Blogs

« Back

Noví veriaci vo Vietname a Laose statočne odmietajú zaprieť Ježiša počas prenasledovania

Noví veriaci vo Vietname a Laose statočne odmietajú zaprieť Ježiša počas prenasledovania

Dva nedávne incidenty poukazujú na nebezpečenstvá, ktorým čelia ľudia vo Vietname a Laose, ktorí konvertujú z viery svojho kmeňa na kresťanstvo.

Toto leto Hoa* z Vietnamu odovzdala svoj život Ježišovi. Slobodná matka trojročného dievčatka počula o evanjeliu od kamarátky. Ale keďže pochádzala z kmeňa Hmongov, vedela, že je to riskantné rozhodnutie – a tak sa aj ukázalo. 

Keď sa susedia dozvedeli o jej obrátení, povedali, že môže naďalej žiť v dedine, ale musí sa vzdať svojej novej viery, inak ju vyhodia. Hoa si odvážne vybrala Ježiša. „Budem nasledovať svojho Pána, ktorý mi odpustil hriechy,“ povedala. "Zaplatím akúkoľvek cenu kvôli mojej novonájdenej viere."

Hoa a jej dcéra teraz žijú v malom dočasnom prístrešku v dedine ďaleko od ich domova. Miestny partner Open Doors im poskytuje jedlo. 

Otec a syn uväznení pre vieru

V susednom Laose ďalší veriaci tiež odvážne odmietol zaprieť Ježiša uprostred silného tlaku zo strany jeho komunity. 

Začiatkom roku 2021 49 ročný Sonexay* opustil animistické presvedčenie, s ktorým vyrastal a nasledoval Ježiša. Keď to náčelník dediny zistil, Sonexay bol predvolaný, aby sa vzdal svojej viery, inak ho polícia zatkne a jeho rodinu vyhodí z dediny. Sonexay zostal statočný a pevný vo viere, pretože zažil ako Ježiš premenil jeho život.

Polícia sa ho následne niekoľkokrát pokúsila zatknúť, no neúspešne. Nakoniec ho v auguste zadržali a bol mesiac uväznenený.  Sonexayov 19-ročný syn Mington* bol tiež zatknutý v máji a prepustený v júli.

Miestni veriaci zohrali kľúčovú úlohu pri vydaní Sonexay aj Mingtona. Je to krásna ukážka zo sv. Písma z Galaťanom 6:2: „Neste si navzájom bremená, a tak naplníte Kristov zákon.“

Vietnam je na 19. mieste vo World Watch List, zatiaľ čo Laos je na 26. mieste . Obe krajiny sú s budhistickou väčšinou, hoci kmeňové náboženstvá majú v mnohých vidieckych oblastiach veľkú silu. Keďže náboženstvo je v mnohých častiach Vietnamu a Laosu úzko stotožnené s etnikom, opustenie tradičnej viery kvôli kresťanstvu sa považuje za zradu kultúry a komunity.

*Mená zmenené z bezpečnostných dôvodov

Foto a zdroj z Open Doors