« Назад

Príprava, očistenie sa, zmena

Príprava, očistenie sa, zmena

Od budúceho pondelka budú presne za 40 dní parlamentné voľby. Nie, že by som sa nejako zvlášť tešil na vysmiatych politikov, poloprázdne volebné miestnosti s unudenými ujami a tetami, či na nadšených novinárov a expertov, ktorí budú komentovať každé kýchnutie politikov. Viem to preto, lebo sa na tých 40 dní teším.

Mám 28 rokov, ale vôbec si neviem predstaviť ako mohli Izraeliti ísť 40 rokov po púšti. Pár krát som sa už postil, ale stále nechápem, ako sa mohol Ježiš (zase na púšti) 40 dní postiť. Alebo taký Noe: on a jeho rodina, spolu so všetkými zvieratkami, strávili, zavretí v arche, 40 dní. Aký to musel byť pocit, keď všade okolo zúrila búrka? To vedomie, že keď znova archu otvoria, zem už nikdy nebude taká, akú ju naposledy videli.

Boh to s tou 40-tkou myslí vážne. Keď tak rozmýšľam nad týmito príbehmi, prichádzajú mi na myseľ slová ako príprava, očistenie sa, zmena. A zmenu cítiť vo vzduchu. Potrebujeme ju každý osobne i celá spoločnosť. Posledná kampaň súčasného prezidenta Baracka Obamu bola postavená na slove zmena. A ľudia ho volili. Ako často myslíme na to, že veci na Slovensku by sa mali konečne zmeniť? Koľkokrát už korupcia a podvody prekročili všetky miery? A koľkokrát sme už zlomili palicu nad politikmi?

Nebojte sa, nechcem organizovať masové protesty. Začnime do seba. Nechajme sa premeniť my samy. To bude začiatok skutočnej revolúcie. Čo sa stane, keď sa postavíme na Božie prisľúbenie o modlitbe a pôste a uveríme Bohu? Ja sám neviem, ale chcem to skúsiť.

Chcem vidieť, ako koná Boh, keď mu dáme priestor. Chcem konečne vidieť modliace sa Slovensko: mužov, ktorí pokorne padajú na kolená a volajú - je to len o Tebe; ženy, ktoré v bázni pred Pánom odovzdávajú všetko (i svoje deti a budúcnosť) do rúk toho, ktorý všetko zmôže; mladých, ktorí s ohromným zápalom budujú Božie kráľovstvo a neboja sa ísť proti prúdu. Chcem vidieť parlament, v ktorom sa nespreneverí ani jeden cent; súdy, ktoré budú súdiť spravodlivo; slušnú políciu, ktorá bude v prvom rade slúžiť ľuďom.

Chcem príliš? Asi áno, ale je to moja vízia Slovenska. V takej krajine chcem vychovávať svoje deti a zostarnúť tu. Nič z toho, čo som písal nedokážeme samy. Ale Boh môže všetko.

Od budúceho pondelka budú presne za 40 dní parlamentné voľby. Viem to preto, lebo sa na tých 40 dní teším. Ak túžite po tom, čo ja a máte vieru aspoň ako horčičné zrnko, pridajte sa na 40dni.tvojavec.sk.

 

Súvisiace články:

