Dianie vo farnosti

« Назад

Stretnutie farskej a obecnej sociálnej komisie

Stretnutie farskej a obecnej sociálnej komisie

V pondelok 11. mája sa v zasadačke farského pastoračného centra uskutočnilo spoločné pracovné stretnutie farskej a obecnej sociálnej komisie. Stretnutie s veľkou radosťou otvoril o. Ľudovít, ktorý pripomenul, že takéto stretnutie sa koná po prvý krát. Nieslo sa v duchu slov pápeža Františka, ktorý pred pár mesiacmi vo svojom liste Evanjeliová radosť napísal, že “slovo ‘solidarita’ sa akoby častým používaním opotrebovalo: znamená totiž omnoho viac ako len občasný prejav štedrosti. Vyžaduje si novú mentalitu, ktorá dokáže premýšľať v termínoch spoločenstva.” (č. 188).

Obe komisie si tieto slová vzali za svoje: keďže v súčasnej spoločnosti u mnohých prevláda trhovo-podnikateľská mentalita, čo sa odráža v medziľudských vzťahoch a tým sa vytráca citlivosť, pozornosť a počúvanie druhých, členovia komisií chcú rozširovať túto “novú mentalitu” - myslieť a konať pre skutočné dobro jednotlivcov i celého spoločenstva. Bolo to vidieť aj na prejednávaní životných situácií, ktorým čelia niektoré osoby a rodiny v Záhorskej Bystrici, kde sa ukázalo konkrétne nasadenie členov oboch komisií pre dobro týchto ľudí bývajúcich v našej farnosti a miestnej časti. Služba neziskovej organizácie Bystrický prameň, o ktorej sa taktiež diskutovalo, sa v tejto línii ukázala ako prorocký a účinný projekt. 
Atmosféru priateľsko-pracovného stretnutia umocnili aj tieto slová pápeža Františka, ktoré akoby otvorili horizont do budúcna: “Túžime ešte po väčších veciach: náš sen sa dvíha do väčšej výšky. Nehovoríme len o tom, aby sa všetkým zabezpečila potrava, alebo o ‘slušnej obžive’, ale aj o tom, aby sa všetci mohli tešiť z ‘blahobytu a všestranného rozvoja.’ To znamená vzdelanie, prístup k zdravotnej starostlivosti a predovšetkým prácu; pretože v slobodnej, kreatívnej, angažovanej a solidárnej práci ľudské bytie vyjadruje i pozdvihuje dôstojnosť vlastného života.” (č. 192). 
Treba len dúfať, že sa stále viac ľudí zapojí do realizácie takéhoto sna. 
 

Odkazy na videá