« Назад

Ďalšie osudy mužov z OZ Dobrý pastier

Ďalšie osudy mužov z OZ Dobrý pastier

Príbeh muža zo Stankovian,

Pochádza  z veľkej rodiny, má deväť súrodencov. Už nie sú však všetci pri živote, aj jemu sa vek blíži k 60-tke. V živote pochybil pri alkohole. Má aj svoje deti, ale zostáva v komunite. Mal ísť do väzenia kvôli svojim prešľapom, posledný z nich predstavovala krádež jednej fľaše vodky a nesplácanie pôžičky za televízor. Pánu farárovi Vladkovi Maslákovi sa pred 4 rokmi podarilo ho pred uväznením vytiahnuť. Odvtedy žije s ním v spoločenstve a slúži ako vie, napr. miništrovaním a vedením modlitieb. Choroby sa už tiež ozývajú, ale nakoľko sa dá, tak pracuje aj manuálne. Svoj zmysel života vidí v tomto štýle života, ktorý vidí v Kláštore pod Znievom, nechce sa vrátiť k svojim starým prehreškom.

Žilinčan

31- ročný chalan zo Žiliny má tiež problém s alkoholom. Vrátil sa teraz z Prahy, kde pán farár našiel prácu. Strávil tam celý rok. Najlepší spôsob na ochranu pred alkoholom je podľa neho poriadna robota a modlenie. Jeho rodičia žili najprv usporiadaný život, potom sa rozviedli. Keď nemali na neho čas, začal sa kamarátiť s ulicou, partia ho pomaly stiahla na dno. Domov sa nemôže vrátiť, pokiaľ sa úplne nezriekne fľaše. Od svojich 20 rokov bol v Žakovciach. Bolo to pre neho tiež dobré poučenie. Bolo to tvrdá, ale dobrá škola života. Má za sebou aj liečenie pre alkoholikov, pomohlo mu aj ich psychologické poradenstvo. Sám vidí na vlastnom tele dôsledky alkoholu. Najviac je to však vidieť na chlapoch z komunity, ktorí dlho pili. Ich zdravie je navždy oslabené, telo nevie podať poriadny výkon, nervy občas vypovedajú.

Rozprával mi ešte ďalší príbeh: Jeden jeho priateľ zo Žiliny bral 18 rokov heroín.  Ani mu nechceli veriť, že tak dlho droguje, ale na jeho od striekačky napichaných rukách vidno dôsledky. Raz sa sám v kostole rozhodol, že to tak ďalej nemôže pokračovať. Hoci bol bez duchovného vedenia, vlastnou vôľou sa drog zbavil. Aspoň tak tvrdí. Už osem rokov je  „čistý“ a teraz sa spolu navzájom držia, aby zas nepadli do starého života.

Предыдущий Следующий
Комментарии

 

Sme veľké spoločenstvo ľudí, ktoré po „plavbe na búrlivom mori" konečne našlo svoj pokoj. Pomocou fyzickej práce, námahy ale aj intenzívneho duchovného života nachádzame stratenú životnú rovnováhu. S pomocou Božou sa všetko upraví k dobrému. Aj choroby spôsobené zlým životom majú z tohto pohľadu svoj význam. Vedení našim vzácnym kňazom otcom Maslákom spoznávame skutočné hodnoty života.

Otec Vladko Maslák krásne vyjadruje jedinečnosť a poslanie tohoto diela: ."...tu u nás má šancu začať nový život každý kto chce a je to jeho osobné a úprimné rozhodnutie