Dianie vo farnosti

« Назад

Pri stopách Panny Márie

Pri stopách Panny Márie

Pri príležitosti 15. výročia návštevy Jána Pavla II v Lichni a Roku Sedembolestnej Panny Márie zorganizovali veriaci z Novote púť do dvoch najnavštevovanejších pútnických miest v Poľsku do Jasnej Gury a Lichne.

Mariánska svätyňa v Sterej Lichni sa radí medzi druhé najvýznamnejšie pútnické miesto Poľska. Jej sláva sa začala šíriť od roku 1836. V kostole sv. Doroty bol umiestnený zázračný obraz Panny Márie na žiadosť šľachtica, ktorý bol účastníkom napoleonských bojov. V ťažkej chvíli sa mu zjavila Panna Mária a vrátila mu zdravie. Chýr o zázrakoch pri obraze Licheňskej Panny Márie sa rýchlo šíril po celej krajine. Korunováciu obrazu uskutočnil kardinál Wyszynski v roku 1967 a začalo sa rozsiahle budovanie pútnického areálu. v prvý deň sme putovali areálom. Pozreli sme pápežské apartmány, kde bol ubytovaný Ján Pavol II a ktoré teraz slúžia ako múzeum. V podvečer sme sa vydali na krížovú cestu, ktorá bola vybudovaná zo skál, ktoré sem priniesli pútnici zo všetkých kútov sveta. Večer sme sa zúčastnili sviečkovej procesie v katedrále a v jej okolí. Zakrývanie obrazu sprevádzali ľubozvučné a neopísateľné melódie organu ktorý má 81 hlasov so 6577 píšťalami. Maličký obraz s podobizňou Matky Božej pútnici často nazývajú Bolestná Kráľovná Poľska. Modlitby a prosby zavŕšili deň naplnený Božím požehnaním. Ráno, po sv. omši  sme sa vydali do blízkeho Grablinského lesíka. Tu v kaplnke „Stopa Panny Márie“, ktorá stojí na mieste, kde bol umiestnený obraz, sme vyprosovali v súkromnej modlitbe milosti pre všetkých našich farníkov. Na veľkom kameni sú zachované stopy Panny Márie. Každý v hrobovom tichu pri dotyku tohto svätého miesta sa prihováral k Matke Božej. Pútnici načúvajú Matku Božiu, ktorá vyzýva k pokániu a obráteniu.

 Účinné príhovory Matky Božej vzbudili v nás pocit vďačnosti zvlášť vtedy, keď nám kňazi v katedrále oznámili, že pred týždňom došlo pri kamení so stopami Panny Márie k zázračnému uzdraveniu chlapca, ktorý bol na vozíku a po dotyku s kameňom začal chodiť . V poobedňajších hodinách sme sa zúčastnili korunky k Božiemu Milosrdenstvu, ale už na Jasnej Gure v Čenstochovej. Cestou domov sme sa zastavili v družobnej gmine Suszec na „Dňoch Suszca“, kde sme videli majstra sveta v akrobatickom bicyklovaní a strávili sme veľmi príjemné chvíle so svojimi priateľmi z Poľska. Pre veľký záujem nám neostáva iné ako pripraviť ďalšiu púť do týchto prekrásnych miest.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комментарии

počítadlo

nahlasenie zneuzivania

Výveska

Aktuálne číslo diecézneho časopisu KAPITULA

Ročný plán čítania Sv. Písma

LIST so šifrou 

info k 1. sv. prijímaniu

info k birmovke

 

FARNIK 14

pre Vás s láskou pripravujeme

FARNIK 13

FARNIK 12

FARNIK 10

FARNIK 09

FARNIK 08

FARNIK 07

FARNIK 06

 

 

Archív časopisu FARNIK

 

Zodpovednosť za obsah:

SH - autor tohto textu je Štefan Hrbček, farár v Novoti

BR -  autor tohto textu je Blažej Raška, kaplán v Novoti

 

(2019 až 2023: RH - autor tohto textu je Rastislav Hanečák, kaplán v Novoti)

 

články od iných autorov sú podpísané menom a priezviskom, alebo organizáciou, ktorá informáciu odovzdala.

Pri prevzatých textoch je uvedený zdroj a prípadná redakčná úprava.