Skutočné bojisko

Предыдущий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Andrej, obdobnú nevraživosť zažil aj môj známy, ktorý kandidoval v Tvojom regióne. To je iba obraz "kresťanského Slovenska". Presnejší údaj zo sčítania ľudu (2001) hovorí, že 73% obyvateľov sa hlási za katolíkov. Ak sleduješ charakteristiky farností (v Slove medzi nami), kde sa pripravujú misie rehole redemptoristov, tak priemerná účasť na nedeľných bohoslužbách je niekde okolo 20% z tých, ktorí sa hlásia ku katolíkom. A treba tiež byť realista, že z niečoho sa nestane auto len preto, že ho dáme do garáže.
Na tieto naše problémy je potrebná modlitba a pôst - samozrejme v skrytosti a s vierou. Tu je otázka na organizátorov "kampane", aby tomu tak bolo. Neviem, čo a v akom kontexte hovorí pán farár, ale Boh má eminentný záujem robiť poriadok nielen v Cirkvi a politike, ale všade. Mohol by to robiť aj priamo, veď je Všemohúci, ale Písmo jasne ukazuje, že Božia stratégie zmeny čohokoľvek je cez zmenu každého z nás osobne (Mt 28,18-20). Nový človek (zmenený - Jn 3,1-21 - rozhovor Ježiša z Nikodémom) potom buduje Nové spoločenstvo a tieto spoločenstvá môžu potom budovať Novú kultúru. To je však dlhodobejšia práca, voľby sú iba okamih tohto procesu. Preto si od volieb samotných veľa nesľubujem - skôr som za dôraz na ten proces celkovej zmeny. Potrebujeme predovšetkým, aby sme mali "čo najviac" voličov - Nových ľudí, ktorí budú vedieť rozpoznať politikov - Nových ľudí. Inak to bude naďalej iba mrhanie peňazí nás všetkých na slaboduché volebné kampane.
Že sa k tomu opakovane vraciaš možno vyplýva z "komunikačného šumu". Súhlasíš s vyššie uvedeným, alebo som to zle "zhrnul"? Skús dať "bodku" - čo presne navrhuješ, že by sme mali robiť, aby na Slovensku došlo k pozitívnej zmene. Požehnaný deň!
Отправлено в 30.01.12 11:36 в ответ на Andrej Rusňák.
Poznám ten nemý pohľad: ty? Chcela som kandidovať ako poslanec a tak som si zbierala podpisy. Oči prezradili veľa, o tom čo si kto myslí. Vážim si úprimnosť tých ktorí mi to povedali priamo" máš deti staraj sa o ne! "
Ak si matka, var, per a seď doma!
Ak si kresťan tak sa iba modlí niekde v tichosti!
Nezazlievam to ľuďom, mňa to naštartovalo k tomu aby som sa zamyslela nad tým, prečo mi neveria. Chyba je určite aj vo mne a v mojej komunikácii.
Trápia ma tie %. Ak sa toľkí hlásia ku katolíkom priamo úmerne by sa to malo odzrkadliť aj vo vláde, nie?
Ale zas pohľad na predaj tlače. Čo číta 73% obyvateľov?
Píšem aj preto, že dnes som sa veľmi rozčúlila na postojí jednej mamky.
Na otázku či neuvažujú nad cirkevnou školou mi odpovedala, že vraj ona má dobre vychované deti, na tieto školy idú deti. s ktorými si rodičia nevedia rady. Chcelo sa mi kričať a s námahou som jej odpovedala :" takže podľa Vás mám nevychované deti, pretože už tretie navštevuje cirkevné gymnázium, tak to Vám pekne ďakujem!" Mamka patrí k tým 20%.
. Modlitba a pôst je naozaj potrebná na zmenu každého z nás osobne.
Отправлено в 30.01.12 23:11 в ответ на Peter Václavik.
Andrej Rusňák
V druhom rade: Milióny ľudí sa na sv. omšiach modlia za cirkevných predstaviteľov. Keď som končil ZVS, zapáčilo sa mi jedno dievča. Pred koncom vojenčiny som jej poslal pohľadnicu. Po vojenčine som s ňou nadviazal kontakt. Nebol som vedený vo viere. No dozvedel som sa,že ona je veriaca a že má vstúpiť do rehole františkánok. Ja som za mlada z desiatich slov deväť zahrešil, alebo oplzlo povedal. Keď som sa dozvedel akým dievčaťom som si začal, nemal som čo povedať. Oplzlo som hovoriť nemohol keď som si ju chcel získať. No a to jedno slušné slovo v mojom slovníku mi bolo nanič. Pracovala ako zdravotná sestra. Nakoniec sme sa zosobášili. Starala sa o pacientov. Zabezpečovala kňazov trpiacím.Chhodlila a starala sa o opustených ľudí v obci. Na izby pacientov vešala kríže. Komunisti sa jej neraz vyhrážali. No za 35 rokov bola niekoľkokrát vyhodnotená ako najlepšia pracovníčka zdravotníckeho zariadenia. Po novembri 1989 toto zdravotnícke zariadenie prevzal arcibiskupský úrad. Stál sa zriaditeľom zariadenia. Nasadil tam svojích vedúcich ľudi.Prvé čo bolo, chceli zrušiť kaplnku, ktorú si v tomto zariadení pracovníci vybudovali. Moja manželka sa ostro proti tomu ohradila. Kaplnku nakoniec zachránili.V jeden deň keď