Blog

« Назад

Anton Aschner - meno, ktoré sa oplatí poznať

Anton Aschner - meno, ktoré sa oplatí poznať

V druhej polovici 18. storočia pôsobil v Kremnici hudobný skladateľ, ktorého - ak by žil len o 200 km južnejšie - by dnes poznal celý svet. Keďže však pôsobil na Slovensku a komponoval prevážne duchovnú hudbu, upadol do zabudnutia... Našťastie, nie definitívneho.

Objaviť v dejinách čosi absolútne výnimočné, to je zážitok, ktorý zachveje v srdci bádateľa. Ale jeho objav je výnimočný aj pre spoločenstvo, ktorého sa týka. Keďže v súčasnosti máme často dojem, že z dejín nás už nič nemôže prekvapiť, takýto objav je zväčša predmetom veľkého mediálneho záujmu. Žiaľ, slovenské médiá nemajú záujem o všetky typy obajvov...

Už pred dvoma rokmi zrealizovali umelci a výskumníci (zväčša v tej istej osobe), pôsobiaci na Katolíckej univerzite v Ružomberku mimoriadne záslužný projekt "vytiahnutia na svetlo Božie" ôsmych neznámych autorov, pôsobiacich na území Slovenska, ktorí práve z tohto dôvodu po svojej smrti upadli do zabudnutia a aj neskôr, z dôvodov ideologických, nepredstavovali objekt záujmu hudobných historikov, keďže komponovali prevážne duchovnú hudbu. Tieto diela vyhľadali v archívoch, prepísali do súčasnej notácie, vydali knižne, naštudovali, nacvičili a nahrali na cd a predstavili na koncertoch doma i v zahraničí, ba i zahrnuli do výučby budúcich učiteľov hudby, aby sa biele miesta v dejinách slovenskej cirkevnej hudby začali postupne zapĺňať.

Spomedzi týchto autorov kvalitou svojho diela vyniká osobitne Anton Aschner (1729/32 - 1793), ktorého hudobná pozostalosť si vyžiadala a zaslúžila osobitné úsilie a výsledok tejto práce práve po tieto dni prichádza na jedinečnom cd s názvom "...to najlepšie z neznámeho", v svetovej premiére. Dielo je výsledkom práce bádateľského kolektívu pod vedením Petra Hochela, naštudované pre sólový spev, spevácky zbor a komorný orchester pod vedením Zuzany Zahradníkovej a... navzdory historickej či súčasnej neprajnosti rôzneho druhu, predstavuje slovenskej verejnosti osobu a dielo, na ktoré môže byť právom hrdá.

Počúvať týchto 24 skladieb (výborne interpretovaných, v skvelom zvuku), ktoré vyše dvesto rokov boli pochované pod prachom a keby nebolo týchto pár nadšencov, boli by tam ostali navždy... je ozaj zážitok, ktorý vrelo odporúčam, Aj ako darček na Vianoce - napr. sebe.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Vďaka za upútavku. Ak zoženiem, isto poteší aj mňa, ja som fanatik do starej hudby.....
Отправлено в 25.11.13 18:42.
Ak nezoženiete, ozvite sa. Rád poslúžim. Vám aj ostatným. (Cena je 7 Eur.)
Отправлено в 25.11.13 18:45 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
Chcem sa opýtať, kde by som si to cd zohnal? Pretože som ho hľadal, ale nikde som ho nenašiel v ponuke. Ďakujem.
Отправлено в 12.12.13 21:16.
Žiaľ, cd nie je v distribučnej sieti. Dá sa objednať na Katedre hudby Katolíckej univerzity v Ružomberku. Alebo Vám ho viem poslať aj ja, len mi dajte vedieť adresu.
Отправлено в 12.12.13 23:30 в ответ на Miroslav Čonka.
Ani ja som v bežnej sieti predajní nezohnala. Stanislav bol tak milý a poslal mi. Ja som si dala pod stromček ako prekvapko, ale nedočkavá obdarovaná osoba povedala, že je to fantastické. Ja vydržím do Vianoc.
Отправлено в 13.12.13 11:06 в ответ на Miroslav Čonka.
OK, nejaký e-mailový kontakt by som poprosil. Zvyšok už by sme vybavili súkromne. Ďakujem.
Отправлено в 13.12.13 14:21 в ответ на Stanislav Košč.
Maily (resp. nejakú možnosť kontaktu) máme asi všetci v profiloch, ale môj služobný je aj verejne prístupný, aj jednoduchý: stanislav.kosc@ku.sk
Отправлено в 13.12.13 16:31 в ответ на Miroslav Čonka.
Ďakujem, nemám vás v priateľoch, takže mi nič nezobrazuje vo vašom profile. Preto som pýtal tak verejne. Napíšem na ten verejný. Viac som nechcel, to mi stačí. Nechcem tu vynucovať nič zbytočne medzi ľuďmi. Rešpektujem súkromie, väčšinou však každý má mail pre verejnosť. Do predmetu správy uvediem Anton Aschner.
Отправлено в 14.12.13 17:15 в ответ на Stanislav Košč.