Blog

« Назад

Sudca Samson III . Sdc 16

Sudca Samson III . Sdc 16

Samsonov koniec je tragický. Ostal nepoučiteľný napriek varovaniam, ktoré zažil,svojhlavý a zdá sa, že sa viac spoliehal na svoje sily....posúďme.

Samson chcel opäť ukázať silu. Dnešným jazykom: predvádzať sa. Zašiel za neviestkou, ale jeho pobyt neušiel Filištíncom v Gaze a číhali pri mestskej bráne v nádeji, že ho ráno chytia. Samson však už o polnoci vytrhol veraje mestskej brány, vyložil si ich na plecia a vyniesol na končiar vrchu.

A opäť podľahol zvodom a lesti ženy. Akejže inej, ako opäť pohanskej Filištínky? Nepoučil sa z príbehu svojho krátkeho manželstva....zaľúbil sa do Dalily, ktorú už nahovorili, aby vyzvedaním z neho dostala, v čom spočíva jeho sila. Spočiatku povravel kadečo, ale Daila mu vyčítala klamstvo a zaliečala sa mu tak dlho, kým jej nevyzradil, že je od života matky zasvätený, britva sa nedotkla jeho hlavy a keby ho ostrihali, sila z neho vyjde a bude slabý ako každý obyčajný človek.

Zradná Dalila pozvala Filištíncov, uspala ho a odstrihla mu z hlavy sedem vrkočov. Nato ho Filištínci chytili a nielen dali do okov, ale ešte aj hrozným spôsobom mu vylúpili oči a ako otroka ho nechali točiť mlyn.

Potom raz obetovali svojmu bohu, zabávali sa a chceli sa zabaviť aj na Samsonovi, dali ho teda predviesť. Vlasy mu trochu podrástli. Samson vedel, že zahynie, ale chcel sa pomstiť. Vtedy začal konečne vzývať Pána, aby mu dal ešte silu na vykonanie odplaty. Celou silou sa rukami oprel do nosných pilierov domu, kde sa konala hostina a dom sa zrútil na všetok ľud.Slepý Samson utiecť nemohol a tak zahynul s nimi.

V očiach Izraelcov však nie je hlupákom, ktorý dvakrát naletel zradnej žene, ale národnm hrdinom, lebo chcel pokoriť a pobiť Filištíncov , uľaviť svojmu národu a ukázať , že blaho Izraela spočíva na vernosti Bohu, v ktorej on zlyhal. Pre nás dosť ťažké súdiť...

 

Pre nás je však tragédia dosť výstižným varovaním:.

aby sme sa chránili vystatovačnosti a ľahkovernosti,

aby sme sa učili ovládať svoje slabosti

aby sme si uvedomovali, že každá schopnosť a silu, ktorú máme, je od Pána  a jedine ak  ju využívame v súlade s Pánovým poslaním, nám i tým, čo sú nám zverení, bude na úžitok.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 29.08.13 21:08.
Отправлено в 29.08.13 21:53 в ответ на Miroslav Čonka.
Rozosmiala si ma Mária, tou vetou. Takže ak správne chápem, tak rozoberáte tu Sväté Písmo, alebo inak povedané Bibliu.
Отправлено в 29.08.13 22:18 в ответ на Mária Künzl.
Príbeh o Samsonovi mám veľmi rád. Bol to nazirejec, teda muž, ktorý bol mimoriadne zasvätený Bohu, Jahvemu, inak než kňazi. Jedným z ich znamení bolo to, že si nesmeli strihať vlasy a ani piť víno, či iné alkoholické nápoje, ale v tej dobe len víno asi. Samson bol takto zasvätený na celý život, ale nebolo to pravidlom a ani vznikom. Častokrát to bolo zasvätenie pre určitú zvolenú dobu. Sú dohady o tom, že nazirejec bol aj sv. Jozef. Nazirejci sa mohli oženiť, pretože si to volili muži väčšinou ako dočasný stav. Počas neho nemali mať ani pohlavný styk so svojou ženou.
Отправлено в 29.08.13 22:23.
Správne, Mirko- až na to, že Samson bol zasvätený už v matkinom živote. A do pôrodu musela tieto príkazy dodržiavať aj matka.
A ak si pozrieš začiatok Sdc 13 , zistíš, že nesmeli ani víno. O sv. Jozefovi neviem, ale celkom určite bol nazirejcom sv. Ján Krstiteľ , prorokyňa Anna a biblisti skúmajú, či aj svätý Pavol, väčšina sa k tejto mienke prikláňa.
Отправлено в 30.08.13 0:37 в ответ на Miroslav Čonka.
Áno. A ak sa pani Anka Václavová dala na Nový zákon, ja som sa dala na Starý-spočiatku podľa liturgických čítaní, ale nakoľko teraz tieto prešli na Pavlove listy, na žiadosť čitateľov pokračujem chronologicky v Starom zákone. Samozrejme celý by trval dobrých 4-5 rokov, preto vyberám najvýznamnejšie state.
Отправлено в 30.08.13 0:47 в ответ на Miroslav Čonka.
Ale veď Mária-Irma, o tom som písal. Asi si si nevšimla, vylieč sa čo najskôr. Nesmeli víno som písal, žiaden opojný nápoj. A o Jozefovi som písal, že je to len domienka ľudí. To môžeš vidieť v mojom predošlom komentári. Ale si chorá, nemusela si si všimnúť.
Отправлено в 30.08.13 0:56 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.