« Назад

Pápež kresťanským podnikateľom: Rodina, materstvo, zamestnanosť

Pápež kresťanským podnikateľom: Rodina, materstvo, zamestnanosť

Vatikán 31. októbra – Žiť povolanie podnikateľov v duchu laickej misionárskosti. Aj k tomuto vyzval pápež František členov Kresťanskej jednoty vedúcich podnikateľov, ktorých dnes prijal na audiencii v Aule Pavla VI. Ide o talianske cirkevné združenie katolíckych podnikateľov, ktorých cieľom je rozvoj všeobecného dobra. Prítomná bola aj 50-členná skupina zo Slovenska, Spoločenstvo rodín podnikateľov „Venite“.
Vo svojom príhovore sa Svätý Otec venoval téme povolania kresťanského podnikateľa, pričom povedal:
„Ako cirkevné združenie uznané biskupmi, ste povolaní žiť vernosť zásadám evanjelia a Sociálnej náuky Cirkvi v rodine, v práci a v spoločnosti. Toto svedectvo je veľmi dôležité. Preto vás povzbudzujem žiť vaše povolanie podnikateľov vo vám vlastnom duchu laickej misionárskosti. Povolanie podnikateľa je totiž «vznešená práca, ak berie do úvahy vyšší zmysel života. Umožňuje mu skutočne slúžiť spoločnému dobru, a to snahou rozmnožovať dobrá tohto sveta a robiť ich prístupnejšími pre všetkých» (Evangelii gaudium, 203).
Podnikanie a úrad vedenia v podnikoch sa môžu stať miestami posväcovania, prostredníctvom úsilia každého pre budovanie bratských vzťahov medzi podnikateľmi, vedúcimi a pracovníkmi, podporujúc spoločnú zodpovednosť a spoluprácu na spoločnom záujme. Je rozhodujúce venovať osobitnú pozornosť kvalite pracovného života zamestnancov, ktorí sú tým najvzácnejším zdrojom podniku; osobitne podporovať zosúladenie medzi prácou a rodinou.
Myslím osobitne na pracovníčky: výzvou je chrániť zároveň ich právo na plne uznanú prácu, ako aj ich povolanie k materstvu a k ich prítomnosti v rodine. Koľkokrát sme len počuli, že žena ide za šéfom a hovorí mu: ‚Musím vám povedať, že som tehotná‛ - ‚Od konca mesiaca viac nepracujete‛. Žena musí byť chránená, musí sa jej pomáhať v tomto dvojitom zamestnaní: právo pracovať a právo na materstvo.
Kvalifikujúcim znakom je aj zodpovednosť podnikov za ochranu a starostlivosť o stvorenstvo a za uskutočňovanie pokroku, «zdravšieho, ľudskejšieho, sociálnejšieho a integrálnejšieho» (Laudato si´, 112).
Svätý Otec prítomných povzbudil aj k evanjeliovému postoju otvorenosti a blízkosti v rozličných situáciách chudoby a ľudskej krehkosti, k podpore diel solidarity, ktoré sú zároveň vhodnou príležitosťou pre správne prežívanie blížiaceho sa Roka milosrdenstva. Zároveň však upozornil:
„Avšak nestačí poskytovať sociálnu pomoc, nestačí vykonávať trochu dobročinnosti, toto nestačí, toto je možno prvý krok. Nevyhnutné je orientovať ekonomickú činnosť v evanjeliovom zmysle, čiže v službe osobe a  spoločnému dobru. V tejto perspektíve ste povolaní spolupracovať na vzraste podnikateľského ducha subsidiarity, a tak spoločne čeliť etickým výzvam a výzvam trhu, z ktorých je na prvom mieste výzva vytvárania dobrých pracovných príležitostí. Pomyslite na mladých, myslím, že 40% mladých je tu dnes bez práce. V inom blízkom štáte je to približne 47%, v ďalšom viac než 50%. Myslite na mladých, nuž buďte kreatívni vo vytváraní pracovných príležitostí, ktoré by ďalej udržali a dávali prácu, lebo ten, kto nemá prácu, nielenže neprináša chlieb domov, ale aj stráca dôstojnosť! A k vytýčeniu tejto cesty prispievajú aj iniciatívy stretávania a štúdia, ktoré uskutočňujete vo vašom poli pôsobnosti.
Podnikanie je dobrom v spoločnom záujme. Aj keď ide o dobro v súkromnom vlastníctve a správe, no z jednoduchého dôvodu, že sleduje ciele všeobecného záujmu a významu, ako napríklad ekonomický rozvoj, inovácia a zamestnanosť, mal by byť sám o sebe chránený ako dobro. K práci na tejto ochrane sú povolané v prvom rade inštitúcie, ale aj podnikatelia, ekonómovia, finančné a bankové agentúry, a všetkým zúčastneným stranám nesmie v ich konaní chýbať kompetencia, čestnosť a zmysel pre spravodlivosť. Ekonomika a podnikanie potrebujú k svojmu správnemu fungovaniu etiku; nie akúkoľvek etiku, ale etiku, ktorá kladie do centra osobu a spoločenstvo. Dnes obnovujem váš mandát nasadzovať sa spoločne pre tento cieľ; a ovocie prinesiete v tej miere, v akej bude evanjelium živé a prítomné vo vašich srdciach, vo vašej mysli a vo vašich skutkoch.“
Na záver Svätý Otec zveril kresťanských podnikateľov a ich rodiny pod ochranu sv. Jozefa robotníka a udelil im požehnanie.
Spoločenstvo rodín podnikateľov „Venite“ zo Slovenska absolvovalo v Ríme aj ďalšie stretnutia zamerané na duchovnú obnovu a výmenu skúseností. Podelili sa v diskusii s arcibiskupom Cyrilom Vasiľom SJ, sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi a spoločne slávili Eucharistiu pri hrobe sv. apoštola Petra pod Vatikánskou bazilikou. -zk-

zdroj: http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastisalv Mečiar

Комментарии