« Back

EU nechce kresťanské symboly - my ich tam aj tak nájdeme

EU nechce kresťanské symboly - my ich tam aj tak nájdeme

Na zamyslenie. Vraj v EU už nechcú ani vianočné kresťanské symboly, aby sme náhodou dakoho tým našim katolíckym svetonáhľadom nepohoršili a ukázali sme sa ako pretolerantnení voči všetkým ostatným. Na prvý pohľad veľmi zaujímavá myšlienka, až dovtedy, kým nezbadáme, že vlastne jediný názor, ktorý potom už tolerovaný nie je - je práve ten katolícky:)

Keď som videl článok o tom, že vianočné pozdravy už nemajú kresťanské symboly, najskôr som sa rozhorčil, ale potom sme s p. fararóm diskutovali a došli sme k uzáveru, že tam vlastne kresťanské symboly sú – hviezda je predsa kresťanský symbol – veď práve hviezda priviedla mudrcov ku Kristovi. A tie hviezdy sú tam dokonca tri – veď to je odkaz na Najsvätejšiu Trojicu. Ani nevedeli, akú nádhernú teológiu tam skryli.

Nech si tam oni vymyslia čo len chcú – našou úlohou je to kresťansky interpretovať:)

Viem, že to hovorím trochu odľahčene, ale až taká sranda to v skutočnosti nie je, čo sa deje.

Comments
sign-in-to-add-comment
Ponukam komentar, ktory mi prisiel emailom, a ktory ma podnietil napisat tento kratky blog.

„Neutrální“ vánoční pohlednice, které Štrasburk rozeslal o letošních Vánocích, vyvolaly kontroverze. Není na nich název ani symbol těchto křesťanských svátků.

Co se to stalo s Vánocemi? Po haloweenové dýni, která nahradila krucifix a vysloužila si ostrou kritiku ze strany vatikánského státního sekretáře kardinála Tarcisia Bertoneho, rozhodnutí Evropského parlamentu zbavit se na vánočních přáních křesťanských symbolů způsobilo další pozdvižení. Kromě anděla, který se objevuje na šesti tištěných verzích a deseti elektronických verzích, není scéna Kristova narození, která je hlavním symbolem těchto křesťanských svátků, na přáních nikde k vidění.

„Úředníci a poslanci se měli 25. prosince vrátit do práce,“ řekl Lorenzo Fontana, zástupce italské strany Liga severu v Evropském parlamentu.

Přání Evropského parlamentu vyvolala kritiku i v loňském roce. Fontana sám žádal předsedu shromáždění Jerzyho Buzka, aby vánoční přání v budoucnu obsahovala zřejmé křesťanské symboly. Jeho žádost byla zamítnuta a na letošních pohlednicích se objevily stylizované vánoční stromky na psychedelickém pozadí spolu s obrázky z Evropského parlamentu upravenými ve photoshopu.

Ti, kdo tento krok kritizují jako novou kapitolu v štrasburském protikřesťanském tažení, si stěžují: „Grafický návrh byl chudý, osvětlený studeným modrým a bílým světlem, což zcela protiřečí celé myšlence vánoční vřelosti.“ Dokonce zmizelo i tradiční „Veselé Vánoce“. Místo toho je na pohlednici neutrální nápis „2013“.

Kromě negativních reakcí na pohlednice Evropského parlamentu bez scény Kristova narození vyvolal značnou nevoli také futuristický vánoční strom vztyčený na Grand Place v Bruselu. Je to tak zjevný protikřesťanský krok, že se objevila řada on-line petic a hlasů dožadujících se návratu tradiční borovice.

Je opravdu ostudné, že evropské motto „jednota v rozmanitosti“ jsou jen prázdná slova. Ani v této srdečné době Vánoc orgány EU nedokázaly projevit citlivost k pocitům svých občanů, z nichž většinu tvoří křesťané. Skoro to vypadá, jako by toto heslo mělo za cíl, aby se ti, kdo stále silně vnímají skutečný náboženský smysl Vánoc, cítili jako odlišní od zbytku společnosti.

