to prenechá na miništrantov, ktorí iba opakujú po "Ježiš" príslušné tajomstvo,kostol je nasledujúce dni poloprázdny. Ak príde kňaz a povie na začiatku krátku myšlienku na rozjímanie, kostol je plný a prídu aj muži,okrem miništrantov ! Rodina, aj tá duchovná, bez otca nie je úplná.
Posted on 9/8/13 2:30 PM in reply to Mária Künzl.