Veľmi odporúčam blogy o rodine, manželstve a výchove mojej drahej manželky.

« Back

Nie je práca ako práca

Nie je práca ako práca

Poznáme to. Letné študentské prázdniny pred nami, dlhé dni voľného času, ktoré chce každý využiť čo najhodnotnejšie. Niečo zažiť a popri tom si aj niečo zarobiť. Hlavne sa nenudiť. V iných prípadoch sme neboli schopní nájsť si dobre platenú prácu niekde v našom okolí a tak sme okúsili šťastie zamestnať sa v zahraničí. Veľakrát pod vidinou rýchleho zárobku, či neopakovateľného dobrodružstva v zaujímavej krajine, si neoveríme miesto a osoby, ktorým sa chceme zveriť do rúk. Niekedy však ani tá najprofesionálnejšia pracovná agentúra nedokáže predpokladať zvrat očakávaných skutočností a jednoducho sme v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.


Príbeh, ktorý má ďaleko od rozprávky

Jana pochádza z malého mesta na strednom Slovensku. Po skončení školy si našla cez legálnu agentúru prácu v Českej republike, keďže v lokalite, kde bývala, bola veľká nezamestnanosť a nemala žiadnu šancu sa tam zamestnať. V ČR pracovala ako pomocná sila v kuchyni v jednej reštaurácii. Tam sa zoznámila s kamarátkou, ktorá mala priateľské kontakty v Nemecku.


Namiesto čašníčky spoločníčkou

V jeden deň dala Jane ponuku odísť za tou istou, ale lepšie platenou prácou do Nemecka, keďže jeden z priateľov tam vlastnil reštauráciu. Hneď po príchode do Nemecka, jej vzal majiteľ reštaurácie doklady s tým, že jej tam musí vybaviť pobyt a pracovné povolenie. Viac svoje doklady však nevidela. Miesto pomocnej práce v kuchyni jej ponúkli robiť čašníčku, čomu sa celkom potešila. Po pár dňoch ju začali nútiť robiť spoločníčku, barovú tanečnicu a striptérku, čomu sa bránila. Muži v klube ju začali zastrašovať a vyhrážať sa jej bitkou. Neustále jej šli v pätách. Chcela ujsť, ale nevedela nemecky, nemala doklady a tiež nevedela, kde presne sa nachádza. Muži v klube ju nútili piť veľa alkoholu a v jeden deň ju znásilňovaním zlomili. Potom jej agresívne nariadili, koľko im musí denne odovzdať peňazí z práce prostitútky.

Nakoniec našla pomoc

Takmer po roku sa jej podarilo ujsť za pomoci jedného zákazníka, ktorý ju odviezol na políciu. Keďže už vedela viac nemecky, polícia vyrozumela, že v jej prípade ide o obchodovanie so ženami v oblasti nútenej prostitúcie, preto ju zaradili do projektu, ktorý pomáha obetiam obchodovania. Tento charitný projekt jej zabezpečil anonymné bývanie s utajenou adresou, stravu, oblečenie, pomoc psychológa, finančnú pomoc, osobnú asistenciu, lekárske vyšetrenia, sociálne poradenstvo pri vybavovaní dokladov, podporu pri hľadaní novej práce. 

Mládež by mala vedieť, o čo ide

Janin príbeh je iba jeden z mála svedectiev o skúsenosti s nútenou prostitúciou. Nie každý ma však to šťastie, aby sa vymanil spod násilného teroru a nie každý príbeh sa končí šťastne. O mnohých nemáme dokonca ani poňatia, veľa obetí sa hanbí o tom verejne rozprávať a vyhľadať pomoc. Mnoho prípadov je však aj takých, ktoré z tohto stavu nemajú východisko, sú obeťami nútenej práce, nútenej prostitúcie, jednoducho obeťami obchodovania s ľuďmi. Projekt Stop obchodovaniu s ľuďmi funguje na Slovensku už druhý rok a jeho cieľom je prevencia, vyhľadávanie a reintegrácia klientov, ktorí sa stali obeťou obchodovania. Je dôležité, aby najmä mládež formou preventívnych prednášok získala základné poznatky v tejto oblasti, pretože tento problém tu je a je potrebné vyvolať zmenu v postoji od ľahostajnosti k ochrane seba samého a iných.


Ivana Pástorová, Andrea Bezáková /sr. Bohdana, CJ/

Ak máš osobnú skúsenosť alebo sa chceš dozvedieť viac, poradiť sa s odborníkom,
kontaktuj:
Mgr. Andrea Bezáková /sr. Bohdana, CJ/
Mob.: +421 918 994 754
E-mail: stoptrafficking@charita.sk
Viac na www.charita.sk


Tento projekt založila SKCH podľa vzoru projektu Magdala v Českej katolíckej charite, vďaka podpore Ministerstva vnútra SR.
V rámci Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi financovaného Ministerstvom vnútra SR prevádzkuje IOM (Medzinárodná organizácia pre migráciu) od 1. júla 2008 Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi s telefónnym číslom: 0800 800 818.
Viac na www.iom.sk
 

Comments
sign-in-to-add-comment
Nie je práca ako práca... tento príheh ma zaujal, nie len preto, že aj ja som nezamestnaná, ale ako sa dá zarobiť v zahraničí.
Opísanie situácie spomínanej Janky ma oslovilo v tom ako sa ľahko dá dobehnúť človek, ktorý v dôvere si nechá nahovoriť, že je to lepšie, odovzdá doklady a už sa nedá vrátiť...
Podstatné je tu opísané ako z toho von, kde hľadať pomoc, že nakoniec sa dostala na políciu, uverili jej a dostala sa do projektu ochrany...aj medzinárodný projekt, aj charita.
Týmto chcem poďakovať autorovi príspevku, že otvoril tak pálčivú tému obchodovania so ženami aj s konkrétnou pomocou.
Kiežby si to mohli prečítať mnohí, aby sa svet zlepšil v tejto oblasti.
Ochranu Panny Márie Sedembolestnej Vám vyprosujem v modliltbách.
Eva
Posted on 1/9/12 10:40 AM.

 

Momentálne píšem adventné zamyslenia pre mužov zamerané na mužskú identitu a spiritualitu: rok 2018, rok 2017rok 2016, rok 2015, rok 2014.