« Späť

Brazílske Rio sa spojí s liptovským Ružomberkom

Brazílske Rio sa spojí s liptovským Ružomberkom

Ružomberok sa posledný júlový víkend spojí s Rio de Janeiro. Kým latinskoamerická mesto privíta 28. svetové dni mládeže (SDM), liptovské srdce Slovenska Národné stretnutie mládeže R13. Alternatívu pre tých, ktorí nepocestujú do Brazílie.  Portál MojaKomunita.sk je jedným z mediálnych partnerov prípravy Slovákov do Ria i Ružomberka, a preto prinesie sériu článkov, o zákulisí a prípravach na obe podujatia.

Svetové dni mládeže (SDM) sú medzinárodným podujatím organizovaným Katolíckou cirkvou, ktoré spája mladých z celého sveta. Predsedá im Svätý Otec a slávia sa každé tri roky v jednej zo svetových metropolít. Nasledujúce XXVIII SDM sa uskutočnia v brazílskom Rio de Janeiro, v dňoch od 23. do 28. júla 2013. Mottom je porovnanie úryvku z Evanjelia podľa Matúša 28,19: "Choďte a získavajte učeníkov zo všetkých národov". Svetové dni mládeže sa zrodili v roku 1984 na Kvetnú nedeľu. Pápež Ján Pavol II. zvolal rímsku mládež, aby s ním oslávila Rok vykúpenia. Nadšenie mladých prekonalo všetky očakávania Vatikánu i samotného pápeža. SDM chcú povzbudiť mladých ľudí z celého sveta, aby sa nebáli angažovať sa v Cirkvi, podeliť sa o vieru v Ježiša Krista a prežívať hlbokú radosť zo života. Latinskoamerický kontinent bude hostiť medzinárodné stretnutie mladých po druhý raz – v roku 1987 sa SDM uskutočnili v argentínskom Buenos Aires.

Pre tých, ktorí chcú zažiť atmosféru Svetových dní mládeže, ale pre finančné či iné dôvody nemôžu cestovať do Ria de Janeira. Pre tých, ktorí chcú počuť slová Svätého Otca adresované mladým na celom svete, ale nebaví ich nečinne a sám sedieť pred telkou. Pre tých, ktorí chcú prežiť nezabudnuteľné leto, ale stále nevedia, pre ktorú z bohatých ponúk sa majú rozhodnúť. Pre tých, ktorí si chcú nájsť priateľov na celý život, ale boja sa, či ich prijímu takých akých sú. Pre tých, ktorí chcú objaviť aktuálnosť a hĺbku posolstva sv. Cyrila a Metoda, ale nevedia ako na to. Práve pre tých je určené Národné stretnutie mládeže R13, ktoré sa uskutoční paralelne, ako SDM, od 26. do 28. júla 2013 v Ružomberku. Na Slovensku sa podobné podujatie v menších rozmeroch konalo v minulosti v Nitre, na národnej úrovni ide o prvý unikát.

Zdroj: Komunikačný tím SDM 2013, www.rio13.sk

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Odoslané 12.6.2013 11:01.
Želám vám ju zo srdca:o) Som vďačná za médiá, že budem mať aj ja z toho stretnutia zážitok.
Odoslané 12.6.2013 21:19.
už sa tu na MK objavujú nejalé blogy po dlhom čase "e-pôstu" emoticon
Odoslané 12.6.2013 21:48.