Blog

« Späť

Existuje vôbec manželstvo, ktoré funguje ???

Existuje vôbec manželstvo, ktoré funguje ???

Existuje ! A dokonca také, ktoré bolo Cirkvou nedávno 21.10.2001 vyhlásené za blahorečené! Ich svedectvo ma veľmi povzbudilo a potešilo aj kvôli tomu, že nejde o manželský pár spred 500 rokov, ale ide o svätcov takých súčasných, že dokonca ich deti ešte dnes žijú a boli prítomné na blahorečení svojich rodičov.

 

Ako sa stretli...

Luigi a Mária pochádzali z bohatých rodín ( čo by sme možno hneď mohli považovať za nedostatok). On bol mladým ambicióznym právnikom, ona veľmi študovaná a hudobne nadaná mladá dáma. Prvýkrát sa stretli v Máriinom dome a onedlho bola svadba v krásnej bazilike Santa Maria Magiore. Manželstvo pekne prekvitá a manželom sa narodia 3 zdravé deti.

Keď nastanú problémy

Každé manželstvo sa však osvedčí najlepšie v skúškach, ktorými musí prejsť a tých Luigi s Máriou Quattrocchiovci nemali málo. Pri očakávaní štvrtého dieťaťa doktori trvali na potrate, pretože šanca prežitia aspoň matky bola len 5 %. Manželia odmietli vkladajúc všetku nádej do Božích rúk. Maličká Enrichetta sa narodila úplne zdravá, pričom matke sa taktiež nič nestalo a Božou prozreteľnosťou sa stala tým dieťaťom, ktoré dochovalo svojich rodičov a matka práve v jej objatí  pokojne vydýchla posledný krát.

Druhá svetová vojna zúrila a manželia so štyrmi malými deťmi mali dosť práce postarať sa sami o seba. Oni však otvorili svoj dom ako útočisko pre chudobných, utečencov a chorých a denne sa spolu s nimi modlili ruženec a pristupovali k sv. prijímaniu kedy to len bolo možné.

Čo také môžeš v manželstve robiť...

Ich rodinný život nikdy nebol nudný. Popri svedomitej práci bol plný športu, venovania sa chudobnej mládeži a skautskému oddielu, ktorý založili. Ich domov je otvorený pre množstvo priateľov, no majú čas i na svoje deti, ktoré berú do hôr, či k dostupnému talianskemu moru. A napokon- manželia nezanedbávajú ani manželstvo samotné- snažia sa tráviť čas spolu a aj vo vysokom veku ich fotografie dokumentujú zaľúbené prechádzky do prírody držiac sa za ruky, či ako Luigi zbiera Márii kytičku kvetov. Takto sú svätci zobrazení aj na ich obraze, ktorý pozná celý svet.

Výchova ich detí je potvrdením ich svätého láskyplného života: tri z ich detí sa dobrovoľne rozhodli pre Bohu zasvätený život a najmladšia Enrichetta sa rozhodla pre službu opatrovať ich ( keďže vekový rozdiel medzi nimi je dosť značný).

Boh má radosť, keď mu dovolíme aj naše rodiny  a manželstvá napĺňať Jeho láskou :)

 

Mgr. AnnaLojeková  Zdroje : Lojeková, A.: Svedectvo v školskej katechéze,www.vatican.va,  Homília sv. otca Jána Pavla II., http://www.savior.org/saints/corsini.htm,

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Boh od nás chce sväté manželstvo, sväté kňazstvo,sväté všetky naše stavy...lebo to je pre nás to najlepšie...
...nemusíme byť na oltári, ale žiť máme tak, akoby sme na ňom už boli-sväto.
Odoslané 16.2.2012 6:39.
Anička, vďaka za tento blog. Kiež by ich pribúdalo. Svätých manželov aj blogov...:-)
Odoslané 19.3.2012 16:08.
S pomocou dobrých duchovných pastierov ich bude určite pribúdať emoticon A mám také tušenie, že aj za týmto svätým párom je nejaký obetavý kňaz, dobrý spovedník a duchovný otec- dokonca som o tom presvedčená emoticon
Odoslané 20.3.2012 10:34 ako reakcia na Roman Seko.
Ukazujem 21 - 23 z 23 výsledkov.
z 2