Dianie vo farnosti

« Назад

Novoťania v Národnej bazilike

V Roku Sedembolestnej Panny Márie sme zorganizovali Farskú ružencovú púť do Šaštína. Z našej farnosti sa tejto zúčastnilo deväťdesiat pútnikov, no mohli by sme ju nazvať aj púť Zákamennského dekanátu, pretože rovnaký počet prišlo pútnikov z Lokce i z Hruštína so svojimi kňazmi, nás na púti sprevádzal p. kaplán Marek Jamrich.

Farská púť sa niesla aj v znamení mariánskeho mesiaca zasväteného modlitbe posvätného ruženca, ale aj 40 dňového pôstu za kňazov. Všetky tieto úmysly spojili veriaci do tejto púte.

V Šaštíne sme sa zúčastnili slávnostnej sv. omše pri príležitosti prvej púte včelárov do tohto pútnického miesta. Sv. omšu celebroval  kňaz – veľký včelár Mário Anton Hrtus, správca farnosti Lendák spolu s ďalšími dvanástimi kňazmi. Vdp. Hrtus po sv. omši pospomínal na kňazov, ktorí pochádzajú z jeho farnosti a oživil si spomienky na detstvo i mladosť aj na nášho bývalého kaplána vdp. Dušana Majerčáka. Po sv. omši sme ešte ostali v bazilike v tichej adorácii, pomodlili sme sa spoločne modlitbu zverenia sa P. Márie a zaspievali neodmysliteľnú pieseň Tie Šaštínské zvony. Od správcu baziliky sme si prebrali Pamätnú listinu s pečaťou o vykonaní farskej púte v milostivom roku Sedembolestnej Panny Márie. Niektorí si pozreli múzeum a premiestnili sme sa do najstaršieho pútnického miesta na Slovensku, do Marianky, kde sme sa zúčastnili na modlitbe „Korunky Božieho Milosrdenstva“, pomodlili sa pred Lurdskou jaskyňou  a odniesli si vodu z prameňa, kde podľa legendy bola nájdená malá 42 - centimetrová zázračná soška Panny Márie. Cestou domov sme sa opäť venovali modlitbe posvätných ružencov a spievaniu mariánskych piesni.

 

Комментарии

počítadlo

nahlasenie zneuzivania

Výveska

 

Ročný plán čítania Sv. Písma

LIST so šifrou 

info k 1. sv. prijímaniu

info k birmovke

 

FARNIK 18

pre Vás s láskou pripravujeme

FARNIK 17

FARNIK 16

FARNIK 15

FARNIK 14

FARNIK 13

FARNIK 12

FARNIK 11

FARNIK 10

FARNIK 09

FARNIK 08

FARNIK 07

FARNIK 06

 

 

Archív časopisu FARNIK

 

Zodpovednosť za obsah:

SH - autor tohto textu je Štefan Hrbček, farár v Novoti

BR -  autor tohto textu je Blažej Raška, kaplán v Novoti

 

(2019 až 2023: RH - autor tohto textu je Rastislav Hanečák, kaplán v Novoti)

 

články od iných autorov sú podpísané menom a priezviskom, alebo organizáciou, ktorá informáciu odovzdala.

Pri prevzatých textoch je uvedený zdroj a prípadná redakčná úprava.