Dianie vo farnosti

« Назад

Ako očakávať nového pápeža

V októbri 1958, po smrti Pia XII., zakladateľka Hnutia fokoláre napísala pre časopis Città nuova krátky článok o tom, ako očakávať nového pápeža napriek tisíckam dohadov a prognóz novinárov a prianí verejnosti.

„V Cirkvi sa očakáva nový pápež. Spočiatku sa nám zdalo, že unáhlene sa chce prejsť od jedného pápeža k druhému. Unáhlene pre tých, ktorí milovali toho, ktorý odišiel. Naše srdce by chcelo čas na smútok, na spomienky, aby ho velebilo, aby povedalo všetkým, ktorí ho nepoznali: on je svätý!

Ale Cirkev ide ďalej a loď potrebuje svoj ​​kormidelníka. A možno toto je tá milosť, ktorú nám ako prvú sprostredkoval Pius XII., pápež Márie: pripravil nám dušu, myseľ, srdce na nového Kristovho zástupcu, ktorý bude držať Cirkev. Noviny a časopisy prinášajú tisíce dohadov, ale Duch Svätý si už vybral.

A my si chceme vyberať s ním a vidieť a milovať už od teraz v osobe, ktorá príde, Petra dnešnej Cirkvi. Bude múdry? Bude ovládať jazyky? Bude Talian? Bude cudzinec? Bude rovnako veľký ako jeho predchodca?

Nevieme a nezaujíma nás to. On bude pápež. A toto stačí, aby sme vedeli čo máme robiť a čo máme myslieť. Boh nám ho dá podľa plánov, ktoré sú v Nebi a ktoré  my nepoznáme. A možno to bude pápež tej jari, ktorú mnohokrát predpovedal pápež Pius XII., že má prísť, a ktorú očakávame a ktorú Mária vzbudí v Cirkvi svojho Syna, pri jej neustálom napredovaní.“

Chiara Lubichová

Odkazy na videá