Ak viete o ostatných knižniciach na MK, dajte mi o nich vedieť, aby som uverejnil na nich odkaz. Sústredíme tak množstvo hodnotného materiálu na prehľadnom mieste wink

 

Pastoračné centrum Rómov Čičava

Navštíviť

KNIŽNICA

Совмещенное представление Плоское представление Дерево
toggle
Celibát
Ответ
15.01.11 9:13
V tomto krátkom článku chcem reagovať na populárnu ale nepravdivú tézu, že celibát je výmysel stredovekej Cirkvi a jeho prvoradým cieľom je uchovávanie cirkevného majetku stále v tých istých rukách, čo by sa pri ženatom a deťmi obdarenom klére nemuselo podariť. Chcem poukázať  na to, že celibát je v skutočnosti oveľa starší a že dôvody ktoré k nemu viedli sú iné.
Вложения:

RE: Celibát
Ответ
25.01.11 22:56 как ответ на Robert Krett.
Robert Krett:
Riešime s Martinom Lojekom, či nevytiahnuť takéto články niekam na úvod MK, pretože sú veľmi hodnotné a pomohli by viacerým ľuďom nájsť odpovede na otázky, ktoré pôsobia, že niektorí ľudia cirkvi prestávajú rozumieť, pretože nedostávajú odpovede na rôzne otázky, Čo vy na to?


Budem sa len tešiť, to bol môj úmysel pri založení tejto Knižnice emoticon

Mimochodom, autorom tohto článku je môj známy, je laik, nikdy neštudoval teológiu... Ale mám ho stále v čom dobiehať emoticon Myslím, že práve on je dobrou inšpiráciou pre mnohých, ktorí sú "hladní po Kristovi - Pravde"!

RE: Celibát
Ответ
07.02.11 23:50 как ответ на Branislav Markovič.
nahodou som tu natrafil po potulkach na MK.. MK sa rozrasta.. materialy pribudaju rozne.. Mne velmi pomaha, ze nove blogy sa zobrazuju v uvode.. je do jeden z kazdodennych klikov na LOGO MK. Dakujem za kvalitny prispevok..

RE: Celibát
Ответ
06.04.11 12:44 как ответ на Branislav Markovič.
Velmi pekne zhrnutie roznych kladnych pohladov na celibat, i ked si myslim, ze prvotne neslo o celibat, ktory je dnes v CIC povazovany za disciplinarnu zalezitost, ktoru moze papez kedykolvek zmenit. Myslim si, ze im slo o cosi hlbsie a toto hlbsie by som skor stotoznila so slubom cistoty, ktorym sa zavazuju reholnici bez ohladu na to, ci uz knazmi su alebo nie. Celibat a slub cistoty su dve veci, ktore sa casto stotoznuju, no je na mieste ich rozlisovat.
Hm, nepravdivu tezu - neslo o zachovanie majetku, hm, k tomuto sa vyjadrovat nejdem. Myslim si, ze kazda pravda ma dve strany a ak pozerame len na jednu stranu, ide o loz.

K teme celibatu (nielen slubu cistoty) hovori velmi pekne Carlo Carretto vo svojej knihe Hledal jsem a nalezl jsem. Odporucam. Carlo je povazovany za konzervativneho, a tu sa ukazuje ako velmi moderny konzervativny, empaticky, citlivy a otvoreny pre vsetko nove.

Predovsetkym hovori, ze povolanie k cistote je nieco vnutorne, je to znak, ktory vsak nedostava kazdy knaz, resp. kazdy clovek, ktory je volany do knazstva. Toto je velmi zaujimava myslienka, hlavne ak mame zafixovany nazor, ze s knazstvom dava Boh aj povolanie k celibatu, co propaguje viacero spiritualov. Ja to vidim tak, ze lahsie sa zije cloveku v celibate, ak prijme myslienku, ze s knazstvom suvisi neoddelitelne, takmer podstatne aj bezzenstvo.

Ze to tak nie je, vidime aj pri manzelstvach nasich bratov greckokatolikov. Knazstvo a bezzenstvo spolu nesuvisia podstatne, pretoze potom by zenati greckokatolicki knazi nemohli byt skutocne knazmi.
Myslienka panenstva a cistoty v prvych storociach bola jednou z ustrednych a kazdy z cirkevnych otcov k nej pristupoval s vaznostou. Myslim, ze kazdy jeden nahlad by si zasluzil osobitny prispevok. Nie je mozne zhrnut vsetko a tiez aj vyhodnotit klady a tiez, vazeni, zapory (lebo aj tie boli), stratili by sme sa.

V zavere len tolko, ze kazdy koncil priniesol cosi nove a cosi stare obnovil. Majme otvorene oci a budme pripraveni na vsetko dobre...
Este odporucam aj publikaciu Dejiny celibatu od Denzlera, a tiez Kam kraci Cirkev od M. Kehl.
Mozno by nebolo zle otvorit diskusiu na temu "Dosledky zrusenia celibatu". emoticonemoticonemoticon

RE: Celibát
Ответ
07.04.11 10:32 как ответ на Branislav Markovič.
Este mi napadla jedna veeeeelmi obsazna publikacia k teme, tak kto by chcel: P. Brown - Telo a spolecnost. Muzi, zeny a sexualni odrikani v ranem krestanstvi.

RE: Celibát
Ответ
18.04.11 11:19 как ответ на Žofia Sepešiová.
P. Brown - Telo a spolecnost. Muzi, zeny a sexualni odrikani v ranem krestanstvi.
To znie veľmi zaujímavo, vďaka za tip.

RE: Celibát
Ответ
30.04.11 22:42 как ответ на Branislav Markovič.
Chválim článok, len by som prosil lepšie preklady latinských textov, lebo ani translátor mi všetko nepreloží.
Ďakujem emoticon

Ostatné knižnice na MK

Ak viete o ostatných knižniciach na MK, dajte mi o nich vedieť, aby som uverejnil na nich odkaz. Sústredíme tak množstvo hodnotného materiálu na prehľadnom mieste wink

 

Pastoračné centrum Rómov Čičava

Navštíviť