« Назад

Príbeh o umelcovi

Príbeh o umelcovi

Bol otec, ktorý mal jediného syna. Mamka zomrela pri pôrode, a tak chlapca vychovával otec sám. Otec bol veľký umelec a zbieral obrazy veľkej hodnoty, z ktorých si urobil doma galériu. Prišla vojna a syn musel narukovať. Po nejakom čase prišla smutná správa, že syn bol ranený a nakoniec zraneniam podľahol.

Otcovi sa zrútil celý svet, chodil bezmyšlienkovite po dome a netešil sa už ani zo svojej zbierky obrazov. Uzatvoril sa pred svetom so svojím žiaľom v srdci.

Raz ktosi zaklopal na dvere. Otec si najprv klopanie nevšímal, ale keď neprestávalo, nevrlo išiel otvoriť dvere. Stál tam neznámy vojak, ktorý ho prosil o rozhovor. Otec ho nakoniec vpustil dnu a vojak začal rozprávať: „Poznal som Vášho syna veľmi dobre, boli sme dobrými priateľmi. Keď ma počas boja postrelili, vzal ma na chrbát a utekal so mnou do úkrytu. Žiaľ, počas toho úteku ho zasiahli. Mne tým však zachránil život. Hovoril mi o Vás často, aj to, že zbierate obrazy a ste umelec. Aj ja rád maľujem. Hoci nie som maliar, namaľoval som Vám na pamiatku Vášho syna,“ a podal mu do ruky obraz. Otec povesil obraz na najčestnejšie miesto vo svojej galérii a do jeho života sa vrátila radosť.

Pred svojou smrťou napísal závet, v ktorom si prial, aby sa všetky jeho obrazy predali na aukcii a výťažok bol použitý na nejaké charitatívne dielo.

Po šírom okolí sa roznieslo, že sú na predaj obrazy vysokej hodnoty, na ktoré mnohí umelci netrpezlivo čakali, aby ich mohli vlastniť. Sála bola plná ľudí a aukcia sa začala. Licitátor predniesol prvú požiadavku zomrelého otca – aby sa najprv predal obraz jeho syna, ktorý nemal žiadnu umeleckú hodnotu. Keď vyhlásil vyvolávaciu cenu 100 eur, všetko stíchlo. Nikto nemal záujem o tento obraz a každý napäto čakal, kedy prídu na rad ostatné hodnotné obrazy. Licitátor znížil cenu, ale nik sa neprihlásil. Znova znížil cenu, ale stále nič. Nakoniec sa zozadu ozval jeden starší pán, ktorý však mal pri sebe iba 20 eur, ale bol ochotný ten obraz kúpiť. Tak mu bol obraz odklepnutý za 20 eur a od tej chvíle patril jemu. V sále nastal šum, všetci nedočkavo hľadeli na licitátora, ktorý obraz príde na rad teraz. Licitátor vyhlásil, že aukcia sa skončila. Všetci nechápavo krútili hlavou a šomrali. Licitátor ich zdvihnutím rúk utíšil a prečítal im koniec závetu, v ktorom stálo: „Kto prijme syna, dostane všetko!“

                                                                                   (z homílie jedného z našich kňazov)

Комментарии