Blog

« Назад

Viera a pôst (katechéza s prvkami Lectio divina, plus kvíz na pôst)

Viera a pôst (katechéza s prvkami Lectio divina, plus kvíz na pôst)

V rámci katechézy farského spoločenstva a rodinnej katechézy na pôst a Rok viery vám ponúkam katechézu s prvkami Lectio divina. Téma: Pôst a naše motívy v duchovnom živote. Ako bonus nájdete v závere interaktívny kvíz na pôst. Prajem vám požehnaný čas pôstu...

      Úvod
      Privítanie, krátka modlitba.

      1. Čítanie biblického textu – čítanie evanjeliového textu Mt 6, 1-6. 16-18. Každý účastník má pred sebou text, ktorý si najprv prečítajú potichu. Katechéta ich potom vyzve k prečítaniu textu nahlas tak, že každý účastník prečíta iba jednu vetu a takto postupne prečítajú text. Po chvíli ticha sa text môže prečítať ešte raz. Touto metódou si uvedený text viac uvedomia. 

      Ježiš povedal svojim učeníkom: „Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi, aby vás obdivovali, lebo nebudete mať odmenu u svojho Otca, ktorý je na nebesiach.
      Keď teda dávaš almužnu, nevytrubuj pred sebou, ako to robia pokrytci v synagógach a po uliciach, aby ich ľudia chválili. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
      Ale keď ty dávaš almužnu, nech nevie tvoja ľavá ruka, čo robí pravá, aby tvoja almužna zostala skrytá. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.
      A keď sa modlíte, nebuďte ako pokrytci, ktorí sa radi postojačky modlievajú v synagógach a na rohoch ulíc, aby ich ľudia videli. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
      Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.
      A keď sa postíte, nebuďte zamračení ako pokrytci. Znetvorujú si tvár, aby ľudia videli, že sa postia. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu.
Keď sa ty postíš, pomaž si hlavu a umy si tvár, aby nie ľudia zbadali, že sa postíš, ale tvoj Otec, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.“

      Práca s biblickým textom:

      Na vopred rozdaný evanjeliový text každý účastník sám zvýrazní alebo podčiarkne tri slová alebo vety, ktoré ho zaujali a s ktorými by sa vedeli podeliť s inými ľuďmi. V skupinke sa môžu o tom porozprávať. Po ukončení činnosti každý povie nahlas iba slovo alebo vetu, ktorá ho zaujala, ktoré už nikto z účastníkov a ani katechéta nekomentuje. 

      2. Meditácia

      Katechéta zhrnie to, čo účastníci hovorili a podá zásadné myšlienky celého biblického textu formou meditácie.

      Vstupujeme do pôstneho obdobia, kedy si uvedomujeme význam pokánia a vnútorného očisťovania, ale aj význam prípravy a očakávania veriaceho človeka na sviatok Veľkej noci.
Biblické slovo pokánie má v sebe dva aspekty. Prvým aspektom je ľútosť a dojatie nad tým, aký je Boh láskavý a veľký a aký je náš hriech odporný. Druhým aspektom je obrátenie, to znamená zmeniť cestu, ísť iným smerom. V biblickom jazyku to znamená odvrátiť sa od toho, čo robím, odvrátiť sa od zlého a rozhodnúť sa ísť k Bohu. 
      Ľútosť aj obrátenie by mali byť zahrnuté v našom živote viery. Sväté písmo mnohokrát v Starom zákone hovorí o tom, ako nás Boh volá k sebe a chce, aby sme sa k nemu navrátili. Veľa prorokov hovorilo izraelskému národu nasledovne: „Izrael, to čo žiješ, je vonkajšok a tvoje srdce je ďaleko od Boha. Preto Boh nevidí a nepočuje to, že voláš k nemu.“ Môžeme robiť rôzne asketické činy a navonok sa tváriť, že nám je to ľúto. Podstatné je mať otvorené srdce pre Boha a jeho lásku. Ak necháme priestor Božej láske, staneme sa mu podobní a budeme mať podiel na jeho láske. Otvoriť sa jeho láske znamená dovoliť mu, aby žil v nás a priviedol nás k tomu, aby sme milovali s ním, v ňom a ako on. Vtedy bude naša viera činná skrze lásku. 
      Pán Ježiš prišiel volať všetkých, aby sa obrátili, aby sa navrátili k Bohu. Hovoril, že prichádza k nám a hľadá nás ako stratenú ovečku. Nehovoril, čo presne máme robiť, aké úkony, ale hovoril o tom, ako nás Boh má rád. Ježiš je ten pastier, ktorý hľadá stratenú ovečku. To je to, čo si máme všimnúť pri pokání vtedy, keď chceme ísť bližšie k Bohu – Božiu iniciatívu.

