Blog

« Назад

Viera a krst (Lectio divina Mt 3, 13-17)

Viera a krst (Lectio divina Mt 3, 13-17)

V rámci katechézy farského spoločenstva a rodinnej katechézy vám na Rok viery ponúkam katechézu s prvkami Lectio divina.

Téma: Krst
Ciele katechézy:
Oboznámiť sa s posolstvom biblického textu (Mt 3, 13-17) o dôležitosti sviatosti krstu v mojom živote. Živou vierou a skutkami lásky rozvíjať krstnú milosť v mojom živote.

Obsahová línia /model/: kerygmatický
Metódy: Lectio divina, slávnosť Svätého písma, brainstorming
Pomôcky: Sväté písmo, svieca, obrázok Ježiša pri krste 

      Úvod

      Privítanie, krátka modlitba.

      1. Čítanie

Čítanie evanjeliového textu (môže sa prečítať dvakrát, dôležitý je priestor na ticho)
Cieľom tejto etapy je priblížiť inšpirujúci text – Mt 3, 13-17.

      Práca s textom:

      Katechéta rozdá vytlačený evanjeliový text každému účastníkovi, ktorí červenou podčiarknu alebo inač zvýraznia slovo, alebo vetu, ktorá ich prekvapila, nikdy doteraz si ju nevšimli, čiernou farbou podčiarknu slovo alebo vetu, ktorej nerozumejú a zelenou farbou podčiarnu slovo alebo vetu, s ktorou by sa vedeli podeliť s inými ľuďmi. Môžu pracovať aj v skupinke.
      Po ukončení práce katechéta otvorí diskusiu. Postupne každý jednotlivec alebo skupinka reagujú na to, čo ich prekvapilo a môžu to i zdôvodniť. Potom diskutujú na tému – čomu nerozumeli a katechéta im to vysvetlí. Nakoniec diskutujú o tom, s čím by sa chceli podeliť s inými. 

      2. Meditácia

      Katechéta zhrnie to, čo účastníci hovorili a podá zásadné myšlienky celého biblického textu formou meditácie. 
      Sú situácie, ktoré možno neočakávame. Ján Krstiteľ pravdepodobne nepredpokladal, že Ježiš za ním príde a požiada ho o krst. Krst, ktorý udeľoval Ján bol krst pokánia. Ján odporoval hovoriac, že pokrstiť by ho mal Ježiš. Možno to bola aj pre ostatných zvláštna situácia. Ježiš ukončuje dialóg s Jánom tým, že hovorí: „Patrí sa, aby sme splnili všetko, čo je spravodlivé.“ Hneď, keď bol Ježiš pokrstený, vystúpil z vody, otvorilo sa nebo a videl Božieho Ducha, ktorý ako holubica zostupoval a prichádzal nad neho. A z neba bolo počuť hlas: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie“ (Mt 3,17).

      V Cirkvi prežívame Rok viery. Pre Ježiša bol krst prijatím a začiatkom jeho poslania ako trpiaceho Služobníka. Dobrovoľne sa dáva započítať medzi hriešnikov. Je „Boží Baránok, ktorý sníma hriech sveta“ (Jn 1,29). Prichádza splniť „všetko, čo je spravodlivé“ (Mt 3,15), čiže úplne sa podriaďuje vôli svojho Otca: z lásky súhlasí s týmto krstom smrti na odpustenie našich hriechov. Na tento súhlas odpovedá hlas Otca, ktorý vkladá do svojho Syna všetko svoje zaľúbenie. Zostupuje Duch Svätý, ktorého má Ježiš v plnosti už od svojho počatia, a „spočinie“ na ňom. Ježiš sa stáva prameňom Ducha Svätého pre celé ľudstvo. Pri jeho krste „sa otvorilo nebo“ (Porov. Mt 3,16), ktoré zatvoril Adamov hriech. A zostúpenie Ježiša a Ducha Svätého posvätilo vody ako predzvesť nového stvorenia. 

