« Späť

Program Svätého Otca Františka v Brazílii začína dnes

Program Svätého Otca Františka v Brazílii začína dnes

Dnes začína prvá apoštolská cesta pápeža Františka, ktorá bude trvať presne týždeň. Od pondelka 22. do pondelka 29. júla 2013 a jej hlavným dôvodom je jeho účasť na Svetových dňoch mládeže. Takto bola naplánovaná ešte pápežom Benediktom XVI. František prijal túto štafetu slovami: „Pápež nemôže chýbať na svetových dňoch“.

 

Podobne sa aj Benedikt XVI. v roku 2005 zúčastnil na Svetových dňoch mládeže v Kolíne nad Rýnom, kam mal ísť pôvodne pápež Ján Pavol II. Teda cieľom, jediným oficiálnym cieľom prvej zahraničnej cesty latinskoamerického pápeža, bude brazílske mesto Rio de Janeiro. Úvahy o tom, či navštívi rodnú Argentínu alebo hlavné mesto Brazílie si na svoje naplnenie budú musieť počkať. Dôvod je jasný: zdôrazniť zámer cesty, 28. ročník Svetových dní mládeže (SDM) na tému „Choďte a získavajte učeníkov zo všetkých národov“ (porov. Mt 28,19). Tie budú oficiálne otvorené v utorok 23. júla, ale ich účastníci privítajú medzi sebou pápeža Františka až vo štvrtok 25. júla, keď sa začne jeho štvordňový program v rámci stretnutia mladých, ktoré vyvrcholí nedeľnou svätou omšou.

 

Program cesty Františka, ktorý dostal pozvanie od brazílskej prezidentky, arcibiskupa Ria, ako aj od predsedu miestnej biskupskej konferencie hneď po voľbe za nástupcu Benedikta XVI., je trochu pozmenený oproti pôvodnému návrhu.

Svätý Otec odletí spolu so sprievodom niekoľkých kardinálov, ako sú napr. kardinál Tarcisio Bertone, ale aj brazílsky kardinál João Braz de Aviz a ďalší, z rímskeho letiska Fiumicino spoločnosťou Alitalia v pondelok 22. júla 2013 o 08.45 h. Predpokladaný prílet na medzinárodné letisko Galeão v Riu de Janeiro je po 12-hodinovom lete o 16:00 h miestneho času (21:00 h nášho času). Po oficiálnom privítaní na medzinárodnom letisku, ktoré tiež nesie názov letisko Antonia Carlosa Jobima, bude nasledovať uvítací ceremoniál v záhrade Guanabarského paláca v Riu de Janeiro, kde pápež František prednesie svoj prvý príhovor na pôde Brazílie, jednej zo štyroch krajín skupiny BRIC, krajín s rastúcou silou národných ekonomík: Brazília, Rusko, India, Čína.

Po zdvorilostnej návšteve u prezidentky republiky Dilmy Rouseffovej v paláci Guanabara sa Svätý Otec presunie do Rezidencie v Sumaré, ktorá bude hostiť pápeža počas jeho pobytu v Brazílii. Tento diecézny dom slúžil ako súkromná rezidencia aj bl. Jánovi Pavlovi II. počas jeho návštevy Brazílie v roku 1980 a 1997. V tomto tichom areáli vzdialenom od ruchu mesta bude počas cesty ubytovaný aj pápežský sprievod.

 

Program návštevy Brazílie bude pokračovať v stredu 24. júla púťou do národnej mariánskej svätyne v Aparecide, asi 260 km od Ria, ktorá bude mať súkromný charakter. Preto aj svätú omšu o 10:30 h miestneho času tu bude pápež František sláviť spolu s kardinálom Raymundom Damascenom Assisom, arcibiskupom Aparecidy a predsedom Konferencie biskupov Brazílie, vo vnútri baziliky. Ešte pred slávením eucharistie zotrvá v chvíľke modlitby pred milostivou soškou Nepoškvrneného počatia Panny Márie, aby prosil za mladých účastníkov stretnutia.

Tu stojí za zmienku, že kópia malej sošky Panny Márie z Aparecidy sa nachádza aj na Slovensku, vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie v Bratislave – Petržalke, kde ju slávnostne inštalovali 20. januára minulého roku počas svätej omše, ktorú celebroval brazílsky kardinál Raymundo Damasceno Assis. Plastika je kópiou pôvodnej sošky, ktorú v roku 1717 vylovili rybári v brazílskom Porto Iguazú.

