Dianie vo farnosti

« Назад

Veľkonočné trojdnie u nás

Veľkonočné trojdnie u nás

Slávnostná glória a zvonenie zvonov zazneli na sv. omši v predvečer Pánovho umučenia (teda na zelený štvrtok) poslednýkrát počas tohto svätého trojdnia. V piatok je tiež ticho a pri Božom hrobe pod vyloženou sviatosťou oltárnou je tajomne. Všetci čakáme na Jeho príchod. Kedy to bude?

Zelený štvrtok

Pripomenuli sme si poslednú večeru, ktorú náš Pán Ježiš jedol aj so svojimi dvanástimi učeníkmi. Ako z evanjelia vieme, potom sa spolu išli modliť do getsemanskej záhrady, kde však učeníci nedokázali s Ježišom bdieť a jednoducho zaspali. Ježiš tak zostal úplne sám s vedomím, že o niekoľko hodín sa vydá na cetu bolesti, cestu utrpenia, o ktorej môžeme povedať - bola to cesta lásky.

Bohostánok zostal prázdny, oltáre obnažené. Zostáva len zvláštny pocit - kde je Boh...?

Veľký piatok

Deň sa začal zvláštne. Zobudil som sa s vedomím, že Ježiša v piatok zajali, vypočúvali, bili a doslova "ničili". Celé to malo vyvrcholiť jeho ukrižovaním. Pre mňa je to jednoduchšie. Viem, že po piatku nastane sobota a na jej sklonku môžem očakávať Ježišovo zmŕtvychvstanie. Ale vnímal to On tiež tak? Veľmi silno pochybujem, že Ježiš sa tešil na svoje vzkriesenie, keď na jeho potupené, obnažené telo dopadali rany biča a palíc a keď padal pod krížom. Ježiš v tej chvíli myslel aj Tvoje hriechy(!), pre ktoré podstúpil túto ťažkú púť. Každý Tvoj ďalší hriech je pre Ježiša len ďalšia rana bičom.

Nasledujúci deň sme začali o 9-tej hodine, keď sme sa stretli v kostole pri modlitbe bolestného ruženca a o 10-tej hodine sme pokračovali krížovou cestou, ktorej jednotlivé zastavenia boli rozmiestnené na viacerých miestach v dedine. Po jej skončení sme sa rozišli do našich domovov. O tretej hodine začali v kostole obrady Veľkého piatku. V tento deň sa nikde na svete neslávi svätá omša. V pašiách sme si opäť pripomenuli, ako to bolo s Ježišovým umučením a tento rok sa k dospelým spevákom pridal aj Tomáš Trutz. Obrady vyvrcholili vyložením najsvätejšej sviatosti oltárnej k adorácii pri Božom hrobe. Ježiš dnes zomrel. Opäť, my to máme jednoduchšie, pretože očakávame zmŕtvychvstanie, ale Jeho učeníci to mali omnoho ťažšie. Zajali ich učiteľa, ich ideál a zabili ho. Pre mnohých z nich to bol koniec. Zjavne nepochopili všetky tie chvíle, keď im vysvetľoval, že vstane zmŕtvych. Alebo mali slabú vieru. Pýtam sa však. Ako by si sa zachoval Ty? Ako by si reagovala? Ako vnímaš časti Svätého písma hovoriace o zmŕtvychvstaní...?

Je piatok večer a všetci čakáme... Ježiš je v hrobe. Ale dokedy?

Biela sobota - bdenie pri Božom hrobe

Keď Pána Ježiša v piatok uložili do hrobu, vchod zatvorili obrovským kameňom a postavili k nemu stráž. Učeníci oplakávali tú veľkú stratu.

Počas celého dňa bola v kostole vystavená najsv. Sviatosť oltárna pri Božom hrobe, kde sme mohli vzdať úctu krížu a pokloniť sa eucharistickému Kristovi. Týmto nám ponúkol dostatok času na intímny rozhovor s Ním.

Veľkonočná vigília

Obrovská slávnosť začala vonku pred kostolom zapálením nového paškála od veľkonočného ohňa - znakom víťazstva Ježiša nad tmou a nad smrťou. Kristus, Svetlo sveta, rozžiaril náš chrám, nato zaznel slávnostný veľkonočný chválospev. Nasledovali čítania zo Sv. písma oslavujúce slávu Boha, ktorá vyvrcholila zmŕtvychvstaním Ježiša Krista, aby sa splnilo to, čo hovoril počas svojho života a aby proroctvá Starého zákona dostali svoj plný význam. Otec Ľudovít posvätil krstnú vodu, ktorou sa bude krstiť po celý nasledujúci rok a potom sme si obnovili naše krstné sľuby. Slávnostná vigília pokračovala sv. prijímaním, po ktorom nasledovala procesia - ohlasovanie Ježišovho zmŕtvychvstania v našej obci. Nech nás všetkých sprevádza náš Pán Ježiš Kristus, ohlasujme ho, ako sme to urobili počas tejto vigílie. Socha Krista sa so sebou stále nosiť nedá (ešte k tomu je aj pomerne ťažká), ale existuje mnoho, mnoho iných spôsobov, ako dosiahnuť zvestovanie evanjelia druhým, porozmýšľaj! Ako sa hovorí, kde sa chce, tam sa dá.

Veľkonočná nedeľa

Veľkonočná nedeľa začala tradične, požehnaním pokrmov (paschy), ktoré sme si priniesli. Niektorí zostali na sv. omši po požehnaní pokrmov, iní sa pobrali domov, aby si mohli spoločne doma sadnúť a prežiť slávnostné veľkonočné raňajky. Všetky sv. omše, ktoré sme slávili u nás v tento deň, sa niesli v duchu radosti a víťazstva. Počas nasledujúcich osem dní (veľkonočná oktáva), slávime veľký sviatok každý deň na oslavu Pánovho zmŕtvychvstania. Prajem nám všetkým, aby sme tento čas plnohodnotne využili a možno skúsili vytvoriť viac priestoru pre oslavu Ježiša Krista v našom živote.

fotogaléria zo sv. omše na Zelený štvrtok

fotogaléria z krížovej cesty

fotogaléria z obradov Veľkého piatku

fotogaléria poklony pri Božom hrobe

fotogaléria z Veľkonočnej vigílie

fotogaléria zo svätenia paschy

fotogaléria z veľkonočnej nedele

Odkazy na videá