« Назад

Kamil Nemčík: P15 spája celú našu rodinu

Kamil Nemčík: P15 spája celú našu rodinu

Na R13 v Ružomberku poskytol všetky dostupné miestnosti gymnázia, ktoré už niekoľko rokov aktívne riadi. Hovorí, že na tomto mieste, kde bol zároveň hlavný stan dobrovoľníkov, sa zrodil jeho prameň angažovanosti. Dnes inšpiruje ďalších. Nielen na škole, ale aj doma. Zoznámte sa s Kamilom Nemčíkom, riaditeľom Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku, ktorý pozýva aj na P15.

Kamil, kde sa zrodila tvoja angažovanosť v prospech P15?

Prameň angažovanosti by som hľadal vo svedectve spoločenstva dobrovoľníkov na Národnom stretnutí mládeže R13 v Ružomberku v lete 2013. Tam som zažil vnútornú i vonkajšiu dynamiku, živosť a radosť Cirkvi, ktorá je prítomná v mladých a angažovaných ľuďoch.

Čo ťa najviac oslovilo?

Ich ochota slúžiť pre dobro iných je povzbudzujúcou myšlienkou pre mňa vždy keď stojím pred novou myšlienkou, výzvou, víziou, či službou v úlohe otca, učiteľa, riaditeľa.

Aj ty slúžiš. Si otec, učiteľ, riaditeľ. Vo veľkom sa zapájaš do propagácie nástupcu R13 - P15? Prečo?

Už nejaký ten čas v živote sa angažujem vo všetkom, čo je dobré a propagácia myšlienky Národného stretnutia mládeže po skúsenosti R13 je pre mňa a moju rodinu jednoducho prirodzenou. Duchovne nás R13 natoľko povzbudila, že odlíšiť angažovanosť v rodine a v spoločnosti je priam majstrovské (úsmev). Nie som schizofrenik a to čo prežívam v rodine prežívam aj v službe riaditeľa, či kdekoľvek som. Myšlienky a aktivity obdobia po R13 sú pre mňa prirodzene príťažlivé a každú katechézu, stretnutie pri 7BOLESTNEJ, pri kríži SDM či pri propagácii prijímam ako súčasť osobného povolania.

V čom je to prirodzené v rodine?

V rodine nás to zvlášť spája, keď môžeme formovať aj našu dcéru v prirodzenom poznávaní tajomstiev viery . To je výzva pre spoločnú rodinnú prácu na duchovnom živote, ale aj na aktivitách okolo, ako napr. maľovanie,spievanie, tancovanie, modlitba, nosenie symbolov P15. Dcéra nám svojím vekom otvára oči v prežívaní viery hlavne svojou jednoduchosťou a nadšením pre veci, niekedy aj „polopatistickou“ argumentáciou :-)

Prečo by teda mali mladí ísť na P15?

Chcem povzbudiť mladých, aby sa nebáli vstúpiť na pôdu Národného stretnutia mládeže, pretože vďaka precíznej príprave a ponuke P15-stka môže zanechať stopu v ich vnútri i vonkajšku. Prichádzajúce stretnutie im môže dať predovšetkým stretnutie s Kristom, ktorý bude na P15-stke prítomný: v Eucharistii, v spoločenstve mladých, v aktivitách, v programe,.... v diele, ktoré dotvára kolorit nádhernej a rozmanitej Cirkvi, ktorú milujem a opätovne prežívam mladosť v jej hlbokej kráse.

Komunikačný tím P15

Комментарии