Krížová cesta

Veľká zbierka na Mojej Komunite

Krížová cesta krehkého ženského srdca

Krížová cesta krehkého ženského srdca

Krížová cesta krehkého ženského srdca

  1. Ježiš je odsúdený na smrť: Často som bola odsúdená, lebo ma nepoznali, aká v skutočnosti som - bála som sa ukázať im tvár, aby neušli, aby ma neodsúdili, aby som neostala nemilovaná.  Často som odsudzovala i ja tých, ktorí nemali silu zjaviť navonok svoje srdce, ich ozajstnú - pravú tvár. Ježišu, prosím, uzdravuj nás. Uč ma, prosím, ako prežiť Tvoj sen, ktorý snívaš o mojom srdci.
  2. Ježiš berie svoj kríž: Môj kríž je pozliepaný z rôznych slabostí môjho krehkého vnútra. Niekedy je neskutočne bolestné, dovoliť si byť krehkou... Tvoja Krv, Ježišu, je to, čo mi dáva síl, do ktorej sa možem bez strachu „schovať“, pretože Ty detailne poznáš moju úbohosť, každé jedno zranenie i ľudí, ktorí mi ich spôsobili. Vyčerpáva ma, keď si toto všetko vláčim sama na pleciach. Chcem Ti ich dnes odovzdať, položiť na Tvoje plecia všetky i všetkých jednotlivo. Nevládzem a nechcem im už viac dovoliť ma obmedzovať. Chcem byť slobodná a otvorená novému ránu, ktoré čoskoro pre mňa „svitneš“.
  3. Ježiš padá prvý raz: Opäť som sa pokúsila otvoriť sa pred nesprávnym človekom? Neviem, možno mali len zlý deň a ja som bola prvá na rane... Ty vieš, ako veľmi žeraví nespravodlivosť, keď bola moja dobrá vôľa nesprávne poňatá... Daj mi síl, Ježišu, aby ľudia, ktorí majú „zlý deň“ nezatvorili moju krehkosť a nežnosť do hradieb strachu. Pomôž mi byť nežným púčikom práve pre tých, ktorí potrebujú ešte kúsok viac slnečných lúčov a ľudskosti, než je to bežným okom viditeľné. Vidíš to iba Ty a tí, s ktorými si často spolu dôverne čosi šepkáte. Nauč ma, prosím, počúvať Tvoj šepot v mojom srdci.
  4. Ježiš sa stretáva so svojou matkou: Mária, toto stretnutie muselo nenormálne bolieť. Často bolia zranenia od najbližších sto-krát viac, než od cudzích. Aj mamy môžu zraňovať, nielen byť zranené... ani jedno nie je radostné poznanie, či zážitok. Ježišu, Ty aj z ničoho môžeš vytvoriť vzácny obraz: „Stačí ti moja milosť, lebo sila sa prejavuje v slabosti“. Lieč si nás, prosím, lieč si naše srdcia, nech nespôsobujeme ďalšie bolesti pre svoje staré boľačky. Príď a objímaj si ma, lieč a fúkaj nežne to, čo už zahnisalo vo mne... to čo som nechcela otvárať, lebo to už páchne... lieč a ber odo mňa preč tie „olovené gule“ neodpustenia, ktoré ma ťažia, ktoré mi bránia k Tebe vzlietnuť. Zavadzajú mi. Strácam pre ne „nadhľad“ Tvojho plánu s mojim srdcom.
  5. Šimon pomáha Ježišovi niesť kríž: Bože, Ty si ma tu chcel mať ako ženu, tak prečo už nevládzem?!? Prečo si nás, ženy, stvoril krehké ako motýlie krídla? ...motýľ je nádherný vo svojej jemnej krehkosti. Aj ja by som chcela byť odrazom Tvojej nádhery, aby si cezo mňa vedel zjavovať svoju nehu do tohto tvrdého sveta. Nauč ma tešiť sa z mojej krehkosti. Nie vydierať ňou, nie zneužívať ju, ale svietiť ňou „do tmy našich dní“. Pomôž mi byť Ti tak blizúčko, aby som chcela byť krehkou, lebo TY si so mnou všade, i keď mi opadáva farebný prach z motýlich krídel... Tvoja nežná dlaň mi ho však vie nezmazateľne vrátiť do plnosti farieb. Nauč ma byť viac ženskou, prosím.
