Blog

« Назад

Gen 18,16-33 pondelok po 13.nedeli

Gen 18,16-33 pondelok po 13.nedeli

Pane, daj nám nádej a vytrvalosť Abraháma! Amen.

Sodoma a Gomora boli mestá, ktorých najväčším hriechom boli spustnuté mravy až na skutky proti prírode. Vidno následky aj na Lótovi, ktorý rozzúreným davom gayov radšej ponúkol svoje dcéry- panny,aby si s nimi robili, čo chcú- ako by dovolil ublížiť hosťom (boli to anjeli, ale mali podobu mužov). A ešte i neskôr, po Lótovom úteku pred skazou,kde by sa mala prejaviť vďaka za záchranu prinajmenšom so sklonenou hlavou,  sa ukazujú pozostatky tejto zvrhlosti....dievčatá súložia s otcom, aby mali potomkov....z ktorých pochádzali  pohanské kmene Moabčanov a Amončanov.

Boh vie všetko , aj predvída....a dlho pred záchranou zvažuje, či má svojmu vernému Abrahámovi zjaviť, čo chystá....volí pravdu. A Abrahám, ktorý vynikal nielen vo viere, ale teraz sa ukáže, že i v nádeji- prosí. Ba vyjednáva. A čo ak sa nájde 50, 45, 40,30,20,10 spravodlivých? On prosí a Pán, Boh je ochotný zachrániť....kvôli desiatim v Sodome! Tá bola vtedy veľkomestom! Videl veľkodušnú modlitbu. A vieru v spravodlivosť, dobromyseľnosť, ktorá počítala s aspoň časťou obyvateľov, ktorí sa riadia Pánovými príkazmi a nehrešia....majú zahynúť s ostatnými? Koľké to srdce, praotec Abrahám....aké odlišné od našich, ktoré by dakedy kosili hlavy za oveľa menšie prečiny a presumpcia neviny sa nám stáva neznámym pojmom....

Darmo Pán nakoniec zasiahnuť musí, ale čítanie nám opäť stavia patriarchu za vzor, ako treba zmýšľať o ľuďoch, kým sa naozaj nedokáže dačo zlé.

Svätý Abrahám, vypros nám od Pána neba i zeme takéto srdce!

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Čo dokáže pár spravodlivých... Azda zachránia ľudstvo pred spravodlivosťou Boha! Chvála tebe, Bože, za tvoje Milosrdenstvo!
Отправлено в 01.07.13 0:13.