      3. Aplikácia

      Každý z nás by si mal uvedomiť, že biblický text, nad ktorým uvažujeme, obsahuje pravdu, ktorá má hodnotu a je aktuálnym posolstvom aj v našej dobe. Katechéta požiada účastníkov katechézy, aby sa zamysleli nad dôležitosťou pokánia – obrátenia srdca k Bohu v ich živote.
      Je ľahké urobiť niečo správne pre uznanie a chválu. Ak si chceme byť istí, že naše motívy nie sú sebecké, mali by sme konať svoje dobré skutky ticho a v tajnosti, bez akejkoľvek myšlienky na odmenu. Ježiš hovorí, že by sme mali kontrolovať svoje motívy v troch oblastiach: v štedrom dávaní (porov. Mt 6,4), v modlitbe (porov. Mt 6,6) a v pôste (porov. Mt 6,18). Tieto skutky robené s čistým úmyslom a z lásky k Bohu by nemali byť zamerané na nás. Nemáme ich konať pre to, aby sme my vyzerali dobrými, ale aby ľudia videli dobrého Boha. Odmena, akú Boh sľubuje, nie je materiálna a nikdy nie je daná tým, ktorí ju hľadajú. Urobiť niečo iba kvôli sebe nie je nikdy obeťou z lásky. 
Pri svojom najbližšom dobrom skutku sa spýtajme sami seba: „Urobím to, aj keď nikto o tom, čo som urobil, nebude vedieť?“
      Pôst – nejedenie potravy, aby sme mohli venovať čas modlitbe – je vzácny a ťažký. Poskytuje nám čas, aby sme sa mohli modliť, učiť sa sebaovládaniu, pripomína nám, že môžeme žiť skromnejšie, a pomáha nám vážiť si Božie dary.

      Aktivita: (môže ju predchádzať motivácia, napr. svedectvo katechétu alebo prítomných, pieseň alebo video) 

      Katechéta rozdá účastníkom papiere, ktoré rozdelia na tri stĺpce a napíšu do hlavičky: pôst, modlitba, almužna. Pod jednotlivé slová napíšu, aké sú ich hlavné motívy k modlitbe, k pôstu a almužne – prispievaní napr. na charitu, Dobrú novinu a pod. Po ukončení aktivity katechéta otvorí diskusiu za pomoci otázok: „Ako podľa vás súvisí viera v Boha so skutkami?“; „Prečo je dôležité, aby sa kresťan zapájal do sociálnych (charitatívnych) aktivít?“; „Je náročné nájsť si čas na pravidelnú modlitbu, na rozhovor s Bohom?“; „Akú dôležitosť prikladáme modlitbe?“; „Akú dôležitosť prikladáme pôstu?“ 
Katechéta sa vráti k aktivite z úvodu katechézy, k úryvku a k jednotlivým častiam, ktoré ich oslovili a ktoré účastníci považujú za potrebné aby odzneli. 
Aktivita by mala spontánne prejsť do modlitby.

      4. Modlitba

      Môže byť vytvorený priestor pre spoločnú modlitbu a úryvok z 1Kor 13, 1-13. Je vhodné, aby modlitba vychádzala z daného Božieho slova (Mt 6, 1-6. 16-18). Modlitba má za cieľ oslavovať Boha, ďakovať mu a prosiť ho. Božie slovo si vyžaduje odpoveď. Boh k nám hovorí v Božom slove a my mu odpovedáme. Odporúča sa, aby v modlitbe zazneli slová: čisté srdce, služba, obeta, úprimnosť, obrátenie, pokánie, poďakovanie za dar viery... 

      5. Kontemplácia

      Odporúča sa zotrvať v tichosti pred Božou tvárou. Táto časť je zhrnutím všetkých doterajších častí. Záleží na tom, aby Božie slovo vstúpilo do nášho života a začalo nás premieňať. Na základe jeho obsahu (posolstva) sa usilujeme o nový pohľad na život, na udalosť, históriu, skúsenosti, rôzne situácie. Osvojujeme si Boží pohľad na svet, ktorý nás povzbudzuje konať stále viac v súlade s Božou vôľou. Pre umocnenie modlitby môže katechéta pomocou dataprojektora prezentovať jeden obraz alebo krátky text (jedno - dve slová) z prečítaného úryvku (prípadne symbol, ktorý je prepojený s témou, napr. chlieb a vodu, popol a pod.)

      Záver

      Na záver stretnutia katechéta povzbudí prítomných k živej viere prostredníctvom skutkov konaných s čistým úmyslom a z lásky k Bohu, k prehĺbeniu viery prostredníctvom osobnej i spoločnej modlitby, k pravidelnému čítaniu Božieho slova, k sviatostnému životu, k čítaniu životopisov svätých, ku konkrétnemu skutku lásky v rodine, škole a farnosti.

Na záver môže nasledovať vhodná pieseň.

 

Autor katechézy pracuje v Diecéznom katechetickom úrade Spišskej diecézy. 

Viac podobných katechéz najdete na stránke www.dkuspis.sk


Použitá literatúra: 
Posolstvo Svätého Otca Benedikta XVI. na Pôstne obdobie 2013
Sväté písmo, SZ a NZ, SSV, KKC, Biblia s aplikáciami pre život, 
YOUCAT – katechizmus Katolíckej cirkvi pre mladých

Комментарии