« Späť

Rozvojový svet v OSN presadil silnú rezolúciu za rodinu. Západ bol proti

Rada OSN pre ľudské práva schválila silnú rezolúciu na podporu rodiny. Prešla napriek odporu vyspelých západných štátov, hlasovali za ňu krajiny ako Rusko, India, Čína, moslimské či africké štáty.

 

Začiatkom júla (3. 7.) prebehlo v Rade OSN pre ľudské práva hlasovanie o rezolúcii na podporu rodiny. Citujúc Všeobecnú deklaráciu ľudských práv nazvala rodinu „prirodzenou a základnou bunkou spoločnosti“ a vyzvala štáty na prijatie opatrení na jej podporu a rozvoj. Rodina podľa rezolúcie čelí „rastúcej zraniteľnosti“ a štáty by jej mali venovať zvláštnu pozornosť.

Monumentálny pokrok pre prorodinné hnutia

Konzervatívne mimovládne organizácie hlasovanie uvítali ako veľké víťazstvo. „Je to zďaleka najsilnejší a najkomplexnejší prorodinný dokument OSN vôbec, na ktorom prorodinné delegácie pracovali napriek silnej opozícii,“ reagovala Sharon Slater z Family Watch International. „Pre prorodinné hnutia je to monumentálny pokrok,“ napísala americká organizácia C-FAM (Centrum pre rodinu a ľudské práva), ktorá doplnila, že dokument nadväzuje na podobnú prorodinnú rezolúciu, ktorú OSN prijala presne pred rokom.

"Rodina podľa rezolúcie hrá kľúčovú úlohu v zachovaní kultúrnej identity, tradícií a morálky. Čelí 'rastúcej zraniteľnosti' a štáty by jej mali venovať zvláštnu pozornosť."
Ako dokument zhrnula Family Watch International. Rada OSN pre ľudské práva potvrdila, že „rodina má primárnu zodpovednosť za starostlivosť a ochranu detí“ a „hrá kľúčovú úlohu v zachovaní kultúrnej identity, tradícií, morálky, dedičstva a hodnotového systému spoločnosti“; „rodičia majú prednostné právo voliť druh vzdelania pre svoje deti“; „materstvo, rodičovstvo a úloha žien v privádzaní detí na svet nesmie byť základom pre diskrimináciu...“, „opatrenia na ochranu rodiny môžu prispieť k poklesu miery neukončenia škôl, k dosahovaniu rovnosti medzi ženami a mužmi a dievčatami a chlapcami, k posilneniu postavenia žien a dievčat a k posilneniu ochrany proti násiliu, zneužívaniu, sexuálnemu vykorisťovaniu...“

Rezolúcia vyzvala štáty, aby vytvorili „opatrenia a programy na podporu rodiny“, implementovali a podporovali „politiku citlivú na rodiny v oblasti bývania, práce, zdravia, sociálneho zabezpečenia a vzdelávania s cieľom vytvoriť prostredie podporujúce rodiny...“, „posilnili úlohu starých rodičov vo výchove vnúčat...“ či zamerali sa na „príčiny a zmiernenie dôsledkov rozpadu rodín...“

Proti prijatiu rezolúcie sa ozvalo viacero mimovládok. Amnesty International ešte pred hlasovaním vyzvala na jej odmietnutie, pretože text sa podľa nej napr. nezameral na domáce násilie, pojmy ako "tradícia" a "morálka" podľa AI narúšajú rodovú rovnosť a OSN týmto textom „podkopáva“ úlohy, o ktoré by sa mala usilovať. LGBT organizácia Sexual Right Initiative nazvala rezolúciu ako „krok späť v rozvoji práv jednotlivcov“. Rodinu popísala ako formu „patriarchálneho útlaku, tradícií a ubližujúcich praktík“.

Podobným spôsobom proti rezolúcii namietali aj USA a prítomné štáty Európskej únie. Do jej textu sa snažili včleniť termín „rôzne podoby rodiny“, čo bola narážka na domácnosti rovnakopohlavných párov. Zástupca Egypta, ktorý bol jedným z navrhovateľov rezolúcie (ale bez hlasovacieho práva), naproti tomu povedal, že rezolúcia ponecháva samotnú definíciu rodiny na jednotlivé štáty. Odporcovia však po svojom neúspechu dokument ako celok odmietli.

Ako kto hlasoval?

"Všetky západné štáty na čele s USA a členmi EÚ hlasovali proti, 'za' boli krajiny ako Rusko, India, Čína, moslimské a africké krajiny."
Hlasovanie nakoniec prešlo s veľkou dvojtretinovou väčšinou v pomere 29 „za“, 14 „proti“ a 4 krajiny sa zdržali. Pričom všetky západné štáty na čele s USA a členmi EÚ hlasovali proti, „za“ boli krajiny ako Rusko, India, Čína, moslimské a africké krajiny.

Sharon Slater z Family Watch International pre LifeSiteNews povedala, že viaceré menšie štáty mohli byť k hlasu proti alebo k zdržaniu sa hlasovania donútené bohatými krajinami pod hrozbou zastavenia zahraničnej pomoci. Podobne sa vyjaradril aj Austin Ruse z C-FAM: "Svet bol pri tejto rezolúcii s nami. Iba málo krajín podporovalo LGBT agendu. Môžete si byť istí, že USA lobovali proti rezolúcii s veľkou energiou. Je to primárny záujem americkej zahraničnej politiky." Family Watch International vytvorila aj verejnú petíciu, cez ktorú môžu ľudia odoslať podporný list krajinám, ktoré sa postavili za rezolúciu, a naopak aj kritický list jej odporcom.

Ako hlasovali jednotlivé štáty (zdroj):

ZA (29): Alžírsko, Bangladéš, Bolívia, Botswana, Čína, Etiópia, Gabon, Ghana, India, Indonézia, Katar, Kazachstan, Keňa, Kongo, Kuba, Maldivy, Maroko, Namíbia, Nigéria, Pakistan, Paraguaj, Pobrežie Slonoviny, Ruská federácia, Salvádor, Saudská Arábia, Sierra Leone, Spojené arabské emiráty, Venezuela, Vietnam

PROTI (14): Albánsko, Čierna Hora, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Japonsko, Južná Afrika, Južná Kórea, Lotyšsko, Nemecko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, USA

ZDRŽALI SA (4): Argentína, Brazília, Macedónsko, Mexiko

 

Pre MK Rastislav Mečiar