Ale Vánoce nebyly v ohrožení jen v Bruselu a ve Štrasburku. Jsme svědky laických tažení proti Vánocům i v jiných evropských zemích. V jedné škole na jihu Paříže byl zakázán svatý Mikuláš kvůli přesvědčení a hodnotám školy. V jiné škole v italské Piacenze nejsou dovoleny odkazy na náboženská témata a vánoční oslavy jsou zakázány. Mons. Adriano Vincenzi, zástupce italské biskupské konference, řekl: „Obecně se věří, že vzdání se vlastní identity usnadňuje dialog, ale uchování si vlastní identity je zásadní pro to, aby se dialog vůbec uskutečnil.“

Pokaždé, když se člověk pokoušel uhasit světlo, které na Zemi přineslo Ježíšovo narození, byla výsledkem hrozivá temnota, varoval Benedikt XVI. u příležitosti rozsvícení vánočního stromu na Svatopetrském náměstí. Snaha odstranit Boží jméno z učebnic dějepisu vede k tomu, že nejušlechtilejší a nejkrásnější slova ztrácejí svůj skutečný význam.
Posted on 1/10/13 2:09 PM.
Myslím, že ak by odstránili Krista, všetko stratí význam... (len majú smolu, On je Jediný, Večný, Alfa a Omega, Začiatok a Koniec... On sa odstrániť určite nedáemoticon) Vďaka za príspevok.
Posted on 1/10/13 3:41 PM in reply to Martin Majda.
Posted on 1/10/13 4:39 PM in reply to Mária Künzl.
Pred Vianocami som sa preberala v mojich starých vianočných pohľadniciach. Prišli mi pod ruku aj také staré - spred revolúcie - náboženské obrázky, Ježiško a tak... Dostala som ich od jednej starenky, tajne si ich vyrábali, fotili, opatrovali a odovzdávali medzi sebou, keď sa v obchodoch nedali kúpiť žiadne kresťanské motívy (možno okrem toho jediného stranou schváleného zo SSV).
Pospomínala som si trošku aj nostalgicky a trošku smutne z toho, že sa podobná doba azda vracia. Či ich budem niekedy musieť použiť keď už sa zase nebudú dať kúpiť? Nie kvôli komunistom, ale pre zmenu kvôli "demokracii"? Ale pomyslela som si, že internet hádam pomôže vždy nejaké obrázky nájsť. (to hádam nezakážu, i keď ktovie?) Alebo si vyrobím niečo svojpomocne. emoticon

