Blogs

« Back

Únosy egyptských kresťanov pokračujú

Únosy egyptských kresťanov pokračujú

8.9.2014 

Talaat Sharobim dostal telefonát, akého sa všetci rodičia boja. Na druhej strane bola jeho dcéra Christine, plakala, že bola unesená a prosila, aby ju zachránil. Skôr akoby stihla povedať, kto ju zobral, bol telefón hluchý.

Christine Talaat Sharobim, mladá vysokoškoláčka žijúca v Khaga City. Nedávno si získala titul bakalára vo farmácii. 14 júla si bola kúpiť vodu v malom obchode...

Keď jej otec mal tento telefonát, zavolal políciu v Omrania. Tá však zatiaľ nič nevyšetrovala. Podľa Gamila Samuela, príbuzného Kristíny do 21 augusta nebolo nič nového.

Tento posledný rok v Egypte veľmi narástli únosy kresťanov. Kresťania to vidia ako nový spôsob prenasledovania, ktorému musia čeliť. Kresťania sú jednoducho unášaní ozbrojenými mužmi kvôli výkupnému. V niektorých prípadoch boli únoscovia chytení a obete prepustené. V iných prípadoch aj napriek zaplateniu výkupného boli obete zavraždené.

Napríklad v prípade mladej dievčiny Amira Hafez Wahib, ktorú vzali neďaleko kostola, museli rodičia zaplatiť výkupné, inak by sa musela vydať a násilne konvertovať na islam.

S pokračujúcimi únosmi vidno, že polícia si nedáva veľkú námahu na riešenie týchto prípadov. Podľa správy Asociácie obetí únosov a násilného zmiznutia od roku 2011 zmizlo viac ako 550 koptských školáčok. Únosy sa hlavne orientujú na mladé ženy a sú často spojené s násilím. Sú to napríklad vynútené sobáše alebo zmazanie koptských tetovaní na ruke pomocou kyseliny.

Nie sú to však len únosy žien. Ďalšie obete sú vlastníci kresťanských obchodov v Káhire. Dokonca aj mužov takto berú z ich obchodov, na ceste či na bezpečnostných stanovištiach. Potom sú bití a požadujú za nich výkupné. Vláda tu však nemá záujem tento problém riešiť. Podľa ICC bolo dokumentovaných 70 prípadov len za rok 2014, avšak bez záujmu zodpovedných.

Foto: wikipedia

International Christian Concern