Blogs

« Back

Adoptujte si kresťana z Mosulu

Adoptujte si kresťana z Mosulu

„Je to skutočne nádherné adoptovať si kresťana, ktorý je prenasledovaný a vyhnaný z domu len kvôli svojej viere“  povedal chaldejský patriarcha Bagdadu, Louis Sako v správe pre AsiaNews. „Som veľmi vďačný a hlboko dotknutý, ďakujem všetkým za túto iniciatívu za pomoc a solidaritu ukázanú kresťanom v Iraku pri ich dramatickej situácii.“ Dodal: „Dúfam, že táto reťaz solidarity sa rozšíri na všetky strany. Títo kresťania potrebujú všetko. Majú veľa detí, chorých a starých. Nech vás žehná Pán a napĺňa svojimi milosťami.“

Msgr. Rabban Al-Qas, biskup v Amadiyah, v Kurdistane, ktorý spolu s inými diecézami prijíma desiatky tisícov utečencov z miest ako Mosul, Qaraqosh a Ankawa ďakuje všetkým, ktorý na nich myslia a hľadajú možnosť pomoci. Táto kampaň je pozitívny krok, pretože pomáha kresťanom zostať na mieste a nie ich vyhnať inde. Žiaľ mnohí vidia útek ako jedinú cestu, požiadajú o dokumenty a opustia zem. Včera odišlo 150 ľudí do Turecka tromi autobusmi. „Čo bude ich osudom, aká budúcnosť čaká nás? Ninivské pláne sú prázdne, nie sú tam už žiadni kresťania“.

Ľudia, hovorí Msgr. Rabban, odchádzajú so strachom, lebo teroristi sú veľmi silní. Hlavne sa boja ženy a dievčatá keď počúvajú zvesti o násilí islamistov.  Diecéza hľadá prázdne domy, aby mohla ubytovať vysťahované rodiny.

Sú však ešte tisíce utečencov a diecéza Amadiyah ich nemôže všetkých prijať. Tak sa vytvárajú ďalšie miesta prijatia v irackom Kurdistane. „Nebojíme sa“ hovorí biskup „snažíme sa robiť čo sa len dá, aby sme zabezpečili lepšie životné podmienky nielen kresťanom, ale aj arabom utekajúcim z Tikritu a jazídom, nerozlišujeme náboženstvo. Povedal som svojim kňazom, aby pomáhali všetkým bez rozdielu a nič za to nepýtali. Musí to byť dobrovoľná pomoc, tak ako nás to učí Biblia“.

Dodáva, že situácia je zložitá. Cirkev tu zohráva dôležitú rolu. Chaldejská cirkev je živá, aktívna, svedčíme o našej prítomnosti s láskou. Kurdi tiež prinášajú pomoc bez rozdielu, miestni náboženskí vodcovia sú ochotní pomáhať.

Väčšina kresťanov – priznáva Msgr. Rabban – chcú získať dokumenty a ísť preč, lebo sa boja. Tisíce kresťanov chce odísť. Budúcnosť ninivských plání bude čierna, nebude bezpečná, oblasť neobývateľná. Reálny problém je problém bezpečnosti. Dodal, že pôvodcom tejto situácie je fanatizmus v Saudskej Arábii a Katare. Najprv to rozpútali v Sýrii, teraz v Iraku. Oni neuznávajú toleranciu.