manželka mala po nočnej službe. V ten deň hlavná sestra zvolala seminár sestier. Manželka sa nemohla zúčastniť. Na druhý deň sa dozvedela, že hlavná sestra na seminári prikázala všetkým sestrám postaviť sa Prikázala im, že sa musia biť do prs a kričať: Ja som tá správna, ja som najlepšia a podobné nezmysli. Manželka sa kolegýň opýtala, či boli pri zdravých zmysloch. Veď len Boh je všetko naj....Niekto to žaloval hlavnej sestre, ktorá je členka sekty reiky.Manželkýn osud bol spečatený. Ako nadbytočná dostala výpoveď.A to pred dôchodkom.Predsednička odborov, členka Tretieho rádu bola za pánom arcibiskupom. Ten je odbil s tým,že on verí riaditeľovi zariadenia. Dodnes jej pracovníci arcibiskupského úradu strpčujú život./Vložím článok z farských novin,ktorý uverejnil istý kňaz, ktorý tam bol pacientom a pozná osobne prípad./Ja som napísal tento prípad a poslal všetkým biskupským úradom na Slovensku. Nebol som hoden ani jednej odpovede. Ak sa takto správa arcibiskupský úrad, čo očakávame od politikov. Manželka už je v dôchodku. Možno niekto poviem: No je tam toho. No po 35 rokoch služby stratíte zamestnanie z pomsty,nieje to také jednoduché. Toto zdravotnícke zariadenie je financované z charity. Ak by ste videli na čo dávame peniaze. Ten prepých,čudovali by ste sa. Pokoj a dobro.
Отправлено в 31.01.12 18:09 в ответ на Jarmila Haragová.
Vďaka začínam to chápať. Ak manželka prežila toto všetko, tak vďaka patrí aj vám, že ste stál po jej boku a napriek všetkému ste ostali verní cirkvi.
Aj ja mám veľmi veľa zlých skúsenosti. Tak sa mi žiada vykričať to tu všetko ale dnešné ranne zamyslenie mi v tom bráni. Viete nad čím som mala uvažovať?
Ako Pán Ježiš vyhadzuje predavačov z chrámu. Mala som si predstaviť Pána Ježiša kričiaceho s palicou v ruke ako robí poriadok v chráme. Tak to sa mi páčilo konečne mám začať kričať o tej pretvárke, neprávosti a pokrytectve. Mám začať robiť poriadok. Lenže úvaha pokračovala. Mala som si predstaviť seba na poslednej omší. Čo keby tam prišiel Pán Ježiš so svojím hnevom a všetkých ktorí myšlienkami vyjednávajú, obchodujú alebo sa viažu na hmotné veci by hnal preč? Júj to sa mi už nepáčilo. Ja som chvíľu rozmýšľala čo upečiem. Hneď som sa utešila veď asi by som nebola sama vyhodená z chrámu. Júj ale to bola zlá útecha veď potom by tých 20% asi kleslo. Čo myslíte ? Ja začínam od seba.
Отправлено в 31.01.12 23:47 в ответ на Andrej Rusňák.
Andrej, vďaka za otvorené slová o sebe i opis smutnej skúsenosti. Ale práve preto sa nám treba modliť za našich predstaviteľov - svetských i cirkevných. Ja sám mám tiež niekoľko smutných príbehov, ale je mi jasné, že inak vyzerajú veci z môjho pohľadu a inak z tej druhej strany. Nevieš posúdiť, kto a ako informoval druhú stranu, na základe čoho rozhodla, ako rozhodla. Ale v každom prípade je vhodná priama konfrontácia, v ktorej by mala byť aktívna práve zodpovedná osoba - vo vlastnom záujme i v záujme príslušnej organizácie. Aj u nás je pomerne vzácne, že niekto je ochotný zasadiť sa osobne za nejakú vec, ktorú vníma ako nespravodlivú - aj ak sa ho priamo nedotýka. Pre predstavených sa môže niekedy táto vec javiť ako maličkosť - v porovnaní s problémami, ktoré riešia. Ale to je skôr výhovorka, lebo veľké veci sa skladajú z malých a o tom hovorí Písmo veľmi jasne: " Kto je verný v najmenšom, je verný aj vo veľkom, a kto je nepoctivý v malom, je nepoctivý aj vo veľkom." (Lk16,10). Budem sa modliť za Teba a mahželku, aby vám Pán dal do srdca pokoj v tejto veci a tiež za príslušných zodpovedných, aby boli dôslední pri skúmaní podnetov a hľadaní pravdy.
Отправлено в 01.02.12 11:45 в ответ на Andrej Rusňák.
keď mi po tom, čo som bola inzultovaná fyzicky, neoprávnene, bezdôvodne povedala známa: nenapadlo ti, že by si si zaslúžila viac, ako len tých pár po papuli?
Pozerala som na ňu nechápavo???
Veď ja som obeť!!! Čo mi tu hovoríš?
Ale keď to rozmenila na drobné, musela som si s odstupom času priznať, že veľa krát by som si bola od Boha zaslúžila pár presne mierených "po papuli", aby som sa skôr spamätala a nehrnula sa do zatratenia míľovými krokmi, s tým najlepším úmyslom konať dobro...
My nevidíme súvislosti, Boh áno.
A to nám musí stačiť.
Boh vie.
A ja môžem odpočívať v Jeho Láske, lebo viem, že ten, čo ma miluje, VIE.