Tak hádam nepríde až taká totalita, že by sme nemohli ani sami vyrobiť, čo sa nám páči...
Posted on 1/10/13 8:40 PM.
To však neznamená, že sa budeme krčiť a zohýbať a prijímať všetko, čo nám EÚ naservíruje, lebo to by malo potom ďaleko od demokracie.
Samozrejme, musíme počítať s tým, že na školách sa bude deťom natĺkať do hlávok všeličo.Ale nato sme my, kresťanské rodiny, aby sme to vedeli vysvetliť tak, aby deti dôverovali nám ako v škole. Správnym prístupom sa môžme tejto "tichej diktatúre liberálov"
aj brániť. Zaujímavé je len to, že voči moslimom si nedovoľujú v EÚ to, čo voči nám. Zrejme sa boja ich zbraní. Ale aj my máme svoje zbrane a máme svoju mocnú oporu, ak sa k nej s úprimným srdcom utiekame.
Dobyli Čenstochovú? NIe! Zvíťazili kresťania proti Turkom pri Lepante? Áno!
Mám dojem, že deťom sa schválne nepodáva história systematicky a chronologicky, aby v nej mali zmätok a nevedeli si dať dokopy súvislosti.To sa ľahšie potom manipuluje.
Po revolúcii sme dostali možnosť zakladať cirkevné školy...dnes sú poloprázdne. Naši kresťanskí rodičia naleteli antipropagande, že tam vtĺkajú deťom príliš veľa modlitieb, príliš veľa poučovania o kresťanskej morálke a stanú sa terčom posmechu...nuž preto radšej nenápadne, tichučko, tak ako za socializmu, o Bohu len doma...alebo radšej ani nie, veď keď dieťa vyrastie, vyberie si....
Po revolúcii som dúfala, že konečne zmizne dedo Mráz a vráti sa slovenská tradícia Ježiška, Betlehemov, kolied aj do škôl. Namiesto toho máme "Vianoce, vianoce prichádzajú s komerčným nábojom už od polovice októbra a milé dieťatko v jasliach zacláňajú s dedom Mrázom identickí santaclausovia, akurát že nehovoria po rusky a neprišli z Kamčatky. Máme my hlupáci, čo sme chceli.
a po zvalcovanom kresťanstve sa už ľahko šíria myšlienky, že na spolužitie muža a ženy netreba papier,ani Božie požehnanie v sviatosti, že hriech je výmysel a strašenie kňazov,aby mali byť za čo platení...atď, atď. Máš hlavu na premýšľanie? Tak s ňou pohni, kresťan. Začni čítať evanjeliá a náuku apoštolov. Tam je pravda, ktorá nepodlieha módnym trendom.
Posted on 1/11/13 10:10 AM.
Marian, preco by som mal nasilu hladat nejaky tien krestanstva tam, kde ho tvorcovia nechcu mat?? Ked daco take vidim, poviem si: tak, toto je obraz sveta v ktorom zijem.. ale ja tak nebudem robit. Poslem 800 ludom vianocny pozdrav, kde je radostná zvesť o narodení VYKUPITELA. Nestaci len plakat nad neprajnostou neveriacich.. ved zatial nam nik nebrani sirti krestanske hodnoty.. tak to robme emoticon
Posted on 1/11/13 9:55 PM.
Presne tak - ak ste pozrone precitali cely blog - jednym z umyslov bolo "zosmiesnit" ich snahu silou mocou "bojovat"proti krestanskym hodnotam - preto im "naprotiven" budeme krestansky interpretovat ich symboly - podobne sa to da pekne aj na peniazoch - okna, mosty a podobne - ved to su nadherne krestanske symboly. Tym som samozrejme nechcel povedat - a posledna veta blogu to naznacuje - ze je to sranda - vobec nie - je to velmi vazna vec, ked sa takto otvorene bojuje proti krestanskym hodnotam. Je nasou povinnostou ich sirit -ale spravit trosku nervy tym mudrlantom to stoji za to -nemyslite? Ked im ich snahu interpretujete krestanskyemoticon
Posted on 1/13/13 9:23 AM in reply to Štefan Hrbček.
Mnohokrát nadávame na Brusel, že nám diktuje, čo máme robiť, no akosi zabúdame na to, že za Bruselom sú tiež iba ľudia, ktorí sú nominovaní členskými štátmi Európskej Únie do európskych inštitúcií alebo občanmi volení do Európskeho parlamentu. V Európskej Rade rozhodujú prezidenti alebo premiéri členských štátov, ktorých si volia občania.V Európskej komisii členovia, ktorí sú nominantmi členských štátov a oni si vyberajú svoje tímy ľudí. V Európskom parlamente schvaľujú smernice a nariadenia EÚ poslanci, ktorých si tiež v európskych voľbách volia občania v jednotlivých členských štátoch. Takže Európa bude vtedy kresťanská, keď zákony EÚ budú tvoriť a schvaľovať politici, ktorí budú presadzovať kresťanské hodnoty. Je to teda aj v našich rukách, ako bude EÚ rozhodovať. Je to v rukách nás voličov, akých politikov si zvolíme :-) Európsky parlament 12. decembra 2012 schválil iniciatívnu správu slovenskej europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej o základných právach v EÚ v rokoch 2010 a 2011. Poslanci hlasovali o uznesení, podľa ktorého členské štáty EÚ musia klásť väčší dôraz na ochranu základných práv, vrátane práv národnostných menšín, prisťahovalcov, ako aj komunity lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov (LGBT komunita). Uznesenie o situácii v oblasti základných práv v EÚ v rokoch 2010 a 2011 bolo schválené pomerom hlasov 308 za a 229 proti. 48 poslancov sa zdržalo. Pred hlasovaním o uznesení, ktoré predtým schválil výboru EP pre občianske slobody, Parlament zamietol alternatívny text predložený skupinou Európskych ľudovcov (EĽS). Poslankyňa za stranu Smer-SD sa na európskej pôde snaží posunúť homosexuálne partnerstvá na úroveň klasickej rodiny. Takéto rezolúcie, iniciatívne správy postupne posúvajú vysvetľovanie rodiny, ochrany života, vnucujú členským štátom niečo, s čím sa nemôžu z hľadiska historického, ale aj politického stotožniť. V správe sa prvýkrát uvádzajú témy reprodukčného zdravia, sexuálnej výchovy, plánovaného rodičovstva a uplatňovanie legislatívy legálnych interrupcií. Správa propaguje potraty, čo je agenda, ktorá je v zásadnej kompetencii národného štátu. Nie je v kompetencii Európskeho parlamentu a nie je súčasťou základných ľudských práv Európskej únie. Podobne správa hovorí aj o smrti na požiadanie, o eutanázii, ktorá tiež nie je súčasťou základných ľudských práv. Sexuálnej orientácii a rodovej identite venovala Flašíková-Beňová vo svojej správe najväčší priestor, celých štrnásť odsekov.
Správu nájdeš : http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2012-0500&­language=SK&ring=A7-2012-0383
Posted on 1/14/13 4:28 PM in reply to Martin Majda.
Je to naozaj velmi tazkiva situacia - s Bozou pomocou je nasou povinnostou chranit ludsky zivot. Dakujem vsetkym, ktori sa o to snazia.
Posted on 1/15/13 9:50 AM in reply to Zita Pleštinská.