      3. Aplikácia

      Každý z nás by si mal uvedomiť, že biblický text, nad ktorým uvažujeme, obsahuje pravdu, ktorá má hodnotu a je aktuálnym posolstvom aj v našej dobe. Katechéta požiada účastníkov katechézy, aby sa zamysleli nad dôležitosťou krstu v ich živote.
      Keď sa raz pýtali pápeža Jána XXIII., ktorý deň v jeho živote považuje za najdôležitejší, bez váhania povedal, že deň, keď bol pokrstený. Krstom do nás Kristus zasieva malé semienko viery, z ktorého má vyrásť veľký strom a ktorý má prinášať bohatú úrodu - názorne môžeme ukázať malé semienko, napr. z jablka a samotné jablko, po prípade viac jabĺk – z podobenstva o strome, ktorý prináša dobré ovocie (Porov. Mt 7,20) . Krst je teda základná sviatosť – brána, ktorá otvára prístup k ostatným sviatostiam. Zjednocuje nás s Ježišom Kristom, vťahuje nás do jeho vykupiteľskej smrti na kríži a tak nás vyslobodzuje z moci hriechu, očisťuje od všetkých osobných hriechov a umožňuje nám spolu s Kristom vstať z mŕtvych k životu, ktorý sa nekončí. Krst je zmluva s Bohom, pri ktorej by človek mal povedať svoje slobodné „áno“. V prípade krstu malých detí vyznávajú vieru ich rodičia ako zástupcovia. 
Krst ustanovil Ježiš Kristus, keď zveruje apoštolom misijné poslanie s cieľom krstiť: "Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca, i Syna i Ducha Svätého" (Mt 28, 19-20). V krste sme teda dostali aj misijné poslanie a zodpovednosť za šírenie Božieho kráľovstva na zemi, špeciálne v prostredí v ktorom práve žijeme (rodina, farnosť, škola).

      V krste dostávame od Boha nasledovné milosti – dary:

- stávame sa Božími deťmi – synmi a dcéram Nebeského Otca
- zmýva sa nám z duše dedičný hriech (uzdravuje, dáva pokoj)
- zmývajú sa nám všetky ostatné hriechy
- stávame sa súčasťou spoločenstva Cirkvi – Kristovho tajomného tela.

      Krstom začíname nový život v Kristovi. Sme Bohom milované Božie deti. Boh nás pozýva, aby sme konali ako On, boli milosrdní, spravodliví, láskaví, boli svätí. Odpovedali na Božiu lásku – láskou.

      Aktivita: 

      Katechéta rozdá účastníkom papier. Potom poukáže na to, čím si papier zobrali. Prídu na to, že rukou. Poukáže na symbol ruky, ktorá môže byť pre nás symbolom služby. Na pripravený papier obkreslia svoju ruku a do nej napíšu konkrétne prejavy služby a milosrdenstva voči svojim príbuzným, kamarátom, spolužiakom, susedom, zdravotne postihnutým, starým ľudom.. a pod. 

      Počas aktivity môže hrať v pozadí pokojná hudba. Na záver aktivity by mal katechéta zdôrazniť dôležitosť byť „predĺženou“ rukou – živým údom Nebeského Otca. 
Aktivita by mala spontánne prejsť do modlitby.

      4. Modlitba

      V úvode modlitby vyplnené papierové „ruky“ môžu priniesť k zapálenej sviečke. Môže byť vytvorený priestor pre spoločnú modlitbu. Je vhodné, aby vychádzala z daného Božieho slova. Modlitba má za cieľ oslavovať Boha, ďakovať mu a prosiť ho. Božie slovo si vyžaduje odpoveď. Boh k nám hovorí v Božom slove a my mu odpovedáme. Odporúča sa, aby v modlitbe zazneli slová: krst, Božia milosť, odpustenie, uzdravenie, skutky lásky, nový život, večný život, poďakovanie za sviatosť krstu... (Súčasťou modlitby môže byť aj prečítaný úryvok Kor 13, 1-13).

      5. Kontemplácia

      Odporúča sa zotrvať v tichosti pred Božou tvárou. Táto časť je zhrnutím všetkých doterajších častí. Záleží na tom, aby Božie slovo vstúpilo do nášho života a začalo nás premieňať. Na základe jeho obsahu (posolstva) sa usilujeme o nový pohľad na život, na udalosť, históriu, skúsenosti, rôzne situácie. Osvojujeme si Boží pohľad na svet, ktorý nás povzbudzuje konať stále viac v súlade s Božou vôľou. Pre umocnenie modlitby môže katechéta pomocou dataprojektora prezentovať jeden obraz, alebo krátky text (jedno - dve slová) z prečítaného úryvku (alebo symbol, ktorý je prepojený s témou, napr. semienko a veľký strom, ktorý prináša dobrú úrodu).

      Záver

      Na záver stretnutia katechéta povzbudí prítomných k prehĺbeniu viery prostredníctvom osobnej i spoločnej modlitby, k pravidelnému čítaniu Božieho slova, k sviatostnému životu, k čítaniu životopisov svätých, ku konkrétnemu skutku lásky v rodine, škole a farnosti (viera bez skutkov je mŕtva – Porov. Jak 2,17). 

      Na záver môže nasledovať vhodná pieseň.
 

>Prezentácia ku katechéze<

Použitá literatúra:

Sväté písmo, SZ a NZ, SSV; KKC Biblia s aplikáciami pre život; YOUCAT – katechizmus Katolíckej cirkvi pre mladých

Autor katechézy pracuje v Diecéznom katechetickom úrade Spišskej diecézy - www.dkuspis.sk

Комментарии