Koľko krát nejaká nemoc zachránila človeka od naverbovania do vojny, na istú smrť, a choroba sa zdala zlom a nakoniec z nej bolo naozaj požehnanie pre rodinu....
Koľko krát sa udialo niečo nespravodlivé, a boli sme odstavení, aby sa udialo niečo ešte krajšie, záchrana duše z pasce diablovej papule, možno sa o tom ani nedozvieme,ale náš Boh to vie.
Prosme si od Boha hlboké odpustenie, aby sme my mohli odpustiť tým, čo nám ublížili. Práve tým môžeme byť my požehnaním väčším, keď nás zosadili, ako keby sme boli zostali a nevnímali. Nadávať vedia všetci, ale odpovedať na neprávosť Láskou, to dokážu iba tí, ktorým túto schopnosť udelí sám Boh.
Neteoretizujem.
... prosila som Boha mesiac, aby som bola schopná pozrieť na toho, čo mi fyzicky ublížil, prosila som ďalej, aby som mu dokázala s Božou pomocou z celej duše odpustiť. Ten dar som dostala.
Dostala som istotu, že On odpovie, keď zavolám. Keď všetko vsadím iba na NEHO.
...denno denne som mu napriek tomu neverná, slabá, neveriaca...
...ale mám Toho o koho sa môžem oprieť, a kto ku mne vystiera ruky, aby ma znovu a znovu a znovu zdvíhal k sebe....
Отправлено в 01.02.12 12:27.
Ďakujem veľmi pekne za silu do modlitby za naše Slovensko.
Ďakujem, že som si mohla prečítať túto veľkú výzvu, aby sme sa modlili a postili za to, aby nám vládli takí ľudia, akých nám pošle sám Boh.
Bez vetra sa ani lístok nepohne a tak to bude aj s nami, ak "nepridáme ruku k dielu", - srdce k modlitbe, nemôžme sa potom sťažovať, ako to s tým naším krásnym Slovenskom vyzerá...
Ja osobne do politiky moc nevidím, som toho názoru, že politici nás nespasia, ale na druhej strane mi nemôže byť jedno, v akej spoločnosti žijem, aké zákony sa prijímajú pre nás, obyčajných ľudí, či vládne korupcia, alebo spravodlivosť v našej krajine. Vládnuť budú naozaj len takí ľudia, ktorých si sami zvolíme, a pred týmto veľkým rozhodnutím si nemôžme ani oči zatvárať, že sa to udeje o nás, bez nás...
Priznám sa, že 40 dní som sa ešte nikdy nepostila, ale táto výzva za to, aby sme dokázali prijať vôľu Božiu a "vymodliť" si dobrých, čestných a spravodlivých politikov, ma veľmi oslovila.
V modlitbe je sila, prosme Ducha Svätého o pomoc, aby nás pri hlasovaní viedol On sám a my aby sme boli schopní počuť Jeho hlas a aby sme potlačili úplne svoju vôľu...
Neviem, ako to všetko zvládnem, lebo hovoriť a písať je ľahká vec, ale sila sa ukáže až v boji...Verím, že potrebnú silu budem čerpať v modlitbe a odvahu mi bude dodávať aj to vedomie, že nás je mnoho, že chceme aj my niečo vedome urobiť pre blaho našej spoločnosti, že do našich životov voláme Toho, ktorý je Múdrosť a Pravda. Tak nám v tomto silnom predsavzatí, Bože, pomáhaj.
Отправлено в 08.02.12 21:38.
Показывается результатов: 21 - 27 из 27.
из 2