Дневники

« Назад

Miestni moslimovia ukameňovali troch kresťanov počas protestov

Miestni moslimovia ukameňovali troch kresťanov počas protestov

Washington DC  (International Christian Concern)  -  Dňa 22. septembra 2018 rodina v západnej Keni pochovala jedného zo svojich blízkych  potom ako on a ďalší dvaja muži boli napadnutí a ukameňovaní moslimským davom na smrť. Fredrick Mukanda Bahati bol murár v meste Elwak, Mandera, meste v blízkosti hraníc medzi Keňou a Somálskom. Pracoval tam šesť mesiacov pred smrťou.

Moslimskí obyvatelia Elwaku sa kontaktovali s políciou po tom, čo sa našli traja mŕtvi militanti z al-Shabaabu mimo mesta. Na odvetu nasmerovali rozhnevaní demonštranti svoj hnev na troch miestnych kresťanov na stavenisku.

Svedok, ktorý požiadal o anonymitu povedal pre ICC: "Fredrick bol na vrchu nového domu, ktorý staval podľa dohody. Jeho dvaja pomocníci boli na zemi a miešali maltu, keď prišiel dav pokrikujúc takbir, takbir, takbir. Z diaľky som videl mužov, ktorí hádzali stavebné kamene do  Fredricka a jeho spolupracovníkov. "

Pokračoval: "Týmto  trom sa podarilo ujsť do blízkej ubytovne do bezpečia, hoci boli ťažko zranení. Moslimovia ich napriek tomu neúnavne prenasledovali a ukameňovali ich k smrti. "

Tento útok prišiel len štyri mesiace po tom, čo militanti al-Shabaab zabili štyroch mužov, ktorí pracovali v kamenných kameňolomoch v Mandere. Bezpečnostní dôstojníci severovýchodnej Keni boli v pohotovosti kvôli teroru, ktorý si vyžiadal viac ako 200 kresťanov za posledné tri roky.

"Som šokovaný zabitím troch nevinných kresťanov, ktorí prišli z Mandery, aby získali živobytie. Nie sme v bezpečí. Tento incident ukazuje, ako títo moslimovia nenávidia veriacich v Krista. Vedeli sme, že ozbrojení militanti, ktorí patria do al-Shabaabu, zabíjajú ľudí, ale teraz sme zistili, že aj naši blízki moslimskí priatelia môžu spáchať zverstvá proti nám, " povedal miestny farár.

Fredrickova rodina verí, že by nezomrel, keby zasiahla polícia, akonáhle začali násilnosti.

Wycliffe Mukanda, Fredrickov brat, povedal: "Je to smutný deň v našej rodine. Stratili sme muža, ktorý mal skúsenosti so stavbami a mal nás všetkých rád. Vždy nám pripomínal, aby sme sa modlili a dôverovali Bohu aj v ťažkých časoch. To je to, čo nás drží, aj keď sme ho stratili. Očakávali sme, že ho uvidíme pred koncom roka, ale teraz máme len spomienky, vdovu a dve deti, o ktoré sa treba postarať. "

Skončil s pálčivou otázkou, ktorú mnohí z nás kládli, pretože tieto útoky sa v Mandere opakujú: "Kde bola polícia, aby ich chránila?"

Foto: CJFT-HOA

Комментарии