Blogs

« Back

Kresťania v Iraku čelia neistej budúcnosti

Kresťania v Iraku čelia neistej budúcnosti

Desaťtisíce utečencov v severnom Iraku sú vystavené zimným podmienkam v stanoch alebo nedokončených budovách. Humanitárne organizácie, či mimovládne organizácie robia čo môžu, aby ich udržali v teple, zdraví a nasýtených, ale je to veľmi ťažká situácia a humanitárna kríza je na obzore.

„Je to príšerné. Podmienky sa zhoršujú. Ľudia sú zúfalí, vláda v Iraku vôbec nepomáha“ povedal Joseph T. Kassab prezident amerického kresťanského inštitútu Advocacy and Empowerment. „Zima v Iraku je krutá. Mnoho ľudí žije v stanoch aj vonku.

Kassab, ktorého brat je biskup chaldejskej Cirkvi Jibrael Kassab v Austrálii a Novom Zélande bol sám utečenec z Iraku v roku 1980.

V kurdskom meste a oblasti Erbil 120 tis kresťanských utečencov žije v školách, kostoloch, kláštoroch a parkoch, lebo museli utiecť z ich domov v Mosule a iných mestách Ninivskej planiny.

Stany budujú a zabezpečujú medicínsku pomoc viaceré katolícke organizácie: Pomoc Cirkvi v núdzi, Caritas, Blízkovýchodná katolícka verejnoprospešná organizácia, Kolumbusovi rytieri aj Maltézski rytieri. Pomáhajú aj iracko-americké organizácie ako Iraqi Christian Relief Council. Jej zakladateľka Juliana Taimoorazy informovala, že žiadajú mnohé americké spoločnosti o podporu pre lieky a hygienické produkty pre utečencov. „Kvôli nedostatku niektorých liekov niekoľko ľudí zomrelo na srdcové choroby a diabetes“ povedala Juliana, ktorá je asýrskou kresťankou, ktorá našla azyl v roku 1980.

Ak aj utečenci prežijú zimu, zostáva v nich stále otázka: „Majú kresťania v Iraku budúcnosť?“ „Sú vo veľmi veľkej traume. Nikdy som nevidel tak skľúčených ľudí“ povedal otec Andrzej Halemba, vedúci Pomoci Cirkvi v núdzi. Oni stavajú dedinu pre asi 4000 utečencov, aby prežili zimu a podporujú stavbu ôsmych škol v Erbile a Dohuku.

Otec Halemba tvrdí, že denne asi 10 kresťanských rodín emigruje z Iraku. V roku 2003 tu bolo 1.5 milióna kresťanov, teraz asi 400 tisíc.

Zdroj: Aleteia

Foto:wikipedia

Comments
sign-in-to-add-comment
S rozhorčením a so slzami v očiach čítam fakty čo sa deje v Iraku.
Ó, drahý Bože, prosíme Ťa, otvor oči ľuďom na celom svete, ktorí túto hroznú krivdu, nepravosť, nespravodlivosť, hriešnosť na kresťanoch spôsobujú - páchajú. Veď je to veľký omyl proti ľudstvu Satanom navnucovaný, Satanom riadený.
A nám kresťanom daj poznanie, aby sme neostali voči tomuto páchanému zlu ľahostajní, aby sme sa v modlitbách ešte viac spájali, lámali moc Satanovú a horlivejšie sa modlili za Pravdu, keď kresťania neprávom pre Tvoju vieru trpia a zomierajú, aby sme boli ochotní podľa možností im finančne prispievať - a sami sa obetovať.
Ó, Pane, zlom toho ducha zla, ktorý nenávidí a týra kresťanov , veď je to hubí a uráža Tvoj Boží majestát, Tvoju Pravdu, Tvoje Slovo , Tvoju vôľu a v nás zlom ducha apatie - nevšímavosti, že vo svete nedostatočne a nevýrazne obhajujeme kresťanské poslanie. To súčasné svetové zlo sa pre našu lahostajnoť bude postupne šíriť do celého sveta.
Zmiluj sa nad nami milostivý Bože, vypočuj tieto prosby a konaj Tvojou mocnou rukou v tomto zle sveta, nech sa deje Tvoja vôľa, nech povstanú horliví modlitebníci za Tvoju Božiu pravdu. Amen
.
Posted on 10/23/14 11:37 AM.