Dianie vo farnosti

« Назад

Za Benediktom XVI.

Za Benediktom XVI.

Benedikt XVI. svojim oznámením zrieknutia sa pápežského úradu svedčí, že najrozhodujúcejšie v živote každého človeka je stretnutie s Bohom vo svojom vlastnom svedomí.

 

Sme tak zvyknutí zamieňať vlastné svedomie s našimi relatívnymi názormi a našimi slabými stránkami, že nie sme schopní pochopiť nesmiernu hodnotu toho, čoho sme svedkami. Často pripisujeme hodnotu svedomia iným ľuďom, ale ako veriaci tiež často na to zabúdame. Vo svedomí sa totiž stretajú a vzájomne „obtierajú“ Boh a človek. Je to stretnutie často zdĺhavé s Božím slovom, ale aj s celou tradíciou Cirkvi a múdrymi a inšpirovanými ľuďmi, aby sme si boli istí, že je to naozaj stretnutie s Bohom, a nie s vlastnými rozmarmi.

Nemôžeme sa vyhnúť stretnutiu s vlastným svedomím. Ak človek stratí sám seba, a taktiež Boha, čo mu ešte zostáva? Nepoznáme, a ani to nie je potrebné poznať čo viedlo Svätého Otca Benedikta XVI. k tomuto rozhodnutiu, ktoré on opisuje ako „vážne“ a ktoré nás uvádza do posvätného času.

Na pastiera, ktorý sa rozhodol odísť, hľadí jeho nespočítateľné stádo z celého sveta vlhkými a dojatými očami, aj s trasúcim sa hlasom. Chce mu dokázať svoju lásku, svoju blízkosť, svoju vďačnosť. Je zrejmé, že to nie je čas klebetenia, pletkovania, konšpiračných teórií, pýtania sa ako to je možné, čo je za tým, aké sú prognózy pri budúcej voľbe pápeža. Svätý Otec Benedikt XVI. ľudsky nekalkuloval: iba prekvapivým gestom oznámil svetu to, čo mu nadiktoval Boh v intímnom rozhovore v jeho vlastnom svedomí.

Tento čas je preto časom úctivého mlčania. Aby sme sa aj my utiahli do ohrady nášho svedomia a v pokoji počúvali jemný Boží hlas.  Nastala hodina modlitby, zjednotenia sa okolo tých, ktorí majú pracovať - kardináli, a neustále prosiť Ducha Svätého, aby im pomohol v ťažkej úlohe rozpoznať nového pápeža. Toto je hodina, kedy – ako povedal Pavol z Tarzu – je slabosť mocná, kedy celé kresťanstvo musí dôverovať Bohu. Následne sa otvorí nová cesta: kresťania budú s novým pápežom, ale aj s predchádzajúcim pápežom, ktorý bude stáť v tichosti, bude sa modliť a hlboko premýšľať. Je to nepoznaný a nový stav Cirkvi​​. Cirkev vo svojej histórii nebola tak silná, ako teraz.

Preto žime naplno túto slávnostnú chvíľu. Modlime sa hlboko zjednotení s Bohom, aby sme boli pripravení na tie udalosti, ktoré čakajú Cirkev a svet. Udržme si to, čo nás Svätý Otec Benedikt XVI. naučil: učil nás jednoduchému, ale hlbokému priateľstvu s Ježišom. Buďme mu vďační za pokoru a odvahu, s ktorými urobil tento krok, ktorý síce zapečatil jeho službu, ale otvára nové obdobie života Cirkvi.

Ďakujeme Vám, Svätý Otče! 

Odkazy na videá