 

Po svätej omši sa pápež spolu so sprievodom odoberie do Seminára Bon Jesú v Aparecide na spoločný obed s biskupmi provincie a seminaristami. V popoludňajších hodinách Aparecidu, jedno z najväčších mariánskych pútnických miest opustí a vráti sa do Ria, kde večer o 18:30 h navštívi Nemocnicu sv. Františka Assiského, kde sa prihovorí aj prítomným z iných komunít, ktoré sa venujú mladým, závislým na drogách a alkohole.

 

Štvrtok 25. júla začne pápež súkromnou svätou omšou v Rezidencii Sumaré. Po nej sa v paláci magistrátu uskutoční ceremónia odovzdania kľúčov od mesta Svätému Otcovi, rovnako aj požehnanie olympijských vlajok za účasti niekoľkých olympionikov a paraolympionikov. V to isté dopoludnie zažije František silné momenty v chudobnej štvrti Varginha, časti komplexu Marguinhos v severnej zóne mesta, kde chce s jej obyvateľmi hovoriť a udeliť im požehnanie. Podobná návšteva sa uskutočnila pred 33 rokmi, keď Ján Pavol II. navštívil chudobných favely Vidigal na juhu Ria v roku 1980. Rovnako silný na dojmy bude štvrtok večer: o 18:00 h sa uskutoční slávnostné prijatie Františka účastníkmi SDM 2013 na pobrežnom priestranstve Copacabana, ktoré je pre mesto Rio de Janeiro už tradične dejiskom všetkých najvýznamnejších udalostí.

 

Piatok 26. júla bude celý venovaný mladým. Po súkromnej svätej omši v rezidencii je od 10:00 h na programe vysluhovanie sviatosti zmierenia v Parku Quinta da Boa Vista. Svätý Otec ju vyslúži vybraným piatim mladým. S ďalšími piatimi, a to väzňami, sa stretne v Arcibiskupskom paláci. Z balkóna paláca sa napoludnie pomodlí modlitbu Anjel Pána, pred ktorou povie prítomným niekoľko slov. Po modlitbe pozdraví organizačný výbor SDM 2013 a dobrodincov a bude nasledovať obed v okrúhlom salóne arcibiskupského sídla, počas ktorého si spolu s pápežom sadnú k stolu niekoľkí mladí účastníci stretnutia. Piatkový program bude ukončený krížovou cestou o 18.00 na pobreží Copacabana. Po nej sa Svätý Otec vráti do Sumaré.

 

Šiesty deň návštevy Brazílie, sobota 27. júla, sa začne o 9:00 h svätou omšou s biskupmi a kňazmi, rehoľníkmi a seminaristami v katedrále sv. Šebastiána. Po nej sa uskutoční významné stretnutie v mestskom divadle so začiatkom o 11:30 h. Tu sa pápež prihovorí prítomným predstaviteľom mesta, ale aj všetkým, ktorí sú zodpovední za vedenie krajiny vrátane náboženských predstaviteľov a diplomatického zboru. Obedovať bude s brazílskymi kardinálmi a biskupmi v Sumaré. Večer sa presunie do Guaratiby, 50 km od centra Ria, kde sa na obrovskom Campus Fidei uskutoční večerná vigília, počas ktorej sa pápež opäť prihovorí mladým účastníkom tohtoročného svetového stretnutia.

 

Na tomto istom mieste bude v nedeľu 28. júla 2013 o 10.00 pápež František predsedať slávnostnej eucharistii ukončenia SDM 2013. Medzi mnohými koncelebrantmi bude v prvom rade arcibiskup Ria de Janeiro, ktorý je aj predsedom Organizačného výboru SDM, Mons. João Orani Tempesta. V závere slávenia sa Svätý Otec pomodlí modlitbu Anjel Pána, požehná misijné kríže v rámci misijného vyslania 5 mladých párov a zverejní miesto a čas konania ďalšieho ročníka SDM. Na záverečnej svätej omši sa očakáva aj účasť niektorých prezidentov latinskoamerických krajín, ktorých do Ria pozvala brazílska prezidentka Dilma Rouseffová.

 

Popoludní sa pápež František stretne v Sumaré s koordinačným výborom Rady biskupských konferencií Latinskej Ameriky (CELAM). Rada kvôli prítomnosti pápeža, ktorý bol ako arcibiskup Buenos Aires donedávna jej členom, aktuálne presunulo svoje zasadnutie z Bogoty do Ria de Janeiro. Pred odchodom na letisko pápež ešte pozdraví dobrovoľníkov 28. SDM. Po rozlúčkovom ceremoniáli na medzinárodnom letisku Galeão v Riu de Janeiro pápež odletí o 19:00 h miestneho času naspäť do Ríma. Po celonočnom lete je naplánované jeho pristátie na letisku Ciampino v pondelok okolo poludnia.

 

 

Zdroje: Komunikačný tím SDM 2013 / Vatikánsky rozhlas SK
Snímka: Internet

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým