Blogy

« Назад

Čo kupuješ to podporuješ

Nemáte radi letáky v schránke, ktoré vám ponúkajú super dobré nákupy? Ani ja to nemám rád. Doslova ako keby žobrali o priazeň zákazníkov.

Poznám kresťanov, ktorí sa rozčuľujú, že naše novinové stánky sú doslova zaplavené bulvárnymi tlačovinami. Súhlasím, je to tak. Ale málokto si uvedomuje, že tieto produkty existujú vďaka širokej podpore zákazníkov. Som si na 100% istý, že keby kresťania prestali kupovať napríklad nový čas, tak do mesiaca skrachuje. 

Chcem sa s vami podeliť so svedectvom jednej pani ktorú poznám už niekoľko rokov. (iniciály: HZ) Ona 20 rokov každý deň kupovala 3-4 bulvárne časopisy - vždy si našla dôvod, prečo si ich musí kúpiť: v tomto je televizny program, v tomto dobré recepty, tu návody na chudnutie. Prišiel pôst 2012 a ona povedala, že od popolcovej stredy 2012 nekúpi žiadny bulvár. Poviem rovno, prekvapila ma. Už som jej to pár krát povedal, načo to kupuje, ale dávno som rezignoval, že sa v tomto dačo zmení. A predsa.. prišiel čas..

Dnešná doba je doba mnohých alternatív. Za seba môžem povedať, že si vyberám u koho nakúpim a čo podporím (napr 2%, hlas vo volbach, dobročinné organizácie) Keď potrebujem kúpiť knihy, tričká, doplnky, a sú tieto veci npr. v kresťanských e-shopoch tak to kúpim tam. Viem, že dnes platí zásada: U koho kupujem toho podporujem. Žiadala by sa ale väčšia uvedomelosť v tomto smere.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
...zamýšľala som sa v poslednom čase nad tým, prečo je toľko depresií... ono asi človek je stavaný na prežívanie jedného života a nie na to že sa montuje do životov iných a prežíva všetko za celý svet... v tom nám bulvár, noviny, TV, mobily, internet pomáhajú a robia medvediu službu.
...kedysi sa človek staral o to, aby mal čo do seba čo na seba, vedel niečo o susedoch a obyvateľoch dediny, vedel kto umrel kto sa narodil a to bolo tak všetko kým neprišiel bubeník a nevybubnoval nejakú novotu...
my sme denne vystavovaní nenormálnemu tlaku informačnému, emočnému a tak nečudo že sa nestačia vytvárať chemikálie v mozgu ktoré by toto dokázali triediť spracovávať.... jednoducho chceme od seba príliš.
Toto my vyšlo.
Pozdravujem pani HZ a odporúčam jej za ušetrené peniažky podporiť misiu otca Tomáša Kuníka v Albánsku. Jej pôst od bulváru a almužna vo výške ušetrených peńazí môžu pomôcť zmeniť životy, veď pobyt jedného dieťaťa v škole u rehoľných sestier s ubytovaním a stravou stojí v Albánsku mesačne okolo 15 €. predpokladám ženamiesto kupovania bulváru by mohlo študovať niekoľko "jej" detí...
http://mojakomunita.sk/web/otili1/blog/-/blogs/kredenec-postele-chladnick­a-do-chudobnej-rodiny-v-albansku
Отправлено в 26.02.12 8:45.
Byť Kresťan neznamená byť uvedomelou osobou.Hlásiť sa ku Kresťanstvu neznamená nečítať bulvár :-) .Hold zaujimavá úmera tiež hovorí o niečom vraj tu je 70% Kresťanov a 70% Slovákov/Sloveniek/ , číta Blesk, Topky , +7 a pod plátky.Hold netreba hádam komentovať , že ak som "deklarovaný" Kresťan ešte nemusím žiť ,ako Kresťan obrátenec.Sám som jeden z nich a hoc chodím s pravidelnosťou na Bohoslužby ,ale to ešte neznamená , že sa tak chovám ,ako "Kristov následovník".

Pozrem Topky ,lebo moja ľudská zvedavosť mi "nedá". Pozrem nejaký časopis ,lebo moja zvedavosť je velká. Ale nepovedal by som, že je to živná pôda môjho dna.Asi len bokovka .

Na druhej strane si však vravím " Má sa Kresťan asimilovať od Sveta" ?
Ježiš hovorí , že nie aj svojou životnou činnosťou. Mal rád ludi , debatil s ľudmi, bol na zábave , či svadbe , tak si vravím prečo sa nezabaviť s rozumom .Sadnuť si na 2 decku vínka zároven trochu podebatiť aj o radostiach ,ale aj o našich depresiach a smutkoch.

Len s malou podmienkou ,aby som zverené tajomstva neroznášal po Svete a neubližoval , tak okoliu. Proste zostručním môj pohľad "Nič nie je na škodu ,ak sa to neprehána a neprotirečí viere v Pána" v morálnom a inom ohľade.Raz mi napadlo, že z Kumranu si dám poslať knižku domka.

Už len zo zvedavosti som mrkol do Don Bosca na Miletičke a tá ista knižka bola lacnejšia o 1,70€.Nuže chcem len povedať , že podporiť dobrú vec je fajn ,ale ak mi niekto ponúka konkurenčne lepšiu cenu , nuž platím tam.

Nuž už len k tomu bulváru .Nebudem sa čudovať , že ho študuje "Slovenska pospolitosť Kresťanská" .Podla spevu oznáš vtáka a podla srsti zdravie zvieraťa.A nahlásenie príslušnosti k niečomu zo mna svätca neurobí.

