Blogs

« Back

Západ sa musí vrátiť ku Kristovi, ak chce zastaviť teror Kalifátu

Západ sa musí vrátiť ku Kristovi, ak chce zastaviť teror Kalifátu

27.8.2014 Piero Gheddo

Miláno (AsiaNews) – Ukrutnosti Islamského kalifátu v Iraku a Sýrii otriasli Západom, ktorý je v politicko-ekonomicko-morálnej kríze, ten sa však stáva stále viac indiferentný voči tomu, čo sa deje v okolitých krajinách aj k tisícom zúfalých utečencov /okolo 100 tis od začiatku 2014/, ktorý našli útočisko v Taliansku.

Odvtedy ako vznikol Islamský kalifát /ISIS/ odrezal pre seba veľké oblasti Sýrie a Iraku pomocou strašného násilia, voči všetkým, ktorí nechcú konvertovať na sunni islam. Oni majú nenávisť voči kresťanom i celému Západu, vidia nás ako úhlavného nepriateľa, ktorý ničí základy islamského náboženstva. Náš liberálny ekonomický rozvoj, sociálne zabezpečenie, ženské práva, veda, všeobecná gramotnosť, sloboda tlače i oblečenia atď.

Islamská civilizácia je založená na počúvaní Boha islamu, zatiaľ čo západná civilizácia je založená na človekovi, ktorý si buduje svoju budúcnosť so svojimi právami, slobodou. Naša civilizácia, ktorá má hlboké kresťanské korene si myslí, že môže fungovať bez Boha. Islam znamená závislosť od boha, Západ a jeho ľudia chce rozvoj bez Boha, praktický ateizmus, morálku v štýle rob si, čo chceš, v absolútnej prevahe individuálneho svedomia, ktoré ignoruje Boha.

Či je už táto krátka analýza správna alebo aspoň prijateľná, poukazuje na to ako možno riešiť radikálnu islamskú hrozbu voči Západu a byť bratský ku tým moslimom, ktorí sú proti Kalifátu, ktorý sa rozťahuje nielen na strednom Východe, ale aj v Nigérii, Stredoafrickej republike, Mali, Lýbii, Sudáne, Mauretánii a ohrozuje vlády Egyptu a Alžírska.

Nedávna história nám ukazuje niekoľko vecí:

1.Vojna nič nerieši. V skutočnosti len zhoršuje situáciu. Každý, kto dúfa vo vojenskú krížovú výpravu neberie dosť do úvahy, že sa 1,3 miliardy moslimov môže zjednotiť proti Západu

2. Reforma islamu príde pomocou vzdelania moslimov a slobodným výskumom islamských zdrojov, zasadenia do kontextu Koránu a Mohameda s moderným svetom ako to urobila Cirkev postupne s 265 pápežmi

3.Západ môže pomôcť utečencom a prenasledovaným, dialógom s umiernenými moslimami, úcte k pravde pri opisovaní ukrutností spôsobenými guerilami a islamskými teroristami, kritikou historických koreňov islamu. Dialóg bez rešpektu k historickej pravde sa stáva pokrytecký a neslúži nikomu.

4. Najdôležitejšie je, ak chce Západ hovoriť a byť výzvou islamu, musí sa vrátiť ku Kristovi. Civilizácia, ktorú sme my kresťania založili, neuspokojuje teraz nikoho. Je to civilizácia bez duše, bez nádeje, bez detí a radosti, je to znakom spoločnosti bez Boha. Ak sa Západ nevráti k svojim kresťanským koreňom, zostane len vojna a samozničenie.

Foto: Flickr

Comments
sign-in-to-add-comment
Oceňujem, že vieme pomenovať veci, ktoré ovplyvňujú náš život. Nepáči sa mi, keď sa praktizuje ruská politika utajovania. Keď sa nedokážeme podeliť s názorom či myšlienkou, potom ako sa môžeme vedieť podeliť medzi sebou s bohatstvom? Uznávam otvorený dialóg v spoločnosti i v náboženstve. Ak má človek silnú vieru, nebojí sa ani iného náboženského vyznania.
Posted on 8/31/14 10:07 AM.
Ešte na doplnenie môjho názoru, ktorý sa týka otvoreného dialógu sa vrátim k otázke z minulej nedele:
Ježiš sa pýtal učeníkov: „ Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?“ V dnešnej rozhlasovej kázni som si vypočula, „že každý z nás potrebuje vedieť kým je.“
Posted on 8/31/14 1:13 PM.