Dianie vo farnosti

« Назад

Nové rehoľné spoločenstvo v Záhorskej Bystrici

Nové rehoľné spoločenstvo v Záhorskej Bystrici

Každý rok na konci augusta v našej farnosti slávime hodovú svätú omšu, na ktorej si pripomíname posviacku nášho farského kostola sv. Petra a Pavla. Tohtoročná hodová svätá omša v nedeľu 2. septembra však bola niečím mimoriadna. Prišli k nám rehoľné sestry Kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža. To by nebolo nič výnimočné, avšak sestričky pozvanie do našej farnosti prijali, aby u nás zostali a pôsobili tu, čo svojim podpismi oficiálne spečatili sr. Benjamína, provinciálna predstavená rehole a otec Ľudovít, záhorskobystrický farár.

Do opatery im boli zverené deti a mládež, rodiny, chorí a starkí, trpiaci a opustení. Kongregáciu Milosrdných sestier Svätého kríža založil vo Švajčiarsku v roku 1856 Páter Teodózius, chudobný kapucín, s úmyslom, aby sestry boli nápomocné akémukoľvek druhu ľudskej biedy. Životným heslom pátra Teodózia bolo: „Čo je požiadavka času, je Božia vôľa.“ Podľa jeho priania teda rehoľné sestry odpovedajú na požiadavky dnešnej doby a prichádzajú k ľuďom v službe milosrdenstva. Spoluzakladateľkou rehole bola aj blahoslavená Matka Mária Terézia Schererová. Do Kongregácie Milosrdných sestier Svätého kríža patrí aj blahoslavená Zdenka Schelingová, prvá blahoslavená žena na Slovensku a zároveň patrónka cirkevnej materskej školy, ktorá otvorí svoje brány začiatkom októbra a v ktorej budú rehoľné sestričky pracovať. Je to po prvý krát, kedy do Záhorskej Bystrici prichádza rehoľné spoločenstvo.

Rehoľné spoločenstvo je darom Ducha Svätého, je spoločenstvom ľudí, ktorí sa rozhodli úplne zasvätiť svoj život Bohu a ktoré sú zároveň inšpiráciou pre všetkých kresťanov k vernosti svojich krstných sľubov . Práve vernosť je v dnešnom svete hodnotou, ktorá sa vytráca, a preto aj rehoľné spoločenstvá môžu byť príkladom pre všetkých ľudí od najmenších, ktorí navštevujú materskú školu, až po dospelých, vo vernosti voči sľubom, vo vernosti k Bohu, či vo vernosti v medziľudských

vzťahoch. Rehoľné spoločenstvo je okrem vyjadrenia úplnej oddanosti Bohu aj vyjadrením toho, ako milovať svojich blížnych. Život rehoľného spoločenstva ukazuje všetkým nám kresťanom, ale aj neveriacim, že život s Bohom má význam a keď stretávame vždy usmiate rehoľné sestry, môžeme sa presvedčiť o pravdivosti jedného z mnohých žalmov: „Skúste a presvedčte sa aký dobrý je Pán, šťastný človek, ktorý sa utieka k Nemu.“ (Ž 144,15)

Bc. Eva Holišová

prejsť do fotogalérie

Odkazy na videá