Tak s rezervou vnímam to "Kresťanstvo naše kazdodenne".
Отправлено в 26.02.12 11:04.
Vďaka za tému.
Ak si kupuje bulvár jeden člen rodiny, potom to číta celá rodina! Aj deti!
A o čom sa píše?
Tragédie, rozvody, podvody atď... A to nehovorím o fotkách.
Nenápadne sa nám vtĺkajú do hlavy opačné hodnoty ako nám kážu prikázania.
Keď tak žijú iní prečo nie aj mi alebo veď oni spravili horšie.
Práve vďaka zlej informovanosti sa šíria bludy. Mi mlčíme ale menšina kričí a kričí dobre, pretože nás prekričí.
Zle som si v piatok vyrátala predaj a tak sa mi domov podarilo doniesť bulvár.
Tým som šokovala študentov, ale prelistovali sme a náš údiv bol veľký. Veľa článkov o ničom!_
Pozvánka na chváli a uzdravujúce sedenie vkladaním rúk len tak bila do oči. Ale o aktivitách kresťanov sa nedozvieme nič.
Otka, podarilo sa mi ušetriť nejakú korunku ale pri návšteve SSV som neodolala a nakúpila som tam. Aj som mala výčitky a tak som požičala druhým, oni mne a tak si teraz prepožičiavame knihy a časopisy. Práve som si na zajtra nachystala už staršie ročníky kresťanských časopisov pre tetu u ktorej som objavila knihu, ktorú som si chcela prečítať.
Ale nedá mi aby som sa nepochválila s tým, že sa mi podarilo zamedziť nakupovaniu našej rodiny v nedeľu. Tak sme si na to zvykli, že nám to robilo problém. Ale dá sa to.
Отправлено в 26.02.12 18:19.
Aj ja si zašomrem, keď mám plnú schránku papierov s raklamami....ale vyberiem a odložím pre školákov do zberu. Bulvár.....nechcemsa chváliť, ale nedotknem sa toho....príliš dobre to poznám z mojich ciest ešte pred krachom systému v novembri 1989....len žasnem, koľko tzv."našich ľudí" to kupuje a má to na jednej kôpke s Katolíckymi novinami a ...no čo na tom, že si deti prečítajú v Plus 7, kto s kým kedy kde....taký je život.....
Existovala na Slovensku skupina, kde rodiny nesmeli mať ani televízor. U nás v meste o ulicu oproti vyhodil jeden z "aktivistov" jednej učiteľke televízor z 13.poschodia. A ľudí so satelitmi nazývali verejnými hriešnikmi. Na rozdiel od tlače, televízia má ovládač a gombík.
Vrátim sa teda k tlači.....áno, čo kupujeme, to podporujeme....a keby aj nie priamo, tak tým, že si mnohí dajú vymývať mozog a ide to ako lavína: však čo, však aj u XY to majú a dcéra je v kláštore.....No comment ďalej.
Отправлено в 26.02.12 22:53.
Tento princíp výberu kde a čo nakupujem by mal širšie použitie. Sociálna neistota a hmotná bieda navádza k nakupovaniu lacných vecí bez ohľadu na kvalitu a iné hľadiská. Treba však pamätať, že ak nakupujem tovar vyrobený na Slovensku (ak existuje porovnateľný tovar), pomáham udržať pracovné miesta na Slovensku.
Myslím, že bulvár na Slovensku zapadá do kontextu závisti a ohovárania. Aj bez bulváru za socializmu fungovala agentúra JPP ("jedna pani povedala" - ale existuje aj pobočka pre pánov) a je to jedna z mála agentúr, ktorá prežíva úspešne aj dnes. A funguje to presne ako s bulvárnou tlačou: dokiaľ budú "posluchači" tých "zaručených správ", bude agentúra fungovať. Bývam oproti miestnej centrály agentúry JPP, takže nechtiac mám prehľad. Problém je v tom, že obidve strany tie "reči" považujú za nejakú hodnotu. Pokiaľ nespoznajú vyššie hodnoty, zostanú pri "rečiach". Je to ako so psom: skúste mu vytrhnúť ohlodanú kosť! Ale stačí ponúknuť voňavý kus mäsa a dosiahnete zmenu. Proti tme sa bojuje nepriamo: zapaľovaním svetla. Je smutné, ak "reči" šíria a počúvajú tí, čo chodia do kostola - asi sa tam málo a nevýrazne hovorí na túto tému. Ale Božie slovo je v tomto smere jasné: "Aj jazyk je oheň, svet neprávosti; jazyk je medzi našimi údmi ten, ktorý poškvrňuje celé telo, rozpaľuje kolobeh života a sám je peklom rozpálený." (Jak 3,6).
Отправлено в 27.02.12 1:02.
Jarka, to je v poriadku, dobre si investovala.
A máš u mňa ďalšie jedno veľké + za úspešný boj o nedeľu, ale hlavne si ho dala sama svojej rodine. A to je super.
Mám veľkú radosť z tvojej radosti.
Отправлено в 27.02.12 8:08 в ответ на Jarmila Haragová.
" Problém je v tom, že obidve strany tie "reči" považujú za nejakú hodnotu. Pokiaľ nespoznajú vyššie hodnoty, zostanú pri "rečiach". Je to ako so psom: skúste mu vytrhnúť ohlodanú kosť! Ale stačí ponúknuť voňavý kus mäsa a dosiahnete zmenu. Proti tme sa bojuje nepriamo: zapaľovaním svetla. "

Dobrá myšlienka! Toto je dôležité - ponúknuť skutočnú hodnotu. Potom nebudeme tak hladní po paškviloch. ;-)
A na druhej strane Božie slovo: " "Aj jazyk je oheň, svet neprávosti; jazyk je medzi našimi údmi ten, ktorý poškvrňuje celé telo, rozpaľuje kolobeh života a sám je peklom rozpálený." (Jak 3,6)."
Отправлено в 20.04.12 10:33 в ответ на Peter Václavik.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu