« Назад

Rozhoduje tvoj súhlas

Rozhoduje tvoj súhlas

Čomu/komu povieš "áno," to získa rozhodujúce slovo v tvojom živote.

Ak Ježiš povedal "Daná mi je všetka moc na nebi i na zemi," potom diabol nemá žiadnu (Mt 28, 18) .

Neviem, ktorým smerom pohne táto veta vaše srdce. Mňa prinútila usmiať sa. Je to jasné, ako facka. Potom ma to priviedlo k zamysleniu, prečo sa teda tak často dejú (vo mne i okolo mňa) veci, v ktorých to vyzerá, že práve ten bezmocný naničhodník má navrch? Naberá na sile s každým naším prikývnutím. Moje áno mu dáva autoritu a moc, ktorú mu Ježiš vzal. Prvýkrát sme mu ju dali vtedy v Záhrade... nemohol nič, ale svojimi lstivými rečami prinútil človeka uveriť klamstvám. Vtedy človek diablovi prikývol prvýkrát. A robíme to dodnes.

Si na nič. Nikdy nič nedokážeš. Si neschopná. Vyzeráš hrozne. Riadne si to zbabral. Všetko pokazíš. Rozprávaš ako somár. Nevieš sa vyjadrovať. Si trápna. Kazisvet. Manták. Ty si prípad! Čo chytíš, to pokazíš.

Koľkokrát v živote si podobným slovám/myšlienkam/reakciám o tebe povedal svoje áno? Koľkokrát sme prikývli, keď nás niekto takto "otituloval"? Možno vás to prekvapí, ale dali sme za pravdu klamárovi... a vždy, keď veríme klamstvu, zmocňujeme a robíme silným a silnejším toho, kto nás klame. Nevedomky mu dávame právo rozhodovať o tom, ako sa cítime, ako premýšľame o sebe aj o iných, dokonca aj o tom, ako reagujeme a ako sa správame. Jediný smer, ktorým sa veci môžu uberať, je dole, hlbšie, prepadávaš sa stále viac.

A potom to môže prísť z inej strany.

Nezaslúžiš si lásku. Pozri, aký si nehodný. Si neuvedomuješ, že toto sa nedá odpustiť? Uvedomuješ si, že toto ti tak ľahko neprejde? Prosím ťa, kto by ťa mal rád? Prečo by si mali ľudia o tebe myslieť niečo dobré? Nikdy nebudeš úspešný. Nebude sa ti dariť. Ty to nemôžeš zmeniť. Nestaneš sa slobodným, lebo si príliš veľký slaboch... Nikdy sa nezmeníš. Ty a svätý? Nebuď smiešny...

Prípadne ešte iná stratégia.

Nezaslúžim si lásku. Nikdy ma nikto nebude mať rád. Som nemožná. Nič nedokážem. Keby som zmizla, nikto by si to nevšimol. Nikomu nechýbam. Všetci si o mne myslia, že som mimo. Smejú sa mi. Som trápny. Boh mi nemôže odpustiť. Môj život sa nikdy nezmení. Pre mňa niet nádeje.

Poznáte to?

Vždy, keď prikývneme, klamstvo zaujme ďalšiu oblasť v našom živote. Prehrali sme dôležitú bitku a možno to ani nevieme... A nepriateľ naberá na vplyve a chystá stále pádnejšie argumenty. Možno ústami vyznávaš vieru, ale svojmu srdcu dovolíš súhlasiť s týmto všetkým... ešte stále stojíš obomi nohami vo svete lží, ktoré ťa prevalcujú pri každej príležitosti.

Je jediná jedna kniha, ktorá je odpoveďou na všetky lži. Diabol totiž neguje všetky Božie pravdy. Vždy bude odvádzať tvoju pozornosť, vysvetľovať ti, prečo to práve u teba tak nie je, prečo sa to práve teba nemôže týkať. Blbosť.

A ešte niečo ti poviem, ty si vyberáš, čomu prikývneš. Je to na tebe. Naozaj. Ty môžeš zmeniť všetko. Máš plné právo Jeho pravdou vytrhnúť diablovi z rúk opraty, vziať mu možnosť o čomkoľvek rozhodovať, proste vytrieť mu zrak, zasmiať sa mu do tváre a poslať ho tam, kam patrí. Keď budeš najbližšie premýšľať o diablovi, spomeň si, že sa trasie strachom. Vie, že to má spočítané. A vie aj to, že jediný možnosť, ako nad nami víťaziť, je oklamať nás a prinútiť nás mu to odsúhlasiť. Preto Ježiš povedal "Poznáte pravdu a pravda vás oslobodí." Povedal však, aj ako presne sa to stane: "Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi... poznáte pravdu a pravdu vás oslobodí" (Jn 8, 31-32).

Vidíš? Ak ostaneš v Jeho slove... inak povedané, ak prikývneš na to, čo o tebe hovorí Jeho slovo... budeš naozaj Jeho učeníkom (nie na oko, ale celým srdcom)... poznáš pravdu! Zjaví ti ju, ukáže ti, čo v tebe vidí On, ako ťa vníma, kým si preňho! Naučí ťa súhlasiť s pravdou - a tým jej dať moc nad tvojím životom. A pravda ťa oslobodí.

Komu dávaš za pravdu, ten nad tebou vládne. Je to tvoja voľba a vždy bude. Aj Pavol to zdôraznil: "Neviete, že komu sa dávate za otrokov a poslúchate ho, ste otrokmi toho, koho poslúchate (počúvate)" (Rim 6, 16).

Pozývam ťa začať vytrhávať burinu klamstiev aj s koreňmi a na jej miesto vsádzať pravdu Božieho slova. Postav svoje nohy na pevný základ. Ak chceme vidieť Božie kráľovstvo ako v nebi, tak i na zemi... musíme byť pevne zakorenení v Kristovi! (pozri Kolosanom 2, 6-7)

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Trafené rovno do čierneho! Super blog! Vďaka Janka!
Отправлено в 19.11.12 10:05.
Отправлено в 20.11.12 9:32.
Jani, toto som potrebovala počuť, čítať! ĎAKUJEM!
Отправлено в 10.12.12 14:41.
Ahoj, Janka, s tymito diablovymi klamstvami sa stretavam v mojom zivote. Viem, kto som v Kristovi, ale este bojujem s tym, ked sa mi ludia smeju. Neznesiem vysmech, ale viem, ze sa môzem postavit k nemu tak, ze odpustim tomu cloveku a podakujem sa za vysmech, pretoze uci ma to pokore (nebudem si prilis vela namyslat, aj ked mam vo vseobecnosti nizke sebavedomie), aj uvedomeniu si toho, ze potrebujem lekciu o Božom sudcovstve, pretože ako je napísané, Boh bude súdiť tajné veci ľudí prostredníctvom Pána Ježiša Krista. Čiže aj naše motívy. Aj s tým musím počítať, pretože aj Pána vysmiali. Dôležité je naučiť sa rozpoznávať hlavné veci od nepodstatných. Riešiť hlavné veci a nezaoberať sa v mysli nepodstatnými myšlienkami: čo chcú od nás iní ľudia v rozpore s Božou vôľou pre naše životy. Ale ani podobnými myšlienkami sa nezaoberať po tom, ako sa ich vzdáme a naplníme svoje mysle Božím slovom.
Отправлено в 06.02.13 14:58.