Blogy

« Назад

Vlado Gregor - Lietame v balóne

LIETAME V BALÓNE A V HMLE A NIKTO NÁM NEPOVIE, ČO ROBÍME ZLE

V tomto blogu zdieľam úvahu Vlada Gregora, s jeho súhlasom to zverejňujem. 
 
 
LIETAME V BALÓNE A V HMLE A NIKTO NÁM NEPOVIE, ČO ROBÍME ZLE.
18. 4. 2013
 
Istí ľudia si zostrojili balón a vydali sa na dobrodružnú a zaujímavú púť. Dostali sa ale do hroznej hmly a stratili orientáciu. Rozhodli sa teda spustiť k zemi a opýtať sa na cestu. S veľkým rizikom to urobili. Konečne natrafili na človeka, ktorého sa pýtali, kde sú. Ten im odpovedal, že v balóne. Bola to typická odpoveď našich teológov. Povedia nám pravdu, ale nie je nám to na nič dobré. Akoby nechceli, nemohli, ba ani nevedeli vnímať, čo sa ich ľudia pýtajú a čo chcú od nich počuť. To, že niečo nevedia, alebo to vedia horšie, ako tí, ktorých chcú poučovať, by si títo profesori a ani ich oponenti za ten svet nepriznali. Podobajú sa ľuďom v balóne, ktorí by si v nebezpečenstve života usporiadali konferenciu o tom, na akú farbu v budúcnosti ten balón premaľujú.
 
Bol som dnes večer na besede so známym pastorálnym teológom Paulom Zulehnerom. Riešil sa tam problém, načo my, ľudia vzdelaní a nezávislí, potrebujeme Cirkev. Veľa z nás žije prakticky bez nej a často si len so sebazaprením vypočujeme nejakú tú občas aj infantilnú kázeň. Musíme ale brať do úvahy fakt, že mnohí ľudia po spoločenstve túžia, chcú mať predpísané, čo majú robiť a potrebujú k tomu aj tradičné dekórum. Akým právom im toto všetko chceme brať a celkom zbytočne ich znechucovať? Máme byť síce soľou zeme, ale asi je lepšie nedosoliť, ako presoliť.
 
Okrem toho treba uznať a mnohí si to musíme aj osobne priznať, že v Cirkvi si môžeme dovoliť byť natoľko kritickí, že z inej organizácie by sme po takých rečiach leteli ako špinavé handry. Netvrďme, že žiadna objektívna pravda neexistuje, podľa ovocia ju poznáme. Treba byť ľudskí a tolerantní, ale netreba hádzať do jedného vreca Komunistický manifest, Korán a Bibliu, pretože v tom prípade sme ako nasledovníci Krista a jeho evanjelia definitívne skončili. Ako príklad hlúpej sebakritiky a nezdravého masochizmu uvediem polemiky o úlohe a postavení žien v Cirkvi. Možno sa cítia obmedzované a mnohé by iste dokázali viac, ale skúsili by o tomto probléme debatovať islamistky, hinduistky, alebo emancipované ruské traktoristky!
 
Na záver by som ešte dodal, že si nevieme dostatočne oceniť ani to, že katolícka Cirkev získala v priebehu histórie určitú reálnu moc. I keď bola aj zneužívaná, predsa len bola protipólom svetskej moci, ktorý neexistoval v konfucianizme, islame, ba ani v pravosláví. Treba teda Cirkev kritizovať a hľadať nové cesty, ale vždy s ohľadom na potreby všetkých ľudí, aj tých menej vzdelaných a samostatných. ako sme my. Pretože práve pýcha na vlastné vedomosti a zručnosti nás môže priviesť k dezorientácii a blúdeniu. Nebadane prestaneme vnímať reálne problémy, procesy a tendencie, ktoré v ľudskej spoločnosti prebiehajú. Nedostatky vždy boli, sú aj budú, ale nie je to férové, aby sme tej Cirkvi neprejavili aspoň minimálne uznanie za to, čo dobré priniesla, prináša a verme, že bude prinášať aj naďalej.
 
Kristov evanjeliový program by nám to mal zaručovať. Ak chceme jeho príklad nasledovať, treba vnímať potreby a trápenia ľudí a to sa nedá robiť od písacieho stola a ani z tej najvznešenejšej katedry, alebo kazateľnice.
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Perfektný blog, ktorý sa musí pozorne prečítať, možno aj viackrát. Nedá sa preletieť len tak očami. Kde sa ja nachádzam? Ako ženu ma zaujali aj emancipované ruské traktoristky emoticon.
Kristov evanjeliový program - čo nám hovorí Sväté písmo, čo nám hovoria naši kňazi (sú fakt dobrí) od ambony, prečítame, vypočujeme a podľa toho nežijeme.
Kristus prišiel na tento svet, aby nás spasil a nie aby nás odsúdil.
Отправлено в 03.05.13 21:15.
Možno by vznikla zaujímavá diskusia členov MK na tému úloha a postavenie žien v cirkvi.
Отправлено в 04.05.13 8:45.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu