Praktické problémy podnikateľov

Čo považujete v podnikaní za najzložitejšie?

Blogy

« Späť

Ako (ne)využiť cudzie peniaze

Ako (ne)využiť cudzie peniaze

Podvečer  rýchlo odbehol na firmu. Túto zimu jeho rodina predsa nemôže prísť o lyžovačku a tých päťsto eur v pokladni ich firmu aj tak nezachráni...

Sme presvedčení, že podnikanie je Božím povolaním, že Boh chce v ňom dávať aj materiálne požehnanie. Sú však veci, ktoré nás o požehnanie - akéhokoľvek typu, oberajú. Neraz by sme chceli požehnanie aj vtedy, keď  ideme priamo proti Božím  princípom. Jeden z nich hovorí: Nepokradneš! To nie je žiadne nové zistenie. Len niekedy nám nedochádza, že tento príkaz obchádzame. Podobne ako muž v úvode tohto článku. Keď chceme, aby naše financie boli požehnané, musíme v nich zachovávať poriadok. Veľkým porušením tohto poriadku je, keď si svojvoľne vyberáme peniaze z firemnej pokladne na súkromné účely a viac ich tam nevrátime. Je zaujímavé, že niektorí podnikatelia to robia aj vtedy, keď ich firma  je vo finančných problémoch. Teda  vybrané peniaze budú určite chýbať. Jedna z vecí, ktoré ma na tom asi najviac rozčúlila bolo zistenie, že zatiaľ, čo zamestnanci nedostali niekoľko mesiacov výplatu, majitelia si vytiahnutím z firemnej pokladne zaplatili dovolenku pri mori, lyžovačku alebo nejaké koníčky. Tí  nekresťanskí aj výlety s milenkami. Asi nás tak zaslepila vidina vysokého štandardu, že nevieme zniesť to, že nám nevyjdú peniaze na dovolenku, na koníčky, na bazén, moderný dom, ... . Ak to nemáme,  padáme do depresie  a neraz obviňujeme Boha, že nás nepožehnáva. Takéto  bezbožné konanie však raz padne na našu hlavu. Nemáme právo relaxovať za peniaze, ktoré sú určené na platy zamestnancov a chod firmy.

 

Dt 24

14 Neodopri plácu biednemu a chudobnému, či už je brat alebo cudzinec, ktorý býva s tebou v krajine a v tvojom bydlisku. 15 Vyplatíš mu mzdu ešte v ten deň pred západom slnka, lebo je chudobný a závisí od nej jeho život, aby nevolal k Pánovi a aby sa ti to nepočítalo za hriech.

Prísl 20

17 Človeku veľmi chutí nestatočne nadobudnutý chlieb,

no nakoniec má plné ústa kamenia.

Ďalej
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Máš úplnú pravdu dnes už málokto hladí na potreby iných a nie len svojich veď ako sa vraví s cudzieho krv netečie a či si ty máš za čo kúpiť chleba a mlieko proste aspoň tie najzákladnejšíe potraviny to im žilami netrhá .
Odoslané 21.10.2012 11:38.

Pre Vás

Napíšte nám

Ďakujeme za Vašu návštevu našej stránky!

Budeme radi ak nám zanecháte Vaše reakcie, postrehy a pod.

Napíšte nám TU.