  6. Veronika utiera Ježišovi tvár: Nebála sa byť iná. Nebála sa byť nežnou a láskavou. Ježišu, nauč ma byť ženou, akú ma dnes potrebuješ mať, nauč ma neutekať pred bolesťou. Pomôž mi učiť sa z nej, daj mi milosť z nej podrásť - často ma ňou vedieš k doposiaľ nepoznanému odtlačku Tvojej tváre v mojom srdci.
  7. Ježiš padá po druhýkrát: Padla som. Hanbím sa. Nechcela som vyznieť hlúpo, no čosi som predsa pochopila... Ty si v tomto páde - ten môj - už dávno odpružil. Neposudzuješ ma, opäť mi dávaš šancu zmúdrieť... Najmä šancu, aby som sa k Tvojmu Srdcu čo najskor a silno privinula, lebo len tam mám istotu, že som na správnej ceste - hoci na nej spadnem.
  8. Ježiš sa rozpráva so ženami: Pane Ježišu, aké slová vychádzajú z môjho srdca, keď sa rozprávam so ženami? Potrebujem vyznieť lepšia, uistiť sa, že sa so mnou môžu porovnávať, alebo ich chápem v ich momentálnom rozpoložení. O čo mi ide v mojich rozhovoroch? Kriste, daj sa mi nájsť, ukáž mi svoju Pravdu o mne. Pomôž mi najviac a najprv sa o všetkom rozprávať s Tebou, až potom s nimi.
  9. Ježiš padá po tretíkrát: Zase som dole, myslela som si, že túto situáciu mám už plne pod kontrolou, že sa nedám vytočiť,  že ma to už „nerozleptá“...no realita je ďaleko od tohto ideálu. Napriek tomu ma stále miluješ rovnako, Ježišu... nechápem, ako môžeš, keď ma celú poznáš Ty sám najlepšie. Lepšie, než ja sama. Otvor mi srdce týmto pádom pre tých, ktorých mi dávaš milovať bez podmienok.
  10. Ježiša vyzliekajú zo šiat: „Ó, šaty! Utkané z jahodovej peny“ ... nie, tu sa to absolútne nehodí. Nehodí sa, ani to, aby bolo moje telo v zrkadle mierkou mojej hodnoty. Ty sám, môj Boh, sa na mňa pozeraj a hovor mi, aká som krásna v Tvojich očiach: krásna v šatách zo sekáču, krásna so všetkými kilečkami, krásna po 4 pôrodoch, krásna s vráskami a kruhami okolo očí J Ty sám ma „skrásnievaš“ natoľko, nakoľko Ti dovolím ma milovať. Krásna preto, ako veľmi si ma Ty sám miluješ: „Sám Kráľ zatúžil za Tvojou krásou“ /Ž: 45.12/
  11. Ježiša pribíjajú na kríž: Bolí to, keď vidím, ako trpí a ja nič nezmôžem. Bože môj, daj mi svoju múdrosť, aby som dokázala prijímať veci, ktoré neviem zmeniť, aby som Ti ich vedela odovzdať. Daj mi nadhľad, aby som Ti rovnako vedela odovzdávať i ľudí, ktorých by som rada ja zmenila... Pane, konaj v nás svoje dielo.
  12. Ježiš na kríži zomiera: Tma. Nič z toho, čo znelo tak nádejne sa nestalo. Slová, slová, slová - skutky nikde. Prečo?! Prečo Ty máš SVOJ čas?! Kvôli mojej nezrelosti? Preto, že ešte nechápem, že takto je to pre moje dobro lepšie, že by som napokon bola zranená ešte viac?? Asi som od Teba ďaleko, keď mi je to zaťažko prijať... nauč ma trpezlivosti, Pane môj.
  13. Ježiša skladajú z kríža: Ježišu, pomôž mi byť nablízku tým, ktorých mi „dávaš“ ubitých do náruče... Nauč ma počúvať, nauč ma tešiť ich tichou prítomnosťou a nauč ma viac sa modliť za nich.
  14. Ježiša ukladajú do hrobu: Odišiel si, aby si zvíťazil tak, ako nikto nikdy pred Tebou - Láskou. Tá láska Ťa uväznila pre nás do svätostánkov. Prosím, Ježišu, uč ma, prichádzať k Tebe bližšie. Uč ma častejšie piť z Tvojho prameňa, nech mám dosť Lásky pre tých, ktorí ma chcú „zabiť“, nech mám síl svietiť Tvojou Láskou. Amen.