Blog

« Назад

Nový kráľ- ťažké začiatky- 1 Sam 18- 2 Sam 2

Nový kráľ- ťažké začiatky- 1 Sam 18- 2 Sam 2

V duchovných dejinách, a nielen Izraela, sa objavujú niekedy ťažké situácie, kde sa prejavuje sila Božia, ale aj sily Protivníka. Nik z Izraela nepomyslel na odstránenie chorého kráľa, posadnutého fóbiou, závisťou a vidiaceho v každom zradcu.

V knihe Samuel sú zrejme posplietané dve podania od dvoch rôznych autorov. Jeden zastáva myšlienku, že mladý Dávid nastupuje svoju službu v paláci Samuela krátko po tom, čo ho Samuel objavil a pomazal a už vtedy trpí pre Šaulove nálady, ktoré sa pričasto striedajú.

Druhá verzia hovorí o tom, že Dávid prichádza do paláca až po víťzstve nad Goliášom, čo panovník Šaul náležite oceňuje, ale necháva sa strhnúť záchvatmi závisti a strachu. V pamäti Šaula ostáva najmä scéna, keď ľud za zvukov bubnov a trúb pri návrate do Gabay opakuje pieseň : "Šaul pobil svojich tisíc, no Dávid desaťtisíc!" ˇ. Panovník často zaútočí na Dávidov život, ale on s pomocou Božej ochrany a svojej šikovnosti unikne smrti. Šaul v počiatočne veľkorysosti sľubuje Dávidovi za manželku svoju najstaršiu dcéru, potom ju odmieta vydať. Nič však nezabráni najmladšej, Michol, ktorá je do mladého vojvodcu zaľúbená , aby sa zaň vydala a neskôr ho aj ochrálnila pred ďalšími útokmi.

Pri nebezpečných útokoch Dávid radšej utečie z dvora . Priateľ, Šaulov syn, mu radí, ako sa chovať a zachrániť si život. Dávid uteká až na púšť, kde rozjíma a skladá žalmy na Božiu oslavu. "Bože, pevné je moje srdce! Kiež sa rozpomenieš na môj blúdiaci život!" Najkrajšie z tohoto obdobia sú žalmy 56 a 57.

Putovanie púšťou nebolo pre Dávida bez úžitku, .získal bohaté ženy s vplyvným príbuzenstvom, dostal nové panské sídlo a bojoval tentoraz proti Amalekitom. Lenže- to nebol domov, po ktorom toľko túžil.

Šaul sa bál, pretože sa rozpamätal na Samuelovo proroctvo.Musel prestať v prenasledovaní, tušil presilu. Podujal sa na krok, ktorým sa spreneveril svojim zásadám a izraelskému zákonu. Vykonal to, čo prísne zakazoval- vyhľadal vešticu Preoblečený ju žiadal, aby mu vyvolala Samuelovho ducha.

Veštica vidí, že ju oklamal, ale ducha mu vyvolá. Skutočne sa mu zjaví a predpovedá koniec.Kráľovi synovia padli a Šaul sa hodí radšej na svoj meč, ako by mal padnúť do rúk nepriateľa a zomrieť potupne. Zomrel aj priateľ Jonatán a Dávid v hlbokom smútku skladá  smútočný spev.

Cesta k trónu je voľná. No predsa sa rysuje posledná prekážka- posledný Šaulov syn Isboset. Preto ide Dávid najprv do starého hlavného mesta Hebronu, kde sa ešte prísne dodržiavajú tradície. Tam ho ľud bezodkladne volí za kráľa . A bude tam panovať sedem rokov. Upiera síce zrak na Jeruzalem, s ktorým má svoje veľké plány, ale čakanie ho naučí trpezlivosti.

ooooooo

Aj ja som vystavený závisti, prenasledovaniu.

Viem sa na čas utiahnuť ako Dávid a venovať sa iba Bohu?

Verím napriek dočasným porážkam na veľké Božie plány so mnou?

Viem sa modliť aj v smútku a ťažkostiach?

Alebo, naopak, len vtedy?

Viem, že keby sa roztrhlo hoci vrece s nepriateľmi, Boh ma neopustí, ak budem verný?  Neušetrí ma od skúšok, ale nedá mi zahynúť?

Toto v živote najviac budem potrebovať- držať sa pevne svojho Boha a s Ním ani napriek mnohým ťažkostiam získam konečné víťazstvo.

 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Čím viac čítam z tých príbehov, tým viac vidím paralely k súčasnosti... Neskutočné... Ďakujem za blog. Ďakujem za Písmo SZ...
Отправлено в 23.09.13 19:18.
Žiaľ, musela som tu jeden komentár vymazať. Niekto sa chytil na háčik "eliášovcom", ktorí prehlasujú Sv.Otca za satanistu.....je mi to ľúto, alebo prirovnávajú k Dávidovi. Pápež nie je kráľ....
Отправлено в 24